Ελληνικός Τίτλος: Anomalisa

Ετος Πρώτης Προβολής: 2015

Είδος Ταινίας:

Ο Michael Stone είναι ένας συγγραφέας βιβλίων που ασχολείται με το θέμα της εξυπηρέτησης των πελατών, ενώ βρίσκει δυσκολίες στο να συνδεθεί με τους ανθρώπους. Ένα βράδυ όμως και ενώ βρίσκεται σε ένα επαγγελματικό ταξίδι ρουτίνας, θα συναντήσει τη Lisa, μια ξένη με μια μοναδική φωνή.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Χωρίς να έχω διάθεση να παρεξηγηθώ ή να εξηγήσω λεπτομερώς τον τρόπο που κριτικάρω και αξιολογώ μία ταινία, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάτι σημαντικό. Σιχαίνομαι κάθε τι ελιτίστικο! Αυτό το είδος μετριότητας που ψάχνει εναγωνίως να βρει τι δεν αρέσει στη πλατιά μάζα και το προωθεί με το στανιό, χρησιμοποιώντας ακτιβιστικούς και επαναστατικούς υπέρτιτλους.

Σε καμία των περιπτώσεων δεν θα χαρακτήριζα το Anomalisa «masterpiece», ούτε καν μια ταινία που θα σου μείνει στη μνήμη για εσωτερική κατανάλωση. Σίγουρα η stop motion κινηματογράφησή του σε μορφή animation αποτελεί ένα από τα πολλά σημεία αναφοράς της χρονιάς, χωρίς ωστόσο να προσφέρει πρωτοτυπία ή να αναδείξει τον, κατά γενική ομολογία, πιο απλό τρόπο γυρίσματος (το ίδιο συνέβη άλλωστε και πέρυσι με το Boxtrolls).

Το σενάριο πραγματεύεται το πολύ ευαίσθητο (και μάστιγα των ημερών) θέμα της κατάθλιψης στην μέση ηλικία, προκαλώντας μου… σινεματική κατάθλιψη τόσο για την προσέγγιση, όσο και για την μασημένη τροφή που βεβιασμένα προσπάθησε να μου «πασάρει».

Ο πρωταγωνιστής του σεναρίου (ένας bestseller συγγραφέας), χάριν μιας παρουσίασης βιβλίου του, περνά ένα βράδυ μακριά από την κατεστραμμένη οικογένεια του, προσπαθώντας να βρει λύτρωση στη πρώτη γκόμενα που θα του κάτσει. Όταν το τελευταίο γίνεται πράξη, καταλαβαίνει πως ούτε αυτό είναι η λύση στο πρόβλημά του…

Ακούει όλες τις φωνές ίδιες (εκτός της κοπέλας-θαυμάστριας που του γυάλισε), γιατί πρέπει να καταλάβεις με τον πλέον «εξόφθαλμο» τρόπο την έλλειψη ενδιαφέροντος του πάσχοντος για το οτιδήποτε, ενώ η οικογενειακή του αβαρία, προβάλεται από ένα αμήχανο τηλεφώνημα που κάνει στο σπίτι.

Στο αρτιστικό κομμάτι, οι κούκλες του cast δεν έχουν ανθρώπινα πρόσωπα, αλλά περισσότερο κάτι που μοιάζει σε προσωπείο, με το φιλμ να προσπαθεί «πρόστυχα» να παραδώσει το κοινωνικό απόφθεγμα περί απρόσωπης και υποκριτικής σημερινής κοινωνίας.

Το Anomalisa οφείλει μία συγγνώμη στους πάσχοντες από κατάθλιψη για τον παιδιάστικο τρόπο προσέγγισης της ασθένειας, μία δεύτερη συγγνώμη στους θεατές που απέφυγαν τη μασημένη τροφή του για μιάμιση περίπου ώρα (όχι δεν είμαστε αυτοί που «δεν καταλάβαμε τι ήθελε να πει») και μία τρίτη, ειρωνική αυτή τη φορά, σ’ αυτούς που… κατάλαβαν τα υψηλά νοήματά της (την ελίτ ντε).

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Το σημείο αναφοράς του φιλμ είναι ο σεναριογράφος Charlie Kaufman, υπεύθυνος για παλαιότερες ανάλογες περίεργες δοκιμασίες ανάλυσης χαρακτήρων (weird cinema) όπως τα Being John Malkovich, Adaptation και Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Αν έχεις παρακολουθήσει κάτι από τα παραπάνω (προσωπικά το πρώτο και το τρίτο μου άρεσαν αλλά τα θεωρώ υπερεκτιμημένα), τότε αρχίζεις να καταλαβαίνεις προς τι ο ντόρος και το φιλοθεάμων hype κουλτούρας.

Μετριόκακο ντουμπλάρισμα φωνών (ναι ναι ξέρω, το έκαναν επίτηδες γιατί έτσι έβγαζε νόημα), με την μουσική επένδυση να κάνει απλά τη δουλειά της, προσφέροντας ένα καταθλιπτικό χαλί με κατάλληλες αυξομειώσεις έντασης κατά τη διάρκεια ψυχικών διαταράξεων του πρωταγωνιστή.

Αρκετά καλή κινηματογράφηση για το είδος, με όμορφη φωτογραφία και πολύ καλό φωτισμό, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι μιλάμε για stop motion τεχνική.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Δεν θα απαντήσω ευθέως στην ρητορική ερώτηση του τίτλου για ευνόητους λόγους. Θα σου έλεγα απλά ότι το Anomalisa δεν είναι η ταινία που θέλεις να δεις για να γεμίσεις τις σινεματικές σου μπαταρίες, ίσως μάλιστα να σου προκαλέσει εκνευρισμό λόγω διθυραμβικών σχολίων. Αν απ’ την άλλη έχεις αρκετό ελεύθερο χρόνο, σε συνδυασμό με αρκετή υπομονή  και θέλεις να παρακολουθήσεις και συ την περιβόητη φετινή ελιτίστικη επιλογή, δοκίμασέ την. Μη λησμονήσεις όμως να θυμηθείς πως σε προειδοποίησα.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Anomalisa
ΣΕΝΑΡΙΟ3
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ7
ΜΟΥΣΙΚΗ5
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ4
4.8Score
Βαθμολογια Αναγνωστων: (5 Votes)
8.8

POSTER

Poster

TRAILER

 Anomalisa
(2015) on IMDb

Ποιος το εγραψε

Στάθης Νικολαΐδης
Founder / Editor-in-Chief

Το όνομά του βγαίνει από το Ευστάθιος που σημαίνει σταθερός. Βεβαίως στις απόψεις του για το σινεμά προσπαθεί να μην είναι και τόσο...ισχυρογνώμων! Βλέπει σινεμά από τότε που θυμάται τον εαυτό του ενώ αγαπημένο του χόμπι είναι το να προσπαθεί να πείσει τη γυναίκα του να δει μαζί του ταινίες τρόμου. Αγαπημένος του ηθοποιός ο big-Al (Pacino), αγαπημένος του σκηνοθέτης ο "αλάνθαστος" κύριος Nolan και αγαπημένη του ταινία το "Η ζωή είναι ωραία".

Σχετικες Αναρτησεις