Κάννες 2017 – Μέρα Πρώτη

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ του κόσμου άνοιξε αυλαία για να υποδεχθεί αμέτρητους καλλιτέχνες και σταρ όλου του κόσμου, καθώς επίσης και μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες της επερχόμενης κινηματογραφικής σεζόν. Ήδη από την Δευτέρα, οι ετοιμασίες στην croisette δουλεύουν πυρετωδώς, το κόκκινο χαλί στρώνεται και η αφίσα του φεστιβάλ υψώνεται πάνω από το Palais des Festivals. Φέτος η διοργάνωση γίνεται 70 ετών και όλοι οι παρευρισκόμενοι παίρνουν ένα λεπτό να σκεφτούν την μακρόχρονη και ανεκτίμητη ιστορία αυτού του μοναδικού θεσμού, καθώς και την αγαπημένη τους ανάμνηση από αυτόν. Εμείς, που δεν έχουμε την τύχη να βρισκόμαστε εκεί, παρακολουθούμε όλα τα γεγονότα του φεστιβάλ μέσω του TV Festival του CANAL+ στο YouTube παρέα με τους, γνώριμους πλέον δημοσιογράφους του γαλλικού δικτύου, που μας μεταφέρουν λίγη από τη μαγεία της κορυφαίας αυτής γιορτής του σινεμά. Ας δούμε λοιπόν τα γεγονότα της σημερινής ημέρας:

Νωρίς το απόγευμα, η κριτικές επιτροπές όλων των κατηγοριών του φεστιβάλ κατέφθασαν για το Photocall και τις πρώτες συνεντεύξεις. Όλη την προσοχή τράβηξε φυσικά η κριτική επιτροπή των ταινιών μεγάλου μήκους με πρόεδρο τον Pedro Almodovar (ο οποίος έφτασε στις Κάννες την Τρίτη το μεσημέρι), καθώς επίσης και η Uma Thurman, ως πρόεδρος του Un Certain Regard. Κατόπιν, τη θέση της στο Photocall πήρε η ομάδα της ταινίας έναρξης «Les Fantomes d’Ismael» του Arnaud Desplechin, με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο του Mathieu Amalric πλαισιωμένο από την Marion Cotillard, την Charlotte Gainsbourg και τον Louis Garrel (ο οποίος, αν και έχει μικρό ρόλο στη συγκεκριμένη ταινία, αναμένεται να μας απασχολήσει στη συνέχεια ως Jean-Luc Godard στο «Le Redoutable» του Michel Hazanavicius).

Το «Les Fantomes d’Ismael» είναι εκτός διαγωνιστικού τμήματος, όπως κάθε ταινία έναρξης, και είναι η ιστορία ενός σκηνοθέτη που ζει με τη σύντροφό του, όταν ξαφνικά εμφανίζεται η γυναίκα του, η οποία είχε χαθεί για χρόνια. Το αξιοσημείωτο είναι ότι η ταινία, μαζί με την προβολή της στο φεστιβάλ θα προβληθεί και στις γαλλικές αίθουσες, οπότε θα έχει την ευκαιρία να την απολαύσει ταυτόχρονα και το κοινό. Στην πρώτη συνέντευξη του καστ, ο Desplechin δήλωσε ότι είναι πολύ συγκινημένος και χαρούμενος που βρίσκεται στην εβδομηκοστή επέτειο του φεστιβάλ, ενώ στην ερώτηση «ποιό ”φάντασμα” του φεστιβάλ κάνει αισθητή την παρουσία του για εκείνον», απάντησε αυτό του Gilles Jacob του «Πολίτη των Καννών» και πρόεδρο μέχρι το 2014.

Στις 19:15 ώρα Ελλάδος, ξεκίνησαν οι αφίξεις στο κόκκινο χαλί με αμέτρητα ονόματα του παγκόσμιου κινηματογράφου να καταφθάνουν, είτε έχοντας συμμετοχή στο φεστιβάλ είτε ως απλοί θεατές της τελετής και της ταινίας έναρξης. Σύντομα, κατέφθασε η κριτική επιτροπή, από την οποία, λόγω περιορισμένου χρόνου, οι δημοσιογράφοι δεν κατάφεραν να αποσπάσουν πολλά. Ο πρόεδρος πάντως (ο οποίος δεν συνειδητοποίησε αμέσως ότι η προσφώνηση ”Monsieur le President” απευθυνόταν σε εκείνον) δήλωσε ότι είναι πολύ συγκινημένος γι αυτή τη θέση αλλά και χαρούμενος που γνώρισε τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής.

Παράλληλα, στο κόκκινο χαλί περπάτησαν και άλλα ονόματα του σινεμά, όπως η Julianne Moore, η Susan Sarandon, o Asghar Farhadi, o Alexandre Desplat, η Elle Fanning και άλλοι. Μετά από λίγα λεπτά, έφτασε και η ομάδα της ταινίας έναρξης με τον σκηνοθέτη να δηλώνει ότι το να ανοίγει η ταινία του το φεστιβάλ «είναι ένα μοναδικό συναίσθημα» που μπορεί να το προσδιορίσει μόνο ως «ευγνωμοσύνη». Η Uma Thurman ήταν η τελευταία άφιξη (εξαιτίας της μάλιστα η τελετή καθυστέρησε κατά δέκα περίπου λεπτά) η οποία δήλωσε ότι το φεστιβάλ «συντελεί στο να κρατιέται ζωντανό το σινεμά». Την τελετή παρουσίασε η Monica Belluci ενώ την επίσημη έναρξη του φεστιβάλ ανήγγειλαν ο Asghar Farhadi μαζί με τη Lilly-Rose Depp. Αυτά για σήμερα, bon festival!