Κάννες 2017 – Μέρα Όγδοη

Η όγδοη μέρα του φεστιβάλ μας προσγείωσε απότομα μετά την ιστορική γιορτή για την επέτειο των 70 χρόνων, με δύο ταινίες να παρουσιάζονται στο διαγωνιστικό τμήμα και το δεύτερο MasterClass με έναν διάσημο σκηνοθέτη.

Το «Rodin» του Jacques Doillon, ήταν η πρώτη ταινία που παρουσιάστηκε και, όπως πιθανώς μαντέψατε, πρόκειται για ένα διεξοδικό biopic του σπουδαίου Γάλλου γλύπτη. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ο Vincent Lindon, που απέσπασε το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας το 2015 για το «Νόμο της Αγοράς», όμως φέτος δε φαίνεται να έχει πολλές πιθανότητες, αφού το φιλμ έκανε πολύ κακή εντύπωση στους κριτικούς, με κάποιους να το χαρακτηρίζουν «τόσο άκαμπτο και άψυχο όσο ένα κομμάτι μάρμαρο». Στη συνέντευξη, ο σκηνοθέτης δήλωσε ότι « O Rodin είναι μεν διάσημος σκηνοθέτης αλλά δεν είναι γνωστός» και «όταν είδα ότι δεν υπήρχε ταινία για τον Rodin, σκέφτηκα ότι έπρεπε οπωσδήποτε να κάνω μια».

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε η ταινία «The Beguiled» της Sofia Coppola, βασισμένη στο βιβλίο του Thomas P. Cullinan. Η ταινία λαμβάνει χώρα στον Αμερικάνικο εμφύλιο, όταν ένας Ιρλανδός στρατιώτης, τραυματισμένος, ζητά καταφύγιο σε ένα οικοτροφείο κοριτσιών, διαταράσσοντας την ισορροπία της ζωής τους. Αν σας θυμίζει κάτι, είναι γιατί υπάρχει άλλη μια κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου από τον Don Siegel το 1971 με τον Clint Eastwood στο ρόλο του Ιρλανδού στρατιώτη, που τώρα υποδύεται ο Colin Farrel. Σε κάθε περίπτωση, η Coppola αρνείται να χρησιμοποιήσει τον όρο remake, καθώς η νέα ταινία διηγείται μεν την ίδια ιστορία, αλλά από μια άκρως γυναικεία οπτική γωνία, αφού άλλωστε όλοι οι κεντρικοί χαρακτήρες είναι γυναίκες.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, η Kirsten Dunst, η Elle Fanning και η Nicole Kidman (ναι, η τελευταία ήρθε φέτος στις Κάννες με 4 διαφορετικά πρότζεκτ!), η οποία στην ερώτηση αν θα είχε διαφορά ή ταινία εάν την είχε σκηνοθετήσει άνδρας απάντησε: «Δε μου αρέσει που το λέω αλλά η ταινία είναι θηλυκή στην ουσία της, και πιστεύω ότι μόνο μια γυναίκα θα μπορούσε να τη σκηνοθετήσει». Οι κριτικοί πάντως φαίνονται αρκετά διχασμένοι, με κάποιους να τη θεωρούν πολύ καλή και άλλους να λένε ότι δεν είχε καν λόγο ύπαρξης.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις τώρα, πραγματοποιήθηκε το δεύτερο MasterClass του φετινού επετειακού φεστιβάλ με «διδάσκοντα» τον βραβευμένο με Όσκαρ, Μεξικάνο σκηνοθέτη Alfonso Cuarón.