Ελληνικός Τίτλος: Ιστορίες για αγρίους (Relatos salvajes)

Ετος Πρώτης Προβολής: 2014

Είδος Ταινίας:

Το «Wild Tales» είναι μια ανθολογία ιστοριών σατυρικού περιεχομένου. Και στις έξι ιστορίες πρωταγωνιστούν καθημερινοί άνθρωποι που αντιμετώπισαν φαινόμενα κοινωνικής αδικίας και ανισότητας, και φώναξαν «Αρκετά!» με τον δικό τους τρόπο. Το αποτέλεσμα: μια ξεκαρδιστική Αργεντίνικη κωμωδία που έλαβε υποψηφιότητα για όσκαρ ξένης ταινίας το 2015.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Η πρώτη ιστορία καταλαμβάνει μόλις 10 λεπτά από την ταινία. Αποτελεί πάντως μια σατανικά καλή εισαγωγή στο τι θα ακολουθήσει. Πρωταγωνιστεί ένα μοντέλο και ένας κριτικός μουσικής που φλερτάρουν κατά τη διάρκεια μιας πτήσης. Όλα κυλούν φυσιολογικά, μέχρι που ξαφνικά όλα ανατρέπονται και εκτινάσσονται στα όρια της υπερβολής. Ίσως δεν αποτελεί highlight, αλλά ορίζει το μακάβριο και χιουμοριστικό ύφος της υπόλοιπης ταινίας.

Οι υπόλοιπες ιστορίες ξεκινούν περίπου με τον ίδιο τρόπο, με μια σκηνή που φαίνεται συνηθισμένη. Καθώς προσπαθείς να προβλέψεις την κατάληξη, η πλοκή κάνει στροφή 180ο και σου προκαλεί είτε γέλιο είτε αμηχανία (εξαρτάται από το πόσο black humor αντέχεις). Στην πορεία ίσως αντιληφθείς ότι η σάτιρα της ταινίας κόβει πολύ βαθιά, και κάθε ιστορία επιλέγει και ένα διαφορετικό στόχο με τα βέλη της. Ο κοινωνικός σχολιασμός βρίσκεται στο προσκήνιο σε δύο από τις ιστορίες, ενώ στις υπόλοιπες είναι λίγο πιο ύπουλα κρυμμένος. Πάντως, έχεις την επιλογή να απολαύσεις την ταινία είτε ως μια κάφρικη κωμωδία, είτε ως ένα σχολιασμό της διαφθοράς, της γραφειοκρατίας και του «οφθαλμού αντί οφθαλμού».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Damián Szifron έχει ήδη μια πετυχημένη καριέρα στην Αργεντινή, και με αυτή τη ταινία αποκτά ευρεία αναγνώριση παγκοσμίως. Εκτός από κινηματογράφο έχει κάνει και τηλεόραση, με εξίσου μεγάλη εγχώρια επιτυχία. Στο «Wild Tales» με εντυπωσίασε και στους δύο τομείς, και ιδιαίτερα στο σενάριο.

Όσον αφορά το cast, μόνο οι μεγάλοι fans του ισπανόφωνου κινηματογράφου θα αναγνωρίσουν κάποια από τα πρόσωπα. Οι ερμηνείες ξεκινούν από μέτριες και φτάνουν σε πολύ καλές, με αγαπημένη μου αυτή της νύφης από την τελευταία ιστορία.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Αρχικά δες το για το χιούμορ. Στην πορεία όμως θα παρατηρήσεις το μοτίβο των ιστοριών, που είναι η εκτόνωση απέναντι στην κατάχρηση της δύναμης και την εκμετάλλευση. Σίγουρα κάποια στιγμή αντιμετώπισες παρόμοια προβλήματα με τους χαρακτήρες, και βλέποντας την βίαιη αντίδρασή τους ίσως σου δώσει μια καλοδεχούμενη κάθαρση. Θα σου δώσει και μερικά πράγματα για να σκεφτείς.

Παραπάνω από μια προβολή της ταινίας δεν θεωρώ ότι είναι απαραίτητη, γιατί μεγάλο κομμάτι της απόλαυσης πηγάζει από τις ανατροπές. Πάντως, προσωπικά έμεινα με πολύ καλές εντυπώσεις από το συνολικό αποτέλεσμα.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Wild Tales
ΣΕΝΑΡΙΟ7.5
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ7
ΜΟΥΣΙΚΗ6
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ7
6.9Score
Βαθμολογια Αναγνωστων: (3 Votes)
6.7

POSTER

Poster

TRAILER

 Relatos salvajes<br />
(2014) on IMDb

Ποιος το εγραψε

Βλέπει τον κινηματογράφο σαν ένα σχολείο, όπου και καλές και κακές ταινίες του έχουν διδάξει πολλά. Το μόνο πράγμα που του αρέσει παραπάνω απ' το να βλέπει καλές ταινίες είναι να ξαναβλέπει καλές ταινίες. Στον ελεύθερο χρόνο του ψάχνει αφορμή για να εκθειάσει τον Edgar Wright ή τον Paul Thomas Anderson. Άλλες φορές προσπαθεί να πείσει τον κόσμο να βλέπει περισσότερα ντοκιμαντέρ. Συνήθως εις μάτην.

Σχετικες Αναρτησεις