Ελληνικός Τίτλος: Winchester: Το σπίτι των φαντασμάτων

Ετος Πρώτης Προβολής: 2018

Είδος Ταινίας:

Σε ένα απομονωμένο κομμάτι γης, 80 χιλιόμετρα έξω από το San Fransisco, βρίσκεται το πιο στοιχειωμένο σπίτι στον κόσμο. Χτισμένο από τη Sarah Winchester (Βραβευμένη με Όσκαρ, Hellen Mirren), κληρονόμου της περιουσίας των Winchester, είναι ένα σπίτι χωρίς τέλος. Χρειάστηκαν δεκαετίες αδιάκοπων κατασκευών για το σπίτι, που στέκεται σε ύψος επτά ορόφων και διαθέτει εκατοντάδες δωμάτια. Σε κάποιον παρατηρητή, μοιάζει με ένα τερατώδες μνημείο στην τρέλα μίας διαταραγμένης γυναίκας. Η Sarah, όμως, δε έχει χτίσει το σπίτι για τον εαυτό της, για την ανιψιά της (Sarah Snook) ή για τον εξαιρετικό Dr. Eric Price (Jason Clarke). Στην πραγματικότητα, κατασκευάζει μία φυλακή, ένα άσυλο για εκατοντάδες εκδικητικά φαντάσματα, τα πιο τρομακτικά των οποίων έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με τους Winchester.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Η ταινία είναι βασισμένη σε αληθινά γεγονότα που έλαβαν χώρα στο αρχοντικό σπίτι της Sarah’s Winchester στο San Jose, California. Άκρως βιογραφική, με μια δόση φαντασίας και σε επίπεδο ανατριχιαστικό είναι η ταινία μας. Για όσους δεν γνωρίζουν την ιστορία του σπιτιού, θα πρέπει να αναφέρω εν τάχει και περιληπτικά το τι συνέβη εκεί. Αυτό όμως είναι αρκετά δύσκολο, γιατί υπάρχει πολύ ιστορικό υλικό και δεν μπορεί να ειπωθεί όλο, μέσα σε λίγες γραμμές.

Το μακρινό 1881, η Sarah Winchester, μετά τον χαμό του άνδρα της και της κόρης της, έγινε κληρονόμος μιας τεράστιας περιουσίας. Ο πόνος της όμως ήταν μεγάλος και φημολογείται ότι η τρέλα της χτύπησε την πόρτα. Έτσι αποφάσισε να πουλήσει την ακίνητη περιουσία της στο New Heaven και να πάει δυτικά για να χτίσει ένα σπίτι, όπου θα κατοικούσαν τα πνεύματα που σκοτώθηκαν από το διάσημο τουφέκι της οικογένειας Winchester. Έτσι κι έγινε, ξεκινώντας το 1884 την ανακατασκευή και επέκταση του παράξενου και επιβλητικού αρχοντικού.

Εμπνευσμένο από το Βικτοριανό στυλ της Queen Anne, το αρχοντικό άρχισε να αποκτά όλο και περισσότερα δωμάτια και χώρους που δεν είχαν την λειτουργικότητα που θα έπρεπε, μη έχοντας κανέναν απολύτως νόημα και στην διαρρύθμιση. Οι εργάτες δούλευαν νυχθημερόν, για να κατασκευάσουν ένα σπίτι που θα μπερδέψει και θα εγκλωβίσει τα πνεύματα (θεωρία της ιδιοκτήτριας), με ασταμάτητες εργασίες ακόμα και μετά τον σεισμό του 1906. Οι αρχιτεκτονικές παραξενιές του κτιρίου ήταν μελετημένες και σχεδιασμένες από την ίδια την Sarah, η οποία έλεγε πως την καθοδηγούσαν τα πνεύματα για την εκάστοτε κατασκευή. Το αποτέλεσμα ήταν ένα χαοτικό επταώροφο κτίριο, με σκάλες να οδηγούν στο πουθενά, με 47 τζάκια και 17 καμινάδες, 3 ανελκυστήρες, 161 δωμάτια, 40 κρεβατοκάμαρες.

Το αρχοντικό δεν σταμάτησε να μεγαλώνει, παρά μόνο όταν απεβίωσε η γηραιά κυρία Winchester, το 1922. Η καταμέτρηση των δωματίων και λοιπών χώρων ακόμα δεν είναι ολοκληρωμένη και αυτό διότι κάθε φορά που γίνεται η καταμέτρηση, ανακαλύπτονται καινούργιοι χώροι. Πολλά από τα παράθυρα από βιτρό δημιουργήθηκαν από την Tiffany Company. Ένα συγκεκριμένο παράθυρο σχεδιάστηκε από τον ίδιο τον Tiffany, έτσι ώστε όταν το ηλιακό φως να χτυπήσει τους πρισματικούς κρυστάλλους, ένα ουράνιο τόξο να μπαίνει σε όλη την αίθουσα. Το παράθυρο τοποθετήθηκε σε εσωτερικό τοίχο σε ένα δωμάτιο χωρίς έκθεση στο φως, αποτρέποντας την εμφάνιση του αποτελέσματος.

Η ταινία λοιπόν μας βάζει εντελώς στο κλίμα στης κατασκευής. Σφυριά και καρφιά δεν σταματούν να ακούγονται καθ’ όλη τη διάρκεια της, η αρχιτεκτονική παράνοια μας συστήνεται και η ξενάγηση στο ποιο «Στοιχειωμένο αρχοντικό της Αμερικής» γίνεται πραγματικότητα. Η ιστορία που διάλεξαν να εξελιχθεί, δεν απέχει και πολύ από τα πραγματικά γεγονότα. Θα μπορούσε να είχε συμβεί κι αυτό. Το μόνο που αρνητικό που έχω να πω και πιστεύω ότι ήταν μείζονος σημασίας ήταν ότι δεν υπήρχε και πολύ χημεία μεταξύ όλων των ηθοποιών. Το αποτέλεσμα κατ’ εμέ θα μπορούσε να ήταν πολύ καλύτερο, αλλά έμεινε σε μια χαλαρή μετριότητα η οποία ακούμπησε επάνω στα αναμενόμενα. Να δώσει δηλαδή τον τρόμο με παιδικότητα.

Για ταινία του είδους θα πω πως ήταν αρκετά αναμενόμενη και καθόλου τρομακτική! Αλλά μη σας πάρω και στο λαιμό μου. Ο καθένας τρομάζει με τον δικό του τρόπο και σε άλλο βαθμό.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Δυο τιμόνια έπιασαν οι αδερφοί Spierig (Michael and Peter), το ένα της σκηνοθεσίας και το άλλο του σεναρίου μαζί με συνεπιβάτη τον Tom Vaughan. Η σκηνοθεσία ήταν αρκετά ικανοποιητική, με πολλά δυνατά σημεία και με σωστή ατμόσφαιρα. Το σενάριο πάτησε σε μεγάλο βαθμό στα πραγματικά γεγονότα και η ιστορία που διάλεξαν για να πλαισιώσει την ταινία, δεν μας χαλάει το κλίμα. Ίσα ίσα, που νομίζω ότι ταίριαξε και πολύ με την υπάρχουσα ιστορία.

Σίγουρα τα βλέμματα όλων θα τραβήξει η επιβλητική Hellen Mirren, στον ρόλο της Sarah’s Winchester. Δεν υπάρχουν και πολλά λόγια για να περιγράψεις την Βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιό (The Queen). Είναι μέσα στο πετσί του ρόλου, αν διαλέγαμε μια λαϊκή προσφώνηση για όλη της την ερμηνεία. Είναι εξαιρετική και κρατάει όλο το έργο επάνω της. Δεύτερος σε καλή ερμηνευτική απόδοση έρχεται ο μικρός, Finn Scicluna-O’Prey, στον ρόλο του Henry Marriott. Να προσθέσω ότι είναι η πρώτη του εμφάνιση σε ταινία, γιατί ως τώρα έπαιζε σε τηλεοπτικές σειρές. Ο αμέσως επόμενος κεντρικός ρόλος είναι ο Dr. Eric Price, που ενσαρκώνεται από τον Jason Clarke (Mudbound/ All I See Is You). Δεν μπορείς να πεις ότι δεν προσπαθεί να μας πείσει, αλλά δεν τα καταφέρνει αρκετά. Στον ρόλο της ανιψιάς Marion Marriott, η Sarah Snook.

Μουσική υπήρχε στα σίγουρα, αλλά μαζί με τα καρφιά τα σφυριά και τους πυροβολισμούς, δεν θυμάμαι και πολλά πράγματα. Σίγουρα βοήθησε η όποια μουσική υπόκρουση, αλλά την φασαρία που έκαναν οι στοιχειωμένες ψυχές, τα δαιμόνια και τα φαντάσματα, δεν την ξεχνάς εύκολα!

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα. Ναι, είναι όντως πραγματικό αυτό το αρχοντικό και η αρχιτεκτονική τρέλα είναι σε όλο της το μεγαλείο. Γιατί πρωταγωνιστεί η Hellen Mirren, και πραγματικά αξίζει να την δείτε σε τέτοιο ρόλο. Γιατί κάτι θα μάθεις και για τα διάσημα σε όλους τουφέκια της εταιρίας Winchester. Για να δεις πως κάποιος στην παγκόσμια ιστορία του παραφυσικού, ενδιαφέρθηκε να χτίσει ένα επταώροφο σπίτι για τα φαντάσματα και μέχρι στιγμής όλα δείχνουν πως το αρχοντικό δεν είναι …. άδειο!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Winchester
ΣΕΝΑΡΙΟ7
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ6
ΜΟΥΣΙΚΗ4
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ6
5.8Score
Βαθμολογια Αναγνωστων: (0 Votes)
0.0

POSTER

Poster

TRAILER

 Winchester: The House That Ghosts Built
(2018) on IMDb

Ποιος το εγραψε

Μαρία Ιωάννου

Μια συνήθεια είχα απο μικρή να βλέπω κάθε ταινία που παίζει στη T.V Τότε βλέπεις δεν είχαμε ούτε internet ούτε dvd. Και μόλις τις ξεκίνησα δε σταμάτησα στιγμή. Φίλοι μου γίνανε πολλοί και σκηνοθέτες και ηθοποιοί Tim Burton /Johny Depp/Gay Ritsie και αυτοί είναι μόνο η αρχή. Και επειδή αν αρχίσω να σας τα λέω δεν μου φτάνει ένα χαρτί Μπείτε στον Filmakia τα έχω γράψει όλα εκεί!

Σχετικες Αναρτησεις