Finding Dory (2016)

Poster
13 χρόνια μετά την πρώτη μας μαγική βουτιά στον πολύχρωμο και φαντασμαγορικό βυθό της Pixar, η αναμονή τελείωσε! Οι αστείοι και αξέχαστοι χαρακτήρες του Ψάχνοντας τον Νέμο συνεχίζουν τα θαλάσσια κατορθώματά τους, και πρωταγωνίστρια αυτή τη φορά είναι το ξεχασιάρικο ψάρι που λέγεται Ντόρι, η οποία… απρόβλεπτα θυμάται τη χαμένη της οικογένεια – και ξεκινά έτσι μια νέα, απίθανη περιπέτεια. Η επιστροφή στις ρίζες της θα είναι ένα μάθημα ζωής για όλους τους συνοδοιπόρους της.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Θα θυμάστε φυσικά πως η Dory είναι ένα ψάρι με μία σπάνια ιδιαιτερότητα, πάσχει από απώλεια βραχύχρονης μνήμης! Ορμώμενη από μία απρόσμενη θύμηση των γονιών της, αποφασίζει να ψάξει να τους βρει, παίρνοντας μαζί την αγαπημένη της παρέα, το πάντα αγχωμένο και προστατευτικό ψάρι κλόουν Marlin & τον αγαπημένο μοναχογιό του μικρό Nemo. Η απόφαση της αυτή προφανώς και ξεκινά με προβλήματα καθώς στην προσπάθεια της να ανακαλύψει τις χαμένες της αναμνήσεις, η παρέα βρίσκεται για άλλη μια φορά αντιμέτωπη με κωμικές καταστάσεις.

Σεναριακά η πλοκή του Finding Dory ξεκινά να ανάβει μηχανές πολύ γρήγορα, προσφέροντας δράση και περιπέτεια χωρίς να χάνει χρόνο για προθέρμανση. Αγνοεί τους όποιους αρχικούς μας ενδοιασμούς για αυτό και εγκαταλείπει πολύ γρήγορα τον γνωστό από την πρώτη ταινία ωκεανό, με σκοπό να φτάσει στο σκηνικό που την εξυπηρετεί: ένα μεγάλο Ενυδρείο αποκατάστασης θαλάσσιων ζώων, το μέρος δηλαδή που γεννήθηκε η Dory!

Εκεί θα γνωρίσουμε καινούριους χαρακτήρες που θα μας προσφέρουν φρέσκα αστεία με τις καθημερινές τους συνήθειες και περιέργειες, όπως και πολλά διαφορετικά μέρη για σκηνές και καταστάσεις απείρου κάλλους.

Στο “Ψάχνοντας τον Νέμο”, το “πρόβλημα” μνήμης της Dory χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως μια διασκεδαστική ιδιοτροπία που προσφέρει μοναδικές στιγμές γέλιου όταν αποτελεί τροχοπέδη συνεννόησης και επανάληψης τον ίδιων ερωτημάτων. Αναπτύσσοντας όμως, το ίδιο προσεκτικά τον χαρακτήρα της στην ιστορία καταγωγής της, γίνεται εφαλτήριο προβληματισμού στον θεατή, που βιώνει την ανησυχία για επιβίωση της ίδιας αλλά και των ανθρώπων που την περιβάλλουν.

Το κεντρικό υποβόσκον μήνυμα παραμένει το ίδιο, βάζουμε στην άκρη τις όποιες ανασφάλειες μας για χάρη της οικογένειας, είτε αυτή είναι γενεαλογική είτε επίκτητη. Η περιπέτεια της Dory όμως προσθέτει και ένα πιο σημαντικό νόημα για όλους τους γονείς που θα βρεθούν στην σκοτεινή αίθουσα μαζί με τα παιδιά τους. Να μην απογοητεύονται από “αστοχίες” και “αποτυχίες” των μικρών τους, να δίνουν τα πάντα για αυτά, να τους δώσουν την αυτοπεποίθηση που χρειάζονται, αλλά κυρίως να μην πάψουν ποτέ να πιστεύουν σε αυτά καθώς τα επιτυχή αποτελέσματα μπορεί να αργήσουν να εμφανιστούν.

Αποτελεί επίσης ένα ηχηρό μήνυμα στους γονείς της διπλανής πόρτας που μεγαλώνουν παιδιά με διάφορες ιδιαιτερότητες, ότι δεν είναι μόνοι τους! (δεν μου αρέσει ο όρος “ανάγκη” γιατί όλα τα παιδιά έχουν “ειδικές ανάγκες”, πόσο μάλλον ο όρος “προβλήματα”). Αρκεί να δώσουν στα παιδιά τους ότι έχουν και μπορούν, να τα μεγαλώσουν με την ιδέα συμφιλίωσης με τον εαυτό τους (και όχι απόκρυψης), με τα υπόλοιπα μέλη του… κοινωνικού μας βυθού να αναλαμβάνουν δράση.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Τις περισσότερες φορές μένουμε στην αόριστη αποθέωση μιας εταιρίας παραγωγής όπως στην προκειμένη περίπτωση την συνύπαρξη της κορυφαίας στο 3D Animation Pixar και της κορυφαίας (στο οτιδήποτε κινηματογραφικά) Disney. Σας διαβεβαιώ (δεν χρειάζεται ιδιαίτερα) πως στην παρούσα συνεργασία τους θα βρείτε ακριβώς αυτό που γνωρίζετε από προηγούμενες δουλειές τους στο ίδιο υψηλό επίπεδο.

Το σημαντικό όμως στο sequel του “Νέμο” είναι η επιστροφή (μετά την εισπρακτική αποτυχία του John Carter) ενός κινηματογραφιστή όπως ο Andrew Stanton. Ο άνθρωπος που “κρύβεται” αυτή τη φορά πίσω από τα εκθαμβωτικά φώτα στην Pixar, ξέρει να προσφέρει απλόχερα κοινωνικά μηνύματα τόσο στα παιδιά, όσο και στους μεγάλους, αποκτώντας τα αβίαστα, μέσα από ξεκαρδιστικές περιπέτειες. Το έκανε στα τρία καταπληκτικά Toy Story (ετοιμάζει το 4ο) δίνοντας το μήνυμα της “διαφορετικότητας” στην ειλικρινή φιλία, έδωσε προτροπή για νίκη απέναντι στην “μοναχικότητα” και αναζήτηση του “έρωτα” στο WALL-E, προώθησε την αποφυγή της “προκατάληψης” στο φοβερό “Monsters, Inc.”, το κάνει και τώρα στο Finding Dory υπογράφοντας την κεντρική ιδέα, το σενάριο και την σκηνοθεσία!

Σκηνοθετικά μου άρεσε αρκετά η χρήση των flashbacks της πρωταγωνίστριας, όπως και ο τρόπος που “έδενε” με τις εκλάμψεις μνήμης της ταυτόχρονα με τα ερεθίσματα που λάμβανε. Στα υπόλοιπα ο Stanton ακολουθεί πιστά το ύφος και την τεχνοτροπία της Pixar στην πρώτη ταινία όπως και τις υπόλοιπες ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους της εταιρίας. Καθαρά κάδρα, σωστή κινηματογραφική κίνηση και ρυθμός, με υπέροχα χρώματα και 3D Animation με ταυτότητα.

Η αλήθεια είναι πως ο χαρακτήρας της Dory απαιτούσε – από την προηγούμενη κιόλας περιπέτεια – μία μετρ της σάτιρας με ύφος stand-up κωμωδίας. Η πρωτότυπη έκδοση είχε την φοβερή Ellen DeGeneres, όμως εγώ προτίμησα την φοβερή, τρομερή και αγαπημένη Δήμητρα Παπαδοπούλου, η οποία φυσικά και δίνει ρέστα! Μαζί της ο πάντα ταιριαστός Θοδωρής Αθερίδης, όπως και ο θρύλος των ελληνικών μεταγλωττίσεων Ακίνδυνος Γκίκας.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Το Finding Dory είναι ακριβώς αυτό που περίμενες, καλύπτοντας όλες τις προσδοκίες σου. Παρότι τρέχει ως πλοκή, παρότι δεν ξεπερνά την πρώτη που χαρακτηρίζεις “κλασική” στον κόσμο των animation, θα σε ανταμείψει απολύτως, μα κυρίως θα σε ταξιδέψει συναισθηματικά!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
8
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
7.5
ΜΟΥΣΙΚΗ
5
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
7.5
Reader Rating5 Votes
7.3
7