Bohemian Rhapsody (2018)

Poster

Άλλη μια από τις πολυαναμενόμενες βιογραφίες για φέτος. Αυτή τη φορά, έχουμε την ιστορία του Freddie Mercury, αυτής της εκκεντρικής και πολυδιάστατης προσωπικότητας του τραγουδιστή των Queen. Ο άνθρωπος που προκάλεσε, μίλησε στις καρδιές των ανθρώπων με τους στίχους του και τη δυναμική φωνή του.

(Ελένη Ουλάνη)

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Μετά την οδύσσεια που πέρασαν όλοι οι συντελεστές μέχρι να ολοκληρωθεί η ταινία – με τον Bryan Singer να απομακρύνεται από την καρέκλα του σκηνοθέτη καθώς είχε έρθει σε σύγκρουση με πολλά από τα μέλη της παραγωγής αλλά και με τους ηθοποιούς, και να ολοκληρώνει την ταινία ο Dexter Fletcher- έφτασε στις οθόνες μας για να μας κάνει να νοσταλγήσουμε, να τραγουδήσουμε και να κλάψουμε. Η ταινία επικεντρώνεται στον Farrokh Bulsara, έναν ταλαντούχο πρόσφυγα από τη Ζανζιβάρη, γνωστός σε όλους ως Freddie Mercury (Rami Malek), ηγέτης των θρυλικών Queen, τον οποίο προσεγγίζει με σεβασμό και θαυμασμό. Παρουσιάζοντας την εξέλιξη και την εκκεντρική επαγγελματική και προσωπική ζωή του, η ταινία στέκεται περισσότερο στον ίδιο και λιγότερο στη συνολική εξέλιξη και επιτυχία του συγκροτήματος, με αποτέλεσμα να φτάνει στην ανατριχιαστική τελευταία τους συναυλία στα πλαίσια του Live Aid στο στάδιο του Wembley, χωρίς να μεταφέρει τη βαρύτητα της ιστορίας αυτού του συγκροτήματος.

Ο Rami Malek παραδίδει μαθήματα ερμηνείας, καθώς βουτά στην πολυπλοκότητα της προσωπικότητας και των συναισθημάτων αυτής της προσωπικότητας: ένας Mercury ταλαντούχος, ευαίσθητος, εκκεντρικός και επιρρεπής. Οι φαντασμαγορικές συναυλίες και ερμηνείες ντύνονται με μια δεξιοτεχνική σκηνοθεσία και μας μεταφέρουν τη συνολική ατμόσφαιρα. Σημαντικό είναι επίσης πως η ταινία στο σύνολό της περικλείει το δράμα, τη μουσική και το κωμικό στοιχείο σε μια βιογραφία που τα έχει όλα. Ωστόσο, η ιστορία προσπαθώντας να ισορροπήσει όλα τα καυτά ζητήματα, υιοθετεί ένα μονότονο χαρακτήρα για να απογειωθεί στα τελευταία 20 λεπτά.

(Ελένη Ουλάνη)

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Στη σκηνοθετική καρέκλα όχι ένας, αλλά δύο καλλιτέχνες. Τα imdb credits ανήκουν στον Bryan Singer (X-MEN: DAYS OF FUTURE PAST), τον οποίο απέλυσε η 20th Century Fox στις 5 Δεκεμβρίου 2017 επειδή έλειπε διαρκώς κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Όμως η ταινία τελείωσε με τη βοήθεια του Dexter Fletcher. Ενώ την ταινία φώτισε ο Newton Thomas Sigel (The usual suspects, Drive).

Δεν ξέρω που ξεκίνησε ο ένας σκηνοθέτης και που τελείωσε ο άλλος, αλλά προσωπικά θα μπορούσα να δώσω εύσημα τόσο για τα κάδρα και τον φωτισμό όσο και για τον ρυθμό που ακολούθησε η ταινία. Η κάμερα κινείται από macro σε wide, ακολουθεί τον Freddy και παίζει με τα μάτια του, το σώμα του τις εκφράσεις του ακόμη και τα γνωστά ray ban γυαλιά. Αν χρειαζόταν να βρω ένα αρνητικό σίγουρα θα έλεγα πως μετά την έναρξή της ταινίας, το κομμάτι των πρώτων βημάτων ίσως έκανε μια κοιλιά.

Η ταινία όμως θεωρείται πλέον επιτυχία (παρά τις ανάμικτες κριτικές του κοινού) περισσότερο για τις σωστές επιλογές των πρωταγωνιστών. Με κυριότερο τον Rami Malek (Mr Robot) στον ρόλο του Mercury, ο οποίος δίνει την καλύτερη ερμηνεία της καριέρας του. Επιτυχημένες επιλογές είναι και οι υπόλοιποι ηθοποιοί, ο Gwilym Lee στον ρόλο του Brian May (κιθάρα), ο Ben Hardy στον ρόλο του Roger Taylor (Τύμπανα) και ο Roger Taylor (το αγοράκι από το 1ο Jurassic Park) στον ρόλο του John Deacon (μπάσο).

Τέλος η μουσική της ταινίας σε αφήνει αδιάφορο, διότι δεν πας να δεις την βιογραφία των Queen και περιμένεις να ακούσεις το score. Αλλά κάθε τραγούδι με το οποίο έζησες τα παιδικά σου χρόνια!

Ακούστηκαν τα: Bohemian Rhapsody φυσικά, We will rock you, Killer Queen, Another one bites the dust, We are the champions, Under Pressure, I want to break free, ένα από τα αγαπημένα μου Who wants to leave forever (Highlander OST) ενώ στους τίτλους τέλους ακούσαμε το Don’t stop me now και το ανατριχιαστικό The Show must go on!

(Νάσσος Ζώτης)

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Δεν ξέρουμε αν είναι η ταινία που όλοι περιμένατε, τουλάχιστον οι φανατικοί των Queen. Όμως είναι μία ταινία που έχει ήδη κατακτήσει το κοινό, με αξιόλογα τραγούδια, άριστες υποκριτικές και σεβασμό στον καλλιτέχνη, διότι περνάει πολύ ομαλά και με όμορφο τρόπο όλα τα θαμπά σημεία της ζωής του. Έχει ήδη τη θέση 150 στο imdb top rated movies και με υψηλά κέρδη στο box office παρά το χαμηλό budget.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η τελευταία σκηνή στο Live Aid, είναι μία από τις πιο δύσκολες και μεγάλες σκηνές που έχουν δημιουργηθεί, διότι κατασκευάστηκε replica του σταδίου με πολλές κάμερες ταυτόχρονα.

(Νάσσος Ζώτης)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
7
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
8
ΜΟΥΣΙΚΗ
10
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
9
Reader Rating12 Votes
7.6
8.5