Ελληνικός Τίτλος: Mr. Nobody

Ετος Πρώτης Προβολής: 2009

Είδος Ταινίας:

«Από την στιγμή που δεν επιλέγεις, όλα είναι δυνατά.» Αυτή η ταινία αυτό σου δίνει. Μια ματιά σ έναν κόσμο που δεν χρειάζεται να επιλέξεις. Μπορείς να φας και την τάρτα και την σοκολατίνα. Να παντρευτείς όλες τις γυναίκες που αγάπησες. Να ζήσεις και με τον πατέρα σου και με την μητέρα σου.
Ο Nemo Nobody είναι ο τελευταίος θνητός στην γη. Στα 120 του, έρχεται για να μας αφηγηθεί την ζωή του. Η ζωή του αφού ακολούθησε την μητέρα του. Και γνώρισε την Άννα. Και την έχασε. Και την ξαναβρήκε. Την ζωή του αφού έμεινε με τον πατέρα του. Και παντρεύτηκε την Ελιζ. Και πήγε τις στάχτες της στον Άρη. Ή που παντρεύτηκε την Τζιν. Την πρώτη κοπέλα που χόρεψε μαζί του στον χορό του σχολείου.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Η ταινία είναι ενός σκηνοθέτη που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός. Jaco Van Dormael σενάριο και σκηνοθεσία.
Η ζωή του Nemo χωρίζεται κατ΄ αυτόν σε τρεις σταθμούς. Στα 9 του, όταν οι γονείς του χώρισαν, στα 16 όταν ερωτεύεται τις γυναίκες του και στα 34. Όλη η ταινία είναι αναδρομή στο παρελθόν, στο παρελθόν του 120χρονου άνδρα, ο οποίος δεν έχει γίνει αθάνατος, όπως ο υπόλοιπος κόσμος και δεν έχει αυτά τα γλυκύτατα γουρουνάκια. Μας αφηγείται όλη του τη ζωή και πριν ακόμα γεννηθεί. Την ζωή του αφού γεννηθεί. Μέχρι την τελευταία μέρα που θα πεθάνει. Σαν τελευταίος θνητός – ύστερα από ψηφοφορία του κοινού!
Η ταινία παρ΄οτι μπορεί να θεωρηθεί χαοτική – και είναι – παράλληλα είναι τόσο κατανοητή. Έχει αρχή μέση και τέλος. Έχει ουσία και νόημα. Αυτό που δεν ξέρεις τι θα ακολουθήσει στο επόμενο πλάνο, μπορεί να με τρελάνει! Κάθε πλάνο δένει με το άλλο κι ας είναι από διαφορετικά σημεία στη ζωή του Nemo. Κάθε πλάνο σου επιφυλάσσει και μια έκπληξη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Τι να πεις γι αυτόν τον άνθρωπο. Ότι κάνει είναι πάντα τόσο αξιόλογο – Requiem for a Dream, Dallas Byers Club. Ακόμα ένας δύσκολος ρόλος για τον Jared Leto, αλλά και τόσο πετυχημένος. Σε όλες τις εκδοχές τις ζωής του, μοιάζει να είναι ίδιος, σχεδόν ονειρικός.
Οι υπόλοιποι ηθοποιοί κράτησαν πολύ καλά το παιχνίδι και πραγματικά δεν γίνεται να μοιάζουν τόσο πολύ τα παιδιά με τους ενηλίκους. Μπράβο στον casting director!
Το μοντάζ δίνει αυτό που σε κρατάει σε όλη την ταινία. Το παιχνίδι των πλάνων, το πως πλέκονται οι ιστορίες αλλά εσύ πάλι είσαι σε θέση να το καταλάβεις, κάνει μια ταινία μεγάλη.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Πρώτον γιατί ο Leto δεν θα σε απογοητεύσει ποτέ. Δεύτερον γιατί θέλεις να δεις πως είναι η ζωή χωρίς επιλογές. Γιατί το μοντάζ είναι εκπληκτικό. Και γιατί αυτή η ταινία δεν δικαιώθηκε για το μεγαλείο της.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Mr. Nobody
ΣΕΝΑΡΙΟ8.5
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ8
ΜΟΥΣΙΚΗ5
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ9
7.6Score
Βαθμολογια Αναγνωστων: (18 Votes)
8.5

POSTER

Poster

TRAILER

 Mr. Nobody<br /><br /><br /><br />
(2009) on IMDb

Ποιος το εγραψε

Μαριάννα Παπαδοπούλου

Ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο από την άλλη πλευρά του νομίσματος. Έβλεπε ταινίες και σκεφτόταν πως το γύρισαν αυτό, γιατί και που. Χρόνια μες στη κουλτούρα αγαπά να τρολλάρει και τους μεν και τους δε. Αγαπά τις ρομαντικές ταινίες – σαν γνήσια γυναίκα – αλλά λατρεύει οποιαδήποτε καλή ταινία. Και άμα λάχει την βλέπει πάνω από μία φορές.

Σχετικες Αναρτησεις