Poster

Ο νεαρός και φιλόδοξος προγραμματιστής Kevin Flynn εκδιώχθηκε από την εταιρία κολοσσό για την οποία εργαζόταν όταν του έκλεψαν τις ιδέες του. Από τότε προσπαθεί να χακάρει την εταιρία. Εμπόδιο στην προσπάθεια του θα σταθεί η πανίσχυρη τεχνητή νοημοσύνη του κεντρικού υπολογιστή της εταιρίας. Τόσο ισχυρή που θα καταφέρει να διακτινίσει τον Flynn από τον πραγματικό κόσμο στον ψηφιακό, μέσα στον υπολογιστή. Χαμένος στις ψηφιακές λεωφόρους των πληροφοριών πλέον, ο Flynn θα προσπαθήσει να βρει τον δρόμο της επιστροφής, δεχόμενος την βοήθεια άλλων προγραμμάτων.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι, βρισκόμαστε στα 80s και μάλιστα στις αρχές τους. Η ταινία μπορεί άνετα πλέον να χαρακτηριστεί καλτιά! Με δεδομένο αυτό ας δούμε τι έχουμε!

Σε μια εποχή που ούτε τα σενάρια δε γραφόταν σε υπολογιστή, αλλά σε γραφομηχανές, οι δημιουργοί της ταινίας οραματίστηκαν το εσωτερικό ενός υπολογιστή ως ζωντανή αλληλεπίδραση προγραμμάτων που έχουν την μορφή ανθρώπων. Αλλά το πήγανε και ένα βήμα παραπάνω!

Αναρωτήθηκαν πως θα το ζούσε ένας άνθρωπος αν ξαφνικά το έβλεπε όλο αυτό. Βάζουμε στη συνταγή και λίγη δικτατορία και έλεγχο και περιπέτεια, και το μείγμα γίνεται ενδιαφέρον! Ο Flynn δε πρέπει απλά να φύγει από εκεί, πρέπει να σώσει και το σύστημα από τον αυταρχισμό.

Οπτικά θα σου φανεί, το λιγότερο, περίεργο. Βλέπεις μιλάμε για το 1982 και τα ψηφιακά μέσα δεν έχουν κάνει την εμφάνιση τους στον κινηματογράφο. Αυτό που θα δεις είναι μια φουτουριστική (για την εποχή) απεικόνιση της τεχνολογίας, δοσμένη υπό το βλέμμα του θαυμασμού των ανθρώπων της εποχής. Θα δεις 3D γραφικά που τώρα τα δημιουργούν παιδιά στα σχολεία αλλά τότε ήταν αδύνατο να υλοποιηθούν για άλλα δέκα χρόνια. Αλλά σε μια εποχή που τα εφέ γινόταν με animatronics, κι όχι με υπολογιστή, την χαρακτηρίζεις καινοτομία.

Έτσι και η ταινία, ήταν πρώιμη για την εποχή της και παράξενη για να τη δεις σήμερα. Ειδικά τα ηχητικά εφέ και η μουσική θα σε αποξενώσουν. Αλλά πες με ρομαντικό της τεχνολογίας, έχει κάτι που σου κεντρίζει το ενδιαφέρον. Σαν ένα κακό video-game που θέλεις να τερματίσεις. Είπαμε, σχεδόν καλτιά!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ο ένας και μοναδικός Jeff Bridges πρωταγωνιστεί και μας παρουσιάζεται, στις αρχές της τρίτης δεκαετίας της ζωής του, ως το cool τυπάκι της εποχής, με στάνταρ ’80’s ατάκες, ντύσιμο και… περπάτημα! Όχι και ερμηνεία καριέρας αλλά έχει πλάκα. Στους δεύτερους ρόλους οι Bruce Boxleitner και Cindy Morgan. Εδώ θα έπρεπε να γράψω κάτι για αυτούς αλλά θα ξόδευα άδικα το χρόνο σου. Ο σκηνοθέτης τόσο αδιάφορος όσο και η ματιά του στην ταινία. Το όνομα του είπες; Έχει σημασία;

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί θέλεις να νιώσεις λίγο 80s καλτίλα να σε ακουμπάει, γιατί θέλεις να θυμηθείς τα νιάτα σου ή να προβληματιστείς για το πως έβλεπαν τότε την τεχνολογία. Για να δεις την αιτία που η Disney έκανε να ξαναβγάλει 10 χρόνια ταινία με ηθοποιούς. Γιατί θέλεις να ξέρεις τι προηγήθηκε από το Tron:Legacy (ναι, το sequel) που είναι σαφώς καλύτερη ταινία!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
6
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
3
ΜΟΥΣΙΚΗ
3
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
4
Reader Rating1 Vote
8.9
4
Poster

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ

Tron

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

09 Ιουλίου 1982

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

96 λεπτά

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΓΛΩΣΣΑ

ΧΩΡΑ

BUDGET

$17.000.000