Κάννες 2017 – Μέρα Ενδέκατη

Στην προτελευταία μέρα του φεστιβάλ, παρουσιάστηκε η τελευταία ταινία του διαγωνιστικού τμήματος, δόθηκαν τα βραβεία του Un Certain Regard και προβλήθηκε εκτός διαγωνιστικού η νέα ταινία του Roman Polanski.

Η ταινία της Lynne Ramsay «You were never really here» με πρωταγωνιστή τον Joaquin Phoenix, είναι ο ορισμός της φράσης «last but not least». Η Σκοτσέζα σκηνοθέτης, που τώρα μετρά τέσσερις ταινίες μεγάλου μήκους στο ενεργητικό της, είχε να εμφανιστεί στη μεγάλη οθόνη από το 2011 και το εξαιρετικό «We Need to Talk About Kevin». Επιστρέφει όμως δυναμικά με μια ταινία που σίγουρα δεν φαίνεται ευχάριστη εμπειρία, αλλά καταφέρνει να συγκινήσει τους κριτικούς. Το θέμα της ταινίας είναι αρκετά σκληρό, αφού ο Joe (Joaquin Phoenix), εργάζεται ως ένα είδος security που προσλαμβάνεται από ιδιώτες ώστε να διασώσει παιδιά που έχουν πέσει θύματα sex-trafficking και φυσικά να αποδώσει και την ανάλογη τιμωρία στους υπαίτιους. Βασισμένο σε ένα διήγημα του Αμερικανού Jonathan Ames, φαίνεται να είναι μια ιστορία για την απόδοση δικαιοσύνης εκεί όπου το κράτος αποτυγχάνει και ο ήρωας καλείται να «πάρει το νόμο στα χέρια του» και, ίσως από αυτή την άποψη, ο Peter Bradshaw του Guardian παραλληλίζει τον συγκεκριμένο ήρωα με τον Travis Bickle του θρυλικού «Taxi Driver».

Κάπου εδώ λοιπόν τελειώνουν οι ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και συνεχίζουμε με μια ταινία εκτός διαγωνιστικού που έθεσε τον πήχη πολύ ψηλά και τελικά δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που δημιούργησε. Ο λόγος για τη νέα ταινία του Roman Polanski που, μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας σκηνοθετεί το «Based on A True Story», βασισμένο στο βιβλίο της Delphine de Vigan. Με πρωταγωνίστρια την Eva Green και τον Olivier Assayas στο σενάριο, απογοητεύει τους κριτικούς που, λόγω του εξαιρετικού ταλέντου όλων των συντελεστών, περίμεναν πολύ περισσότερα.

Οι απονομές των βραβείων στα παράλληλα τμήματα του φεστιβάλ συνεχίζονται με την επιτροπή του Un Certain Regard να δίνει τα δικά της. Φέτος, παρουσιάστηκαν 18 ταινίες από 22 διαφορετικές χώρες, ενώ έξι από αυτές ήταν οι πρώτες ταινίες των δημιουργών τους. Στην έναρξη του διαγωνισμού προβλήθηκε η ταινία «Barbara» του Mathieu Amalric, χρέη προέδρου της επιτροπής εξετέλεσε η Uma Thurman. «Αισθανόμαστε τεράστια ευγνωμοσύνη που είχαμε την τιμή να υπηρετήσουμε ως επιτροπή σε αυτή την ιστορική επέτειο των 70 χρόνων του Φεστιβάλ των Καννών. Είμαστε περήφανοι να παρουσιάσουμε μια όμορφη και αισθητικά ετερογενή λίστα βραβείων για το Un Certain Regard» ήταν η δήλωση της επιτροπής η οποία παρέδωσε το μεγάλο βραβείο στην ταινία «A Man of Integrity» του Ιρανού Mohammad Rasoulof.