14 ταινίες τρόμου που απαγορεύτηκαν! (Μέρος Β)

Όσο υπάρχει ελεύθερη έκφραση οι καλλιτέχνες θα ξεπερνούν τα όρια και οι επονομαζόμενοι φύλακες θα επιστρέφουν. Οι παρακάτω ταινίες τρόμου ήταν όλοι χώροι μάχης για λογοκρισία και καταδικάστηκαν από τους θεατές όντας ενοχλητικές, αλλά κατάφεραν να βρουν το ακροατήριό τους ούτως ή άλλως.

Παρακάτω η συνέχεια του αφιερώματος για τις απαγορευμένες ταινίες τρόμου. Σε περίπτωση που χάσατε το πρώτο μέρος του αφιερώματος, διαβάστε το εδώ!

 

The Texas Chainsaw Massacre

Η ταινία προανήγγειλε μία νέα εποχή βίας στην οθόνη, την οποία από τότε και μετά το κοινό γνώρισε αλλά για τότε ήταν μία συγκλονιστικά ακατέργαστη εμπειρία. Ένας μακρύς κατάλογος χωρών απαγόρεψαν την απελευθέρωσή της προσπαθώντας να μειώσουν την εικόνα φρίκης χαμηλού προϋπολογισμού. Μετά από πολλές περικοπές, επιδρομές των αρχών και κατάσχεση αντιγράφων η ταινία προβλήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς περικοπές το 2001.

 

The Evil Dead

Η ταινία δίχασε χωρίζοντας τις απόψεις αυτών που τη θεωρούσαν γελοία και υπερβολική και σε αυτούς που αισθάνθηκαν ότι ήταν απλά κακή. Το συμβούλιο διαπίστωσε ότι θα χρειαζόταν κάποιες περικοπές δευτερολέπτων πριν την απελευθέρωσή της. Ακόμα και με την επεξεργασμένη μορφή το Evil Dead κατόρθωσε να αποτελέσει νομικό πρόβλημα για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων με πολλά αντίγραφα κατασχεθέντα από τις αρχές. Η αρχική απαγόρευσή της προωθήθηκε από θρησκευτικούς κρητικούς και τους λεγόμενους υποστηρικτές υπέρ της οικογένειας.

 

Hostel

Πολλοί Ευρωπαίοι μπορεί να είχαν πρόβλημα με το πρώτο Hostel εξαιτίας της παρουσίασης του τουριστικού θανάτου αλλά μόνο στην Ουκρανία η ταινία απαγορεύτηκε. Και τα δύο μέρη της κατηγορήθηκαν για υπερβολική σκληρότητα καθώς και για απεικόνιση της γειτονιάς ως τόπου που οι τουρίστες βασανίζονται για χρήματα. Με πολλές περικοπές των σκηνών βασανιστηρίων, βίας και θανάτου η ταινία έγινε διαθέσιμη για προβολή σε πολλές χώρες. Ωστόσο, πολιτικοί από το Ηνωμένο Βασίλειο ισχυρίστηκαν ότι αρκετές σκηνές της θα μπορούσαν να θεωρηθούν παράνομες.

 

Nekromantik

Η ιστορία ενός ζευγαριού με άγρια ένστικτα και σεξουαλική ζωή που ξεπερνά τους ηθικούς φραγμούς. Χρησιμοποιώντας σκηνές σεξ με πτώματα για να δημιουργήσουν περαιτέρω μία ιστορία ελίτ καταπίεσης και ταξικής πάλης το Nekromantik δεν δημιούργησε ιδιαίτερη πρόβλημα σε χώρες κατά την διάρκεια της προβολής του. Παρ’ όλα αυτά η αντίδραση των γερμανικών αρχών υπερέβαινε το αποτέλεσμα με εισβολές σε θέατρα και καθιστώντας την κατοχή αξιόποινη πράξη.

 

Mother’s Day

Η παλιά version της ταινίας επικεντρώνεται σε δύο απομονωμένους δασικούς κατοίκους που συλλαμβάνουν, βιάζουν και σκοτώνουν θύματα για την έγκριση της ψυχοπαθητικής τους μητέρας. Έχει απαγορευτεί στο Ηνωμένο Βασίλειο για χρόνια για την υπερβολική και άδικη σεξουαλική του βία. Το remake του 2010 ήταν αρκετά εξημερωμένο ώστε να παιχτεί στους βρετανικούς κινηματογράφους ενώ το πρωτότυπο απαγορευόταν ακόμα.

 

The Exorcist

H ταινία δέχτηκε υψηλή λογοκρισία και οι γνώμες γι’ αυτήν άλλαζαν κατά καιρούς. Ο Εξορκιστής είδε τη διασημότητά του στο βίντεο να εξαφανίζεται όταν το συμβούλιο στο Ηνωμένο Βασίλειο επέλεξε να αρνηθεί την πιστοποίηση της δήθεν για να παραμείνει μακριά από παιδιά. Θα παραμείνει ανύπαρκτη στη χώρα για τα επόμενα δέκα χρόνια μέχρι να αναβιώσει τη θεατρική εκτέλεσή της που υπενθύμισε στους ανθρώπους πόσο σημαντική ήταν η ταινία. Παίχθηκε στην βρετανική τηλεόραση για πρώτη φορά το 2001, αρκετά χρόνια μετά την αρχική της απελευθέρωση.

 

Possession

Μία από τις καλύτερες και πιο φριχτές ταινίες τρόμου που έχουμε δει ποτέ, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ήταν όλοι άνετοι με το περιεχόμενό της. Μετά από μία περιορισμένη θεατρική πορεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ταινία χαρακτηρίστηκε ως δυσάρεστη και το βίαιο περιεχόμενό της απαγορεύτηκε για μία δεκαετία. Τελικά απελευθερώθηκε πιο μετά σε βίντεο χωρίς περικοπές. Το 2000 η αρχική έκδοσή της έγινε ευρέως διαθέσιμη στις Η.Π.Α. λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική ομορφιά της ταινίας. Αν και η πλοκή της μπορεί να μοιάζει με πυρετώδες όνειρο δεν είναι περισσότερο βίαιο ή γραφικό από ταινίες τρόμου της εποχής.