Ελληνικός Τίτλος: Ταξί στην Τεχεράνη

Ετος Πρώτης Προβολής: 2015

Είδος Ταινίας:

Ένα κίτρινο ταξί διασχίζει τους ζωντανούς και πολύχρωμους δρόμους της Τεχεράνης. Πολλοί και διαφορετικοί επιβάτες μπαίνουν στο ταξί, κι ο καθένας τους εκφράζει ειλικρινά τις απόψεις του, ενώ τους παίρνει «συνέντευξη» ο οδηγός, που δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον σκηνοθέτη, τον Jafar Panahi. Η κάμερα του, τοποθετημένη στο ταμπλό του αυτοκινήτου του –που έχει μετατραπεί σε κινούμενο κινηματογραφικό στούντιο-, συλλαμβάνει το πνεύμα της ιρανικής κοινωνίας μέσα από αυτήν την κωμική και δραματική διαδρομή.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Είναι η τελευταία ταινία του γνωστού Ιρανού σκηνοθέτη Jafar Panahi, ο οποίος μέσα από μια απλή μα ταυτόχρονα ευρηματική κινηματογραφική οπτική, μας ξεναγεί στα άδυτα της ιρανικής κοινωνίας, θίγοντας σημαίνοντα ζητήματα της τρέχουσας ιρανικής πραγματικότητας, όπως οι εκτελέσεις των κακοποιών, η λογοκρισία στο σινεμά και γενικότερα στις τέχνες και η έλλειψη ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Ένα μωσαϊκό ανθρωπίνων σχέσεων, στην διάρκεια του οποίου δεν λείπουν οι σινεφίλ αναφορές. Απλοί καθημερινοί άνθρωποι, που μέσα από τους χαρακτήρες τους, τις ευαισθησίες τους, αλλά και την γραφικότητα με την οποία εκφράζονται και δρουν, δίνουν εντονότατο το στίγμα του πώς είναι να ζει κανείς σε μια ανατολική χώρα που κυβερνάται από ένα θεοκρατικό καθεστώς.

Κεντρικός άξονας της ταινίας, η μικρή «ανιψιά» του σκηνοθέτη, που άλλες φορές λειτουργεί ως καταλύτης, δίνοντας την ευκαιρία στον σκηνοθέτη να αφηγηθεί με γλαφυρό και ανάλαφρο τρόπο τις ιστορίες που απεικονίζονται, άλλες φορές λειτουργεί ως αφορμή για τον σκηνοθέτη, προκειμένου εκείνος να παραδώσει ένα masterclass σκηνοθεσίας και κινηματογράφου.

Ξεχωρίζω την προτροπή του σκηνοθέτη σε έναν νεαρό κινηματογραφιστή:

«Μην ψάχνεις να βρεις θέμα για την ταινία σου βλέποντας ταινίες και διαβάζοντας βιβλία. Επικεντρώσου στον εαυτό σου, εστίασε σε θέματα και προβλήματα που σε απασχολούν, ψάξε στην καθημερινότητα σου. Εκεί θα βρεις το θέμα της ταινίας σου.»

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ο Jafar Panahi σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί σε μια ταινία που αποτελεί έμμεση «γροθιά» στον συντηρητισμό και τα ολοκληρωτικά-θεοκρατικά καθεστώτα των χωρών της ανατολής, δοσμένη μέσα από ένα χαριτωμένο, ανάλαφρο μα ταυτόχρονα απολύτως ρεαλιστικό πλαίσιο. Η ταινία είναι εμπνευσμένη από προσωπικές εμπειρίες του σκηνοθέτη της, ο οποίος το 2011 κρίθηκε ένοχος για «προπαγάνδα εναντίον του συστήματος» και καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκισης και 20 χρόνια απαγόρευσης παραγωγής έργου και μετακίνησης εκτός συνόρων.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Να το δεις γιατί θα σε κάνει να γελάσεις, να συγκινηθείς, να προβληματιστείς, να εκτιμήσεις τις ελευθερίες σου. Αν είσαι επίδοξος κινηματογραφιστής, να το δεις γιατί θα σου καθαρίσει το μυαλό και θα σε ξεμπλοκάρει από το δημιουργικό σου τέλμα. Σε κάθε περίπτωση, δες το, μόνο κερδισμένος θα βγεις από την αίθουσα.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Jafar Panahi's Taxi
ΣΕΝΑΡΙΟ9
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ8
ΜΟΥΣΙΚΗ0
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ7
8Score
Βαθμολογια Αναγνωστων: (3 Votes)
5.3

POSTER

Poster

ΠΡΟΣΩΠΑ

Jafar Panahi

TRAILER

 Jafar Panahi's Taxi
(2015) on IMDb

Ποιος το εγραψε

Μιχαήλ-Άγγελος Νικολαΐδης

Είναι ο ορισμός του φιλμάκια. Θεωρεί μεγάλο του κατόρθωμα το γεγονός ότι κατά την διάρκεια του πρώτου έτους των σπουδών του, αντί να παρακολουθεί μαθήματα, παρακολουθούσε 3-4 ταινίες ημερησίως. Λατρεύει την αίσθηση της αίθουσας του κινηματογράφου, αλλά δεν απορρίπτει και άλλες, πιο σύγχρονες μορφές video art. Όταν δεν βλέπει ταινίες με την γυναίκα του, γράφει και παίζει μουσική με την μπάντα του. Αγαπημένοι ηθοποιοί: Robert Carlyle, Gary Oldman, Tom Hardy, Christian Bale, Michael Cane...Αγαπημένος σκηνοθέτης: Tim Burton. Αγαπημένη ταινία: The Lord of the Rings(Trilogy).

Σχετικες Αναρτησεις