Batman: Year One (2011)

Poster

Ξημερώνει πρωινό στην Gotham City και δύο άντρες φτάνουν. Διαφορετικές αφετηρίες, με διαφορετικά μέσα, αλλά σε κοινό προορισμό. Ο ένας είναι ο διάσημος playboy Bruce Wayne που μετά από χρόνια περιπλάνησης έθρεψε καλά την δίψα του για πάταξη της εγκληματικότητας και ο άλλος ο αστυνομικός James Gordon που ήταν ο μοναδικός καλός μέσα σε θάλασσα διαφθοράς. Οι δύσκολες καταστάσεις, θα ενώσουν τους δύο άντρες με αποτέλεσμα όχι μόνο μία συνεργασία αλλά και μία δυνατή φιλία.

Batman: Twelve years. And the ache is still fresh. Like a raw angry nerve. But this isn’t about healing. I’m not looking for closure.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Εδώ έχουμε την μεταφορά του ομότιτλου Graphic Novel του μοναδικού στα dark comics Frank Miller, το οποίο κυκλοφόρησε το 1987.

Η ιστορία έχει να κάνει με την επιστροφή του Bruce Wayne στην γενέτειρα πόλη που τόσο αγαπάει, μετά από αρκετά χρόνια άσχημων αλλά σημαντικών εμπειριών στη ζωή του. Από την φυλάκιση του λόγω εγκληματικών πράξεων μέχρι την εκπαίδευση του στην Λεγεώνα των Σκιών. Αν και δεν αναφέρονται με λεπτομέρειες στην ταινία, γίνονται σημαντικοί υπαινιγμοί. Με υπομονή και επιμονή, δημιουργεί το σύμβολο που θα γίνει η κατάρα και το πεπρωμένο του.

Στην πραγματικότητα όμως, ο πρωταγωνιστής σε αυτή την ταινία είναι ο αστυνομικός James Gordon. Μέσα από τα μάτια του και την δική του οπτική γωνία προσπαθούμε να βιώσουμε το άγχος και την ένταση του νέου μέλους σε ένα αστυνομικό τμήμα που πνίγεται στην διαφθορά. Περιμένοντας τη γυναίκα του να δώσει ζωή στο πρώτο τους παιδί, εκείνος αναρωτιέται αν έχει πράξει σωστά που φέρνει μία ψυχή σε έναν άδικο και δύσκολο κόσμο.

Η ταινία κυλάει ήρεμα, με αρκετές στιγμές έντασης και καταφέρνει θα κάνει το κοινό να ταυτιστεί με έναν χαρακτήρα που όπως και να το κάνουμε συνήθως περνάει απαρατήρητος στη σκιά του σκοτεινού ιππότη.

Αν όλα αυτά σας φαίνονται οικεία, θα σας πω πως έχετε δίκιο. Η ταινία αποτέλεσε έμπνευση για τον David Goyer όταν έγραφε το σενάριο του Batman Begins (2005) του μοναδικού Christopher Nolan. Μάλιστα υπάρχουν μέχρι και κοινές σκηνές! Ωστόσο το Batman: Year One παραλίγο να γίνει ταινία που θα την σκηνοθετούσε ο  Darren Aronofsky με σενάριο του Frank Miller. Τελικά η WB το ακύρωσε και έδωσε βάση στο project του Nolan. (Thank GOD!)

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ξεκινάμε ανάποδα. Στον ρόλο του James Gordon (που όπως είπαμε είναι ο κύριος χαρακτήρας) έχουμε τον εκπληκτικό Bryan Cranston(Breaking Bad). Αξίζει να αναφέρουμε πως στην αρχή δεν δέχτηκε τον ρόλο γιατί πίστεψε ότι η ταινία θα είναι βασισμένη στο Batman (1966). Τελικά διάβασε το σενάριο (ευτυχώς) και δέχτηκε τον ρόλο. Φοβερός στον ρόλο του, με φωνή σοβαρή και σίγουρη.

Στον ρόλο του Bruce Wayne/Batman ο Ben McKenzie (Gotham). Αξιόλογο το γεγονός ότι είναι η δεύτερη φορά που ο ίδιος ηθοποιός ασχολείται με το DC Universe και πιο συγκεκριμένα με τον Batman, αλλά με διαφορετικό ρόλο. Πάρα πολύ καλός, μας φέρνει έναν Batman άπειρο, όμως πολλά υποσχόμενο.

Δύο οι σκηνοθέτες στην ταινία. Sam Liu και Lauren Montgomery. Δεν θα πω πολλά, αρκεί το γεγονός ότι έχουν ασχοληθεί αρκετά με το DC Universe οπότε θα τους δούμε ξανά στο μέλλον.

Για ακόμη μία φορά ο μοναδικός Christopher Drake στην μουσική επιμέλεια. Με το OST να είναι το κάτι διαφορετικό από αυτό που μας έχει συνηθίσει και ίσως η χρήση της ηλεκτρικής κιθάρας να θέλει να δείξει ότι έχουμε να κάνουμε με νεαρό Batman.  Ακούστε το εδώ.

Bonus Quotes:
Batman: Ladies, gentlemen, you’ve eaten well. You’ve eaten Gotham’s wealth. Its spirit. But your feast is nearly over. From this moment on, none of you are safe.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Μην τα λέμε πολλές φορές. Γιατί είσαι φανατικός του ήρωα! Γιατί θες να ακούσεις τις φωνές δύο πολύ καλών ηθοποιών. Γιατί θες να δεις από πού εμπνεύστηκαν για το Batman Begins.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
8
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
7
ΜΟΥΣΙΚΗ
8
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
9
Reader Rating0 Votes
0
8