Κάννες 2018 – Ημέρα Έκτη

Με σταθερές τις δύο παρουσιάσεις ταινιών του διαγωνιστικού τμήματος, κάποια πολύ ξεχωριστά…γενέθλια αλλά και μια persona- όχι και τόσο- non grata, πέρασε η έκτη ημέρα στη βροχερή μεν, πλην όμως γιορτινή Croisette.

Η Madame la Presidente Cate Blanchett γιόρτασε σήμερα στις Κάννες τα 49α γενέθλιά της και, σε ένα διασκεδαστικό αλλά και βαρύνουσας σημασίας στιγμιότυπο, πήρε ακριβώς το δώρο που ζήτησε. Ποιό ήταν αυτό; Μα φυσικά η υπογεγραμμένη, γραπτή δέσμευση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ Thierry Fremaux, για ίση εκπροσώπηση των δύο φύλων σε όλες τις δραστηριότητες του φεστιβάλ, καθώς επίσης και μεγαλύτερη διαφάνεια. Στην «τελετή», που έλαβε χώρα το μεσημέρι, τον Fremaux συνόδευσε η Γαλλίδα σκηνοθέτης Celine Sciama, ενώ ήταν παρόντα όλα τα μέλη της κριτικής επιτροπής. Στο τέλος, ένα δωμάτιο γεμάτο με επαγγελματίες της βιομηχανίας και δημοσιογράφους τραγούδησε με μια φωνή το Happy Birthday στην Πρόεδρο της Επιτροπής, που απέδειξε ότι είναι αποφασισμένη να κάνει τα όλα τα λεγόμενά της πράξη.

Όταν ο Lars Von Trier το 2011 εξάντλησε τα όρια της ανοχής της διοργάνωσης του Φεστιβάλ Καννών λέγοντας πως ο Χίτλερ του φαίνεται «συμπαθητικός» και αυτοαποκαλείται Ναζί (για να διαψεύσει την ίδια δήλωση μόλις ώρες αργότερα), ανακηρύχθηκε persona non grata και του απαγορεύτηκε να συμμετάσχει ξανά με τις ταινίες του. Αυτό μέχρι την Δευτέρα 14 Μαΐου του 2018, οπότε και ο εκκεντρικός Δανός σκηνοθέτης επέστρεψε στην croisette, εκτός επίσημου διαγωνιστικού, για να παρουσιάσει την ταινία του “The House that Jack Built”. Δεν μας κάνει εντύπωση λοιπόν ότι η απόφαση του Φεστιβάλ να συμπεριλάβει ξανά το σκηνοθέτη στη selection του ήταν το talk of the town στις Κάννες, που ανυπομονούν να ανακαλύψουν το λεπτομερές ψυχολογικό πορτρέτο ενός κατά συρροή δολοφόνου, μέσα από την κάμερα του Trier.

O Spike Lee επιστρέφει στο διαγωνιστικό των Καννών με τη νέα του ταινία “BlaKKKlansman”. Πιστός στο ακτιβιστικό του ύφος που τον κατέστησε τη φωνή της Αφροαμερικάνικης κοινότητας στο σινεμά, ο Lee διασκευάζει την αυτοβιογραφία του Ron Stallworth, ενός μαύρου αστυνομικού (που τον υποδύεται ο γιος του Denzel Washington, John David Washington”) που εισχώρησε στον πυρήνα της Ku Klux Klan με σκοπό να μάθει τον τρόπο λειτουργίας της στη δεκαετία του ’70. Στην ταινία πρωταγωνιστεί επίσης και ο Adam Driver, που έχει γίνει τακτικός επισκέπτης του Φεστιβάλ και τον οποίο περιμένουμε με ανυπομονησία να δούμε στην ταινία του Terry Gilliam, “The Man Who Killed Don Quixote”.

Στο διαγωνιστικό παρουσιάστηκε επίσης και η δεύτερη Ιαπωνική συμμετοχή της φετινής χρονιάς, η ταινία με τίτλο “Netemo Sametemo” του Hamaguchi Ryusuke. Πρόκειται για την ιστορία της Asako, μιας κοπέλας που γνωρίζει τον πρώτο της έρωτα ο οποίος όμως ξαφνικά εξαφανίζεται. Δύο χρόνια μετά, θα συναντήσει τον απόλυτο σωσία του.

Η ταινία που έχει ομόφωνα ενθουσιάσει όλους τους κριτικούς που βρίσκονται στις Κάννες, είναι το “Girl” του πρωτοεμφανιζόμενου Βέλγου Lukas Dhont. Η ιστορία μιας έφηβης transgender χορεύτριας που θέλει να προβεί σε αλλαγή φύλου, που παρουσιάστηκε στο τμήμα Un Certain Regard έχει συγκινήσει όλους όσους την είδαν ενώ έχει κάνει τους κριτικούς να μιλάνε για ερμηνευτική αποκάλυψη από την πλευρά του νεαρού πρωταγωνιστή Victor Polster.