Brooklyn (2015)

Poster

Το “Brooklyn” είναι η ιστορία μιας νεαρής γυναίκας, της Eilis την δεκαετία του ’50, που μετακομίζει από μια μικρή πόλη της Ιρλανδίας στο πολύβουο Brooklyn της Νέας Υόρκης, όπου – αντίθετα με την ζωή που άφησε πίσω – βρίσκει την ευκαιρία να πιάσει δουλειά, να χτίσει το μέλλον της και να βρει τον έρωτα, στο πρόσωπο του Ιταλοαμερικανού Τόνι. Όταν μια οικογενειακή τραγωδία την φέρνει πίσω στην Ιρλανδία, η Eilis βρίσκεται και πάλι στην παλιά της ζωή, αυτή τη φορά με τον Jim να την διεκδικεί. Αναβάλλοντας διαρκώς την επιστροφή της στις Η.Π.Α., η Eilis βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα φοβερό δίλημμα ανάμεσα σε δύο άνδρες και δύο χώρες. Η απόφασή της θα καθορίσει το πού είναι το πραγματικό της σπίτι και, τελικά, ποια η ζωή που θέλει να ζήσει.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Mια ιστορία που είναι βασισμένη στο ομώνυμο best seller του Colm Toibin. Αφορά την ζωή της  Ιρλανδής Eilis, η οποία μεταναστεύει στην Αμερική του ’50 για μια καλύτερη ζωή. Μια ρομαντική ιστορία την οποία έχουμε δει αρκετές φορές, μόνο που εδώ της δίνει άλλη πνοή η πρωταγωνίστρια.  Από την πατρίδα της όπου ήταν μια αδιάφορη προσωπικότητα, κατέληξε στην Αμερική να είναι το κεντρικό πρόσωπο του κύκλου της. Η δύναμη που ξεπήδησε από μέσα της έφερε την επιτυχία στη ζωή της. Τόσο σε επαγγελματικό επίπεδο όσο και σε προσωπικό με αποτέλεσμα μοιραία να θέλει να ζήσει σε δύο διαφορετικές ζωές.

Σαν “ηθικό δίδαγμα” (ας το πούμε έτσι), μπορούμε να ξεχωρίσουμε το τέλος της ταινίας (εντάξει θα το παραδεχτώ ότι μου μου έκανε εντύπωση) όπου βλέπουμε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται και ότι πρέπει όλοι μας να μεταδίδουμε, αυτά που κάποιος άλλος μας τα έδωσε κάποτε απλόχερα. Έτσι για το κάρμα!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Το μόνο θετικό στην όλη φάση ήταν η σκηνοθεσία. Ήταν πραγματικά τόσο μα τόσο ποιοτική που και άσχετος να είσαι, το ξεχωρίζεις κατευθείαν. Από τον Ιρλανδό John Crowley, η ταινία πήρε μια άλλη διάσταση και ήταν και ο μοναδικός λόγος που σε κρατάει για να μην το κλείσεις και πας για ύπνο. Η φωτογραφία κινούμενη σε ζωηρά και έντονα χρώματα έρχεται να κουμπώσει μαζί με την πολύ καλή (θα το ξαναπώ) σκηνοθεσία κορυφώνοντας τις σκηνές έντονου συναισθηματισμού, με μουσική και σιωπή μαζί.

Με πολλά κοντινά στην Eilis ( Saoirse Ronan) που ερμηνευτικά δεν κάνει και κάτι πέρα από αυτό που έπρεπε. Δεν μπορώ να πω πως αξίζει και την υποψηφιότητα της για την θέση “Best Performance by an Actress in a Leading Role” στα φετινά Oscar. Αν και με αυτούς εκεί τίποτα δεν είναι απίθανο.

Η μουσική ήταν υπαρκτή σε αρκετά σημεία. Εντύπωση όμως μου έκαναν τα κουστούμια και τα πολύ ωραία αμάξια της εποχής εκείνης. Δείγματα προσεγμένης παραγωγής. Στο ρόλο του Father Flood συναντάμε τον Jim Broadbent, και στο ρόλο της Mrs. Keogh η εξαιρετική Julie Walters.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Ειλικρινά; Δεν ξέρω να σας πω. Ααα βρήκα! Για να το προτείνεις στην μαμά σου ή στην γιαγιά σου. Αυτές σίγουρα θα το εκτιμήσουν δεόντως. Φίλε άντρα σε σένα μιλάω, μην ψηθείς για κανένα λόγο  αν στο προτείνει η δικιά σου. Και αν δεν μπορείς να το αποφύγεις χτύπα 2 σκέτα espresso.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
2
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
5.8
ΜΟΥΣΙΚΗ
3
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
4
Reader Rating1 Vote
7
3.7