Η ελευθερία του λόγου είναι αναμφίβολα θεμελιώδους σημασίας για την τέχνη. Σχετίζεται με την ώθηση των ορίων, δείχνοντας πράγματα και εξιστορώντας καταστάσεις που άλλες ταινίες δεν έχουν. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ φιλελεύθερες σχετικά με το είδος έκφρασης που επιτρέπουν στα μέσα τους, άλλες χώρες έχουν διαφορετικές ανησυχίες.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι απαγόρευσης μίας ταινίας από περιορισμούς εισαγωγής μέχρι τις σπάνιες περιπτώσεις που η προβολή ή η κατοχή ταινίας θεωρείται εγκληματική πράξη. Ευτυχώς για τους θεατές υπάρχουν πολλοί διέξοδοι γύρω απ αυτά τα φράγματα τώρα που μία ταινία που απαγορεύεται είναι κάτι περισσότερο από μία ασήμαντη ταλαιπωρία.
Όσο υπάρχει ελεύθερη έκφραση οι καλλιτέχνες θα ξεπερνούν τα όρια και οι επονομαζόμενοι φύλακες θα επιστρέφουν. Οι παρακάτω ταινίες τρόμου ήταν όλοι χώροι μάχης για λογοκρισία και καταδικάστηκαν από τους θεατές όντας ενοχλητικές, αλλά κατάφεραν να βρουν το ακροατήριό τους ούτως ή άλλως.
Το χρονικό του βιασμού μίας γυναίκας και η αιματηρή εκδίκησή της. Η ταινία είναι μία βίαιη φέτα από κακό τρόμο που συναντήθηκε με έντονες αντιδράσεις κατά την απελευθέρωσή της. Οι κριτικοί την αποκάλεσαν άρρωστη, περιφρονητική και χωρίς καμία καλλιτεχνική διάκριση. Ωστόσο όχι μόνο οι κριτικοί έθαψαν την ταινία αλλά και ολόκληρες χώρες δεν ήθελαν να κάνουν με αυτήν. Tο Ηνωμένο Βασίλειο θα επιτρέψει την απελευθέρωσή της με κομμένες σκηνές ενώ Νορβηγία, Ισλανδία και Δυτική Γερμανία την απαγόρεψαν με την παραδοχή ότι υποστηρίζει τη βία κατά των γυναικών. Στην Ιρλανδία η ταινία θεωρείται απαγορευμένη μέχρι και σήμερα.
Αυτή η περιβόητη ταινία φρίκης οδήγησε τον σκηνοθέτη της στη σύλληψη για υποψία φόνου. Πραγματικά ζώα σκοτώθηκαν στην οθόνη κάνοντας τους πλαστούς θανάτους των ηθοποιών πιο πιστευτούς. Για να βοηθήσουν στην πώληση της ψευδαίσθησης τα συμβόλαια των ηθοποιών περιελάμβαναν μία διάταξη ότι δεν θα εμφανίζονται σε άλλες εκπομπές, ταινίες και διαφημίσεις για ένα χρόνο. Ο σκηνοθέτης Deodato έφτασε σε σημείο να δείξει τα ειδικά εφέ και φωτογραφίες πίσω από τα σκηνικά ώστε να αποσυρθούν οι κατηγορίες και να αποφύγουν την φυλακή, μετά την σύλληψη του ίδιου στο Μιλάνο στην πρεμιέρα της ταινίας. Η ταινία απαγορεύτηκε σε πολλές χώρες εξαιτίας της πραγματικής δολοφονίας ζώων.
Η σειρά είναι γνωστή για το μειούμενο επίπεδο καλλιτεχνίας και την προσπάθεια για εύκολο χρήμα μέσω ακραιοτήτων. Η πρώτη ταινία είναι μία παραδοσιακή ιστορία φρίκης. Η συνέχεια, ωστόσο, πάτησε το γκάζι στην προσπάθειά της να δημιουργήσει ανατροπή. Το Human Centipede 2 είναι τόσο ακραίο που το φιλμ δεν ταξινομήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο με την δικαιολογία ότι παραβιάζει συγκεκριμένο νόμο του έθνους, κίνηση που αγανάκτησε τον σκηνοθέτη Τομ Six. Τελικά εγκρίθηκε για απελευθέρωση μετά από κάποιες περικοπές την ίδια ώρα που στη Νέα Ζηλανδία η ταινία απαγορεύεται ακόμα μέχρι και σήμερα. Η προβολή της τρίτης δεν συνάντησε αντιστάσεις γεγονός που υποδηλώνει ότι το να ασχοληθούμε με την λογοκρισία αυτού του είδους καταντά γελοία.
Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι η ταινία απαγορεύτηκε στην Ουκρανία ενώ το Κεμπέκ και το Ηνωμένο Βασίλειο την ταξινομούν ως κατάλληλη για εφήβους. Σύμφωνα με ένα άρθρο στο Variety η ταινία απαγορεύτηκε εξαιτίας των σκηνών του κανιβαλισμού. Ένα τέτοιο περιεχόμενο θα έφερνε αρνητικές αναμνήσεις γύρω από το Holodomor, ένα κύμα πείνας που έπληξε το έθνος σκοτώνοντας εκατομμύρια. Απελευθερώθηκε αρκετά χρόνια μετά τα γεγονότα της πείνας στην Ουκρανία.
Η ιστορία ενός σταρ των ταινιών πορνό που χειραγωγείται να εμφανιστεί σε μία σαδιστική ταινία έχει κερδίσει την φήμη σε όλον τον κόσμο ως μία από τις πιο ακραίες ταινίες τρόμου που έγιναν ποτέ. Οι πιο σοκαριστικές στιγμές της ταινίας πραγματικά ξεπερνούν τα όρια περιλαμβάνοντας παιδοφιλία, σεξ με πτώματα και υπερβολική βία. Απαγορεύτηκε σε Νορβηγία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Μαλαισία, Ισπανία, Σιγκαπούρη, Βραζιλία και Γερμανία με χώρες που επέτρεψαν την προβολή της να απαιτούν να υποστεί περικοπές. Ο σκηνοθέτης τόνισε ότι οι βίαιες σκηνές δεν έγιναν με σκοπό να προκαλέσουν αλλά να απεικονίσουν την καθαρή φρίκη και την αμαρτωλή φύση της αθωότητας.
Η σειρά των ταινιών Saw συνεχίστηκε για αρκετά χρόνια, πριν κάποιες χώρες την απαγορέψουν. Η συνέχεια της ταινίας περιορίστηκε προσωρινά στην Ισπανία βαθμολογώντας τη με Pelicula X που συνήθως προορίζεται για την πορνογραφία. Ότι έκανε την έκτη ταινία πιο απαράδεκτη από τους προκατόχους της παραμένει ένα μυστήριο. Ανεξαρτήτως, για την γενικότερη απελευθέρωσή της έπρεπε να κοπούν οι πιο βίαιες σκηνές. Στην Ταϊλάνδη η ταινία απαγορεύτηκε οριστικά με τον ασαφή λόγο ότι απειλεί την δημόσια ασφάλεια.
Μία μεταφορά για τον φασισμό και την κακοποίηση από το κράτος, το Salo είναι από τις πιο ανησυχητικές, αηδιαστικές και φρικιαστικά ξεκάθαρες ταινίες που μπορεί να δει κάποιος. Στη δημοκρατία του Salo, υπό τον Benito Mussolini, απεικονίζονται η φυλάκιση, ο βιασμός, η δολοφονία και η εξαθλίωση μίας ομάδας νεαρών παιδιών από ξεπεσμένους και εξευτελισμένους ελίτ. Η ταινία απαγορεύτηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Νέα Ζηλανδία και στην Αυστραλία αφήνοντας ωστόσο ένα παράθυρο για την θεατρική απελευθέρωσή της. Ενώ η ίδια δεν απαγορεύτηκε ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε εμπλακεί στη σύλληψη των ιδιοκτητών ενός βιβλιοπωλείου με έδρα το Cincinnati, όταν ένας αστυνομικός την αγόρασε ως μέρος μίας αμφισβητήσιμης επιχείρησης. Η υπόθεση απορρίφθηκε αργότερα από το δικαστήριο.
Συνεχίστε την ανάγνωση στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος με τις απαγορευμένες ταινίες τρόμου εδώ!