Ελληνικός Τίτλος: Οικογενειακός Φίλος

Ετος Πρώτης Προβολής: 2016

Είδος Ταινίας:

Ο Mathieu λαμβάνει ένα τηλεφώνημα για το θάνατο του πατέρα του, Jean, τον οποίο δεν έχει γνωρίσει. Μαθαίνοντας πως ο πατέρας του του έχει αφήσει ένα πακέτο και πως έχει δυο αδέρφια, αποφασίζει να ταξιδέψει από το Παρίσι στο Μόντρεαλ για να τους γνωρίσει. Εκεί συνειδητοποιεί πως βρίσκεται σε εχθρικό έδαφος, ενώ μια αποκάλυψη θα αλλάξει πολλά από αυτά που νόμιζε πως ήξερε.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Ο Mathieu (Pierre Deladonchamps) φτάνοντας στο Μόντρεαλ γνωρίζει τον καλό φίλο του πατέρα του, Pierre (Gabriel Arcand), ο οποίος αναλαμβάνει να τον βοηθήσει να μάθει τον πατέρα που δε γνώρισε ποτέ. Γνωρίζοντας τα αδέρφια του, καθώς ολοι μαζί αναζητούν το σώμα του πατέρα τους που χάθηκε στη λίμνη, ο Mathieu εγκαταλείπει σταδιακά την ιδέα να επιδιώξει μια σύνδεση με τα συγγενικά του πρόσωπα.

Η ταινία έχει ως βασικό άξονα την πορεία προς την προσωπική ανακάλυψη της ταυτότητας του ήρωα. Ωστόσο ο ρυθμός και η αφήγηση συνθέτουν μια -υπερβολικά- χαμηλόφωνη και αργή ταινία, κάτι που ανταποκρίνεται στη -μεγάλης βαρύτητας- προσωπική αναζήτηση αλλά παράλληλα στερείται μιας στέρεης σκιαγράφησης της ψυχολογίας των ηρώων. Αντιστοίχως, όλα μοιάζουν ανέλπιστα και ανιαρά, ενώ ακόμα και η έκπληξη που μας επιφυλάσσει στο τελευταίο μέρος της η ταινία, περνά χωρίς σχεδόν καμία αντίδραση.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Η νέα ταινία του Philippe Lioret, εφτά χρόνια μετά την ταινία Welcome (2009) που τον έκανε διάσημο, εξακολουθεί να εξερευνεί καθημερινές ιστορίες που ενώ πραγματεύονται δύσκολες θεματολογίες, ο ίδιος επιλέγει να περιορίσει στο ελάχιστο την αποκάλυψη συναισθημάτων και να παρακινήσει το θεατή να ερμηνεύσει κάθε βλέμμα και κάθε φράση με δική του πρωτοβουλία. Άλλωστε τί θα μπορούσε να είναι πιο επιτυχημένο από ένα κοινωνικό δράμα που επιχειρεί να δώσει μια φανταστική ιστορία και να κάνει τους θεατές του να «αντιδράσουν»σε αυτή;

Οι δυο πρωταγωνιστές, Pierre Deladonchamps και Gabriel Arcand, υποψήφιοι και οι δυο για βραβείο Σεζάρ, ανταποκρίνονται πλήρως με τις ερμηνείες τους στις επιταγές αυτού του ήσυχου οικογενειακού δράματος αλλά και στην πορεία αυτής της προσωπικής αναζήτησης και της προσωπικής τους σχέσης.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί είναι ένα «ήσυχο» οικογενειακό δράμα, το οποίο αποτυπώνει την πολυπλοκότητα των ανθρωπίνων σχέσεων, τα ηθικά διλήμματα που συνοδεύουν τις αποφάσεις και τις πράξεις μας αλλά και τη δυνατότητα ή μη να εξιλεωθούμε.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

A Kid (Le fils de Jean)
ΣΕΝΑΡΙΟ7
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ7
ΜΟΥΣΙΚΗ6
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ7.5
6.9Score
Βαθμολογια Αναγνωστων: (0 Votes)
0.0

POSTER

Poster

TRAILER

 A Kid
(2016) on IMDb

Ποιος το εγραψε

Ελένη Ουλάνη

Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία στην Αθήνα, βλέποντας παράλληλα 3-4 ταινίες τη μέρα και δουλεύοντας εθελοντικά σε διάφορα φεστιβάλ κινηματογράφου. Έπειτα αποφάσισε να ασχοληθεί με το πάθος της πιο σοβαρά, φτάνοντας μέχρι την Αγγλία για να σπουδάσει κινηματογραφικές σπουδές. Βρίσκει ξεκαρδιστικές τις ασπρόμαυρες κωμωδίες του παρελθόντος, λατρεύει τον Billy Wilder και θαυμάζει το έργο και την προσωπικότητα του David Lynch. Αγαπάει τη βροχή, τον καφέ και το κόκκινο χρώμα.

Σχετικες Αναρτησεις