Dark Animation

Αποκρουστικές με την πρώτη ματιά, ενδιαφέρουσες με την δεύτερη. Με περιβάλλον γεμάτο αράχνες, νυχτερίδες και στοιχειωμένα σπίτια, τα πράγματα για το κοινό δυσκολεύουν. Αν όμως κάνεις τον κόπο να τις δεις, αφαιρώντας το «spooky» κομμάτι, είμαι σίγουρη πως θα μαγευτείς. Έτσι μαγευτήκαμε και εμείς, με τα καλογραμμένα σενάρια τους, το dark ύφος και το εκκεντρικό χιούμορ. Άλλωστε αν δεν δεις τον θάνατο από κοντά πως θα εκτιμήσεις την ζωή και την χαρά. Σε αυτό το αφιέρωμα δεν θα βαθμολογήσω, γιατί μου ήταν αρκετά δύσκολο.

 

Frankenweenie (2012)

Frankenweenie

Δια χειρός του σκοτεινού- ιδιόμορφου και αγαπημένου μου, Tim Butron απολαμβάνουμε μια ασπρόμαυρη ταινία στην οποία έχει και τον σκηνοθετικό λόγο και την αρχική ιδέα. Μια ασπρόμαυρη κωμωδία τρόμου που το 1984 είχε γίνει ταινία μικρού μήκους και αναφέρεται στο ομότιτλο βιβλίο της Mary Shelley «Franknenstein» με ύφος παρωδίας.

Η ταινία πραγματεύεται την αληθινή αγάπη που υπάρχει ανάμεσα σε ζώο και άνθρωπο. Μια φιλία που τη σταματάει ο θάνατος, και η επιστήμη βάζει το χεράκι της για να λυθεί το πρόβλημα. Με εκπληκτικούς χαρακτήρες, όπως αυτό του Mr. Rzykruski που κάνει σαφή αναφορά στον Vincent Price( Edward Scissorhands), με ευρηματική διάθεση και εκπληκτική μουσική επένδυση μας «αγγίζει» τόσο πολύ. Πολύ βολικό θα ήταν να δίναμε ζωή με τον ηλεκτρισμό, όμως μια μεταβλητή να αλλάξει δεν θα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα!

 

Corpse Bride (2005)

Corpse-bride

Άλλο ένα αριστουργηματικό μιούζικαλ από τον σκοτεινό παραμυθά Tim Burton, που πάλι έχει τα ηνία της σκηνοθεσίας και την δημιουργία των χαρακτήρων. Σε σκοτεινό μοτίβο, με ανατριχιαστική – κωμική διάθεση, η ιστορία μας αφορά έναν γάμο από συμφέρον. Θα ήταν αρκετά βαρετό με αυτό το story σε μια κανονική ταινία, αλλά η μεταφορά του σε animation του δίνει πολύπλευρη διάσταση και ευελιξία.

Με έναν αδέξιο αλλά πιστό στον λόγο του, κεντρικό ήρωα, με την υπέροχη φωνή του Johnny Deep, κάνουμε βόλτα μαζί του στον πάνω αλλά και στον κάτω κόσμο. Με σαρκαστικό χιούμορ, μας αποδεικνύει πως τα αιώνια ερωτήματα για την αγάπη και την πίστη απασχολούν ζωντανούς και νεκρούς. Με την πορεία της ταινίας βλέπουμε πως ο καθένας παίρνει ότι του αξίζει, είτε σε αυτή τη ζωή, είτε στην άλλη!

 

Le Magasin des Suicides (2012)

Le_Magasin_des_suicides

«Αποτύχατε στην ζωή; Πετύχετε στον θάνατο» με αυτό το μότο μας καλωσορίζει το μαγαζάκι των αυτοκτονιών. Ένα υπέροχο γαλλικό μιούζικαλ, με κωμικά στοιχεία που τυλίγουν την απόγνωση των μελλοντικών αυτοχείρων. Ο καταστηματάρχης που διατηρεί αυτή την οικογενειακή επιχείρηση, έχει μυήσει τα πρώτα του παιδιά στην φιλοσοφία του μαγαζιού. Απελπισία και ευρηματικότητα είναι γεμάτη η εφηβεία τους, και σε αυτό το σκηνικό προστέθηκε η γέννηση του μικρού και αισιόδοξου Alan.

Ένα εξαιρετικής σημασίας animation, με τα μηνύματα που περνάει να είναι ουσιαστικά. Με λίγη χαρά και αισιοδοξία όλα αλλάζουν, ακόμα και ο θάνατος γίνεται ζωή! Αξίζει να σημειωθεί πως τα ονόματα που δόθηκαν σε όλους τους ρόλους, είναι από διάσημους αυτόχειρες, Mishima (Yukio) – Lucrèce (Lucretia) – Vincent (van Gogh) – Marilyn (Monroe) – Alan (Turing).

 

Monster House (2006)

monster-house

Στοιχειωμένο σπίτι! Τί; Νομίζατε πως δεν θα είχαμε; Δεν υπήρχε περίπτωση να μην είχαν συμπεριλάβει το πιο χιλιο-παιγμένο σενάριο, που κυκλοφορεί σε horror και thriler ταινίες. Μια ταινία που αναφέρεται στον ρατσισμό που βιώνουν οι υπέρβαροι άνθρωποι, και σ’αυτά που κουβαλάν στην ψυχή τους. Στο συγκεκριμένο σπίτι έχει γίνει μια πλήρης ενσωμάτωση αυτού και του ιδιοκτήτη του, με αποτέλεσμα να είναι ο φόβος και ο τρόμος της περιοχής για ό,τι το πλησιάσει. Θύματα του τα παιδικά παιχνίδια που τυχαίνει να ακουμπήσουν στο γρασίδι του.

Οι τρεις φίλοι που θα βρουν το θάρρος να μπουν μέσα του και να λύσουν το μυστήριο, θα βρεθούν μπροστά στην συγκινητική ιστορία της Constance. Με έναν δειλό αλλά και δραστήριο τρόπο οι μικροί μας φίλοι «ψαχουλέψαν» στη ρίζα του προβλήματος, και το νίκησαν. Οι λύσεις είναι μπροστά στα μάτια μας, αλλά πολλές φορές δεν τις βλέπουμε!

 

Paranorman (2012)

Paranorman

Στην παρέα δεν θα μπορούσε να λείπει και το παραφυσικό. Μια ταινία που «παντρεύει» με πολύ όμορφο τρόπο την γλυκύτητα των ηρώων, με την ασχήμια του παραφυσικού στο οποίο αναφέρεται. Καταραμένα ζόμπι είναι ο φόβος και ο τρόμος, ψάχνοντας και αυτά να βρουν την γαλήνη. Ο μόνος που μπορεί να λύσει την κατάρα είναι ο Norman, ο οποίος, έχει δεχτεί μια ακραία συμπεριφορά από όλους (γονείς και συμμαθητές) για την διαφορετικότητά του. Με αρκετό θάρρος και υπομονή, θα βγάλει «το φίδι από την τρύπα». Θα αποδείξει σε όλους πως οι διαφορετικοί άνθρωποι είναι αυτοί που ξεχωρίζουν.

Μπορώ να πω πως είναι μια ταινία που αναφέρεται αρκετά στο bullying. Θα έπρεπε να την βλέπουν στα σχολεία, αλλά όπως είπα και στην αρχή, με αράχνες, νυχτερίδες και ζόμπι, είναι λίγο δύσκολο για το «κοινό» να τις επιλέξουν και να τις αποδεχτούν. Αλλά αν τις αποδεχτούν θα τις παραδεχτούν!