Κάννες 2018 – Ημέρα Έβδομη

Συνέχεια για το διαγωνιστικό τμήμα με δύο νέες ταινίες, ένα rendez-vous με τον John Travolta και μια βόλτα σε ένα γαλαξία πολύ, πολύ μακριά, ήταν τα κεντρικά γεγονότα της έβδομης ημέρας στο Φεστιβάλ Καννών.

Ο Chewbacca μαζί με καμιά εικοσαριά Stormtroopers στο κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ Καννών είναι μια εικόνα που σίγουρα δεν βλέπουμε κάθε μέρα. Μένοντας πιστό στην πρόσφατη παράδοσή του να φιλοξενεί μια από τις πιο αναμενόμενες ταινίες blockbuster στις εκτός συναγωνισμού προβολές του, το Φεστιβάλ, υποδέχτηκε την ομάδα της ταινίας “Solo: A Star Wars Story” που τελικά έχει- σχεδόν- σκηνοθετήσει ο Ron Howard. Πρόκειται για άλλη μια spin-off ταινία του διαστημικού σύμπαντος του George Lucas, η οποία βέβαια δεν έκανε την επίσημη πρεμιέρα της στις Κάννες, καθώς αυτή είχε πραγματοποιηθεί τέσσερις ημέρες πριν, στο Los Angeles.

 

Πίσω στην κανονικότητα του φεστιβαλικού κόσμου, στο διαγωνιστικό τμήμα παρουσιάστηκε η ταινία “En Guerre” του Stephane Brize. Η ταινία πραγματεύεται την προσπάθεια των εργαζομένων της Perrin Industries να ανακτήσουν της δουλειές τους μετά την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου να κλείσει την εταιρεία. Τρία χρόνια μετά το “La Loi du Marche” μια ταινία με έντονο κοινωνικό προβληματισμό και πρωταγωνιστή τον Vincent Lindon που ενθουσίασε τους κριτικούς, ο Brize επιστρέφει στις Κάννες με μια ταινία με έντονο κοινωνικό προβληματισμό και πρωταγωνιστή τον Vincent Lindon. Μένει μόνο να δούμε αν θα ξαναενθουσιάσει τους κριτικούς.

Στο τρίτο Rendez-Vous/Masterclass του φετινού φεστιβάλ τη σκυτάλη παίρνει ο θρυλικός John Travolta. Ένα είδωλο του αμερικάνικου σινεμά, θα συνομιλήσει την Τετάρτη με τους τυχερούς festival goers για τα μυστικά της τέχνης του, ενώ παρευρέθηκε και στην ειδική πρώτη προβολή της ταινίας “Gotti” του Kevin Conolly, στην οποία πρωταγωνιστεί μαζί με την Kelly Preston. Πρόκειται για την κινηματογραφική βιογραφία του αρχιμαφιόζου της Νέας Υόρκης John Gotti και του γιου του.

Την ίδια στιγμή, στο τμήμα Un Certain Regard, άλλη μια ιταλόφωνη ταινία έκανε την πρεμιέρα της. Το “Euforia”, η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της δημοφιλούς ηθοποιού Valeria Golino, είναι η ιστορία δύο αδελφών, του Matteo και του Ettore, δύο εκ διαμέτρου αντίθετων χαρακτήρων, που αναγκάζονται να έρθουν κοντά και να ανακαλύψουν ο ένας τον άλλον, μετά από ένα δύσκολο γεγονός.

Στο διαγωνιστικό τμήμα παρουσιάστηκε στη συνέχεια η δεύτερη αμερικάνικη συμμετοχή της φετινής selection officielle. Η ταινία “Under the Silver Lake” μας έρχεται από τον σκηνοθέτη του “It Follows”, David Robert Mitchell. Με πρωταγωνιστές τον Andrew Garfield και την Riley Keough, είναι η ιστορία του Sam, ενός 33χρονου που βρίσκει μια άγνωστη γυναίκα να κολυμπά στην πισίνα του σπιτιού του. Όταν εκείνη εξαφανίζεται ο Sam ξεκινά μια σουρεαλιστική περιήγηση στο Los Angeles με σκοπό να εξηγήσει το μυστήριο πίσω από την εξαφάνισή της.

Ας πάμε τώρα και σε ένα ευτράπελο. Κατά εκατοντάδες η θεατές του “The House that Jack Built” έτρεχαν έξω από την αίθουσα κρατώντας το στομάχι τους και διατείνονταν: «Είναι αηδιαστικό!» σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Variety Ramin Setoodeh που παρευρέθηκε στην επίμαχη προβολή και θέλησε να μοιραστεί την κατάσταση μαζί μας μέσω twitter. Θεατές και κριτικοί, σύσσωμοι διακήρυξαν τον αποτροπιασμό τους για μια ταινία «βασανιστική, ανυπόφορη, εμετική, που δεν θα έπρεπε να έχει γίνει ποτέ». Δεν αμφιβάλλουμε ότι όλοι οι ισχυρισμοί είναι αληθινοί, αλλά δεν μπορούμε παρά να γελάσουμε στην ιδέα ότι το έντρομο κοινό της ταινίας δεν έκατσε μέχρι το τέλος της ούτε καν για να τη γιουχάρει (μια περήφανη παράδοση του φεστιβάλ).

 

Για το κλείσιμο, ας μεταφερθούμε στην Quinzaine des Realisateurs όπου το απόλυτο σύμβολο του ανεξάρτητου αμερικάνικου σινεμά, Jim Jarmusch, μοιραζόταν με το κοινό μια playlist με τα αγαπημένα του τραγούδια από τα 80’s. Φυσικά, οι παρόντες δημοσιογράφοι δεν έχασαν την ευκαιρία να μοιραστούν την playlist με το κοινό, η οποία και ανέβηκε στο Spotify σε χρόνο μηδέν. Γιατί ποιος μπορεί να μην θέλει να ακούσει τα αγαπημένα 80’s κομμάτια του πιο cool σκηνοθέτη όλων των εποχών;