Μοτοσυκλέτες στον Κινηματογράφο

Τα χρόνια περνάνε και εμείς μεγαλώνουμε. Κάποια πράγματα όμως, παραμένουν να μας κάνουν να αισθανόμαστε ακόμη παιδιά. Κάθε ανάμνηση, κάθε ιστορία από την παιδική μας ηλικία είναι χαραγμένη στη μνήμη μας, όπως ένα πιάτο καλομαγειρεμένου φαγητού που μας προσέφερε απλόχερα η μητέρα μας, μετά από ένα απόγευμα γεμάτο με παιχνίδια στις αλάνες, χώματα στα χέρια μας, πληγές στα πόδια μας και μακριά από την σημερινή τεχνολογία.

Τι ήταν αυτό που μας έβγαζε από την προστατευτική ασπίδα των γονιών μας; Σε εκείνο το στενό δρομάκι, μακριά από τα υπερπροστατευτικά βλέμματα τους; Η ανακάλυψη ενός νέου κόσμου, διαφορετικού, ελεύθερου και άκρως προσωπικού. Η πρώτη μας εμπειρία στις δύο ρόδες…

Σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη του ζούμε και καταστρέφουμε καθημερινά, η πιο κοινή γλώσσα είναι αυτή των μοτοσικλετιστών. Ο χρόνος παγώνει, η γη σταματά να γυρνάει και τίποτα δεν έχει σημασία πλέον. Είναι ένα διάλειμμα από την σκληρή πραγματικότητα, το άγχος και την οικονομική κρίση που έχει στοιχειώσει τα καλύτερα μας χρόνια…

Όπως ήταν αναμενόμενο, η κουλτούρα αυτή δεν θα μπορούσε να λείψει από τον κινηματογράφο. Εδώ και χρόνια, γυρίζονται σκηνές, που είτε αποτελούν μέρος ταινίας που περιγράφει την συγκεκριμένη κουλτούρα, είτε έχουν μπει γιατί απλά είναι εντυπωσιακές.

Στο αφιέρωμα μας αυτό, θα ασχοληθούμε με ταινίες, που οι σκηνοθέτες τους αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τις μοτοσυκλέτες, και όχι απλά τα κατάφεραν, αλλά θριάμβευσαν.

Δεν θα περιγράψουμε απαραίτητα τις καλύτερες σκηνές κυνηγητού, ούτε θα αφήσουμε κάποιες που κινούνται στο πλαίσιο του φανταστικού. Έτσι για να έχουμε ποικιλία. Τα κριτήρια μας είναι, όμορφες μοτοσυκλέτες, καλοί σκηνοθέτες και θα πάμε από την χειρότερη προς την καλύτερη, κατά την ταπεινή μας άποψη.

Βάζουμε μπροστά, σηκώνουμε το στάντ, πατάμε ελαφρά την πρώτη και αφήνουμε τον αέρα να χτυπήσει το πρόσωπό μας, ψιθυρίζοντας στα αυτιά μας τις λέξεις «Είσαι ελεύθερος και τίποτα δεν έχει σημασία».

 

12. Batman And Robin (1997)

Director: Joel Schumacher

Τι κάνει μία από τις χειρότερες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ στη λίστα μας; Είναι απλό. Μέσα στο βούρκο που έχωσε το project Batman στο ψυγείο για χρόνια, και ευτυχώς ήρθε ο Christopher Nolan να ισιώσει τα πράγματα και να ξεκινήσει μία ολόκληρη κουλτούρα κινηματογράφου, υπάρχει μία και μόνο σκηνή που αξίζει. Ή έστω, που τράβηξε τα βλέμματα μας.

Η Alicia Silverstone, πρίν φορέσει τη στολή της Batgirl (έλεος), καθότι adrenaline junkie, βουτάει μοτοσυκλέτες από το γκαράζ του Wayne, και πάει σε παράνομους αγώνες ταχύτητας εν μέσω νυκτός.

Η σκηνή μυρίζει 90ήλα από χιλιόμετρα (μέσα στις σπίθες) ενώ οι μοτοσυκλέτες μυρίζουν 70ήλα και βγάλε. Αν και η σκηνή δεν βγάζει κανένα νόημα, από κάθε άποψη, καταφέρνει όμως να πωρώσει τις παιδικές μας ψυχές, με τα στρογγυλοφάναρα φώτα, και τα 600άρια μοτέρ να ουρλιάζουν στα αυτιά μας.

Επίσης να αναφέρω πως το μουσικό κομμάτι που παίζει είναι το Moaner – Underworld.

Πάτα εδώ για να δεις την σκηνή

 

11. Never Say Never Again (1983)

never_say_nevera_gain_afieroma

Director: Irvin Kershner

Δεν υπάρχει ταινία James Bond, χωρίς ένα γρήγορο κυνηγητό, με τον ήρωα να οδηγεί κάθε είδους όχημα. Φυσικά μία μοτοσυκλέτα είναι ότι καλύτερο, πόσο μάλλον αν στην έχει φτιάξει ο Q, και στην έχει εξοπλίσει με κάθε είδους επιθετικού gadget.

Ο Sean Connery (ο πρώτος διδάξας) παίρνει στα χέρια του μία μαύρη Q customized Yamaha XJ 650 Turbo και όπως είναι αναμενόμενο, την καταστρέφει.

Πάτα εδώ για να δεις την σκηνή

 

10. Armor of God 2: Operation Condor (1991)

Director: Jackie Chan

Όχι μόνο έπαιζε αλλά σκηνοθετούσε κιόλας. Ο πολυτάλαντος Jackie Chan, που γύριζε κάθε σκηνή μέχρι και 200 φορές (πριν πατήσει το πόδι του στο ακριβό Hollywood) δεν θα μπορούσε να μην είχε οδηγήσει όσο πιο επικίνδυνα μία μοτοσυκλέτα για να ξεφύγει. Βουτάει ένα Yamaha DT 200 R, και κάνει όσα ο κατασκευαστής δεν προτείνει!

Πάτα εδώ για να δεις την σκηνή

 

09. The Matrix Reloaded (2003)

matrix-ducati

Directors: Lana Wachowski & Lilly Wachowski (as The Wachowski Brothers)

Και πάμε ξανά όλοι μαζί! Πίσω στις εποχές που οι αδερφές Wachowski είχαν έμπνευση, έκαναν το sequel της άκρως επιτυχημένης ταινίας The Matrix (1999).

Ο Morpheus και η Trinity έχουν στα χέρια τους τον κλειδοκράτορα και προσπαθούν να ξεφύγουν από το μισό Matrix. Μόλις εγκαταλείψουν το κατεστραμμένο αμάξι τους, η Trinity βουτάει τον keymaker και ανεβαίνουν στην καρότσα μίας νταλίκας που κουβαλάει κάθε λογής κουκλάρες ζωγραφιστές. Παίρνει μία μαύρη Ducati 996, και ξεχύνεται στον αυτοκινητόδρομο που έφτιαξαν οι δημιουργοί για τις ανάγκες της ταινίας.

Αξίζει να αναφέρουμε πως σε κάποια σημεία οδήγησε η ίδια η Carrie-Anne Moss, ενώ στις περισσότερες σκηνές ήταν ντουμπλαρισμένη.

Πάτα εδώ για να δεις την σκηνή

 

08. The Bourne Legacy (2012)

The_Bourne_Legacy_afieroma

Director: Tony Gilroy

Η τέταρτη ταινία με το όνομα Bourne, που δεν γνώρισε την επιτυχία των προηγούμενων 3 και οδήγησε τον Matt Damon να ξαναπάρει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο απερχόμενο Jason Bourne (2016), έχει και αυτή να μας προσφέρει κάτι προς την αγάπη μας για τα δίκυκλα.

Ο Bourne, στην προσπάθεια του να ξεφύγει από την Αμερικανική Κυβέρνηση παίρνει ένα Honda CRF 450 X, και δεν τα πάει και άσχημα στους πολυσύχναστους δρόμους της Μανίλας.

Βέβαια ο Tony Gilroy θέλοντας να μιμηθεί λιγάκι τον Paul Greengrass, μας ζάλισε λίγο με τα πλάνα του αλλά οκ, το αποτέλεσμα βγήκε καλό.

Πάτα εδώ για να δεις την σκηνή

 

07. Terminator 2: Judgment Day (1991)

Terminator_2_afieroma

Director: James Cameron

Η ταινία που έβαλε τον Cameron στην λίστα με τους μεγάλους σκηνοθέτες, και το Arnold Schwarzenegger στους μεγάλους ή μάλλον διάσημους ηθοποιούς, με 4 OSCAR στην κατοχή της και την θέση 41 στο[nz1] imdb top rated movies, μας έδωσε μία γερή δόση ανδρικής υπεροχής και American engine.

Ο John Connor, καταδιώκεται από τον εξελιγμένο T-1000 που οδηγεί μία freightliner fla, ενώ εκείνος οδηγεί ένα Honda XR 100 της κακιάς ώρας. Ξαφνικά εμφανίζεται ο καλός εξολοθρευτής ντυμένος στα μαύρα, με μία harley davidson fatboy και μία δίκαννη χραπα-χρούπα στα χέρια. Η τεστοστερόνη στο maximum.

Πάτα εδώ για να δεις την σκηνή

 

06. Oblivion (2013)

Oblivion_afieroma

Director: Joseph Kosinski

Το όχι και τόσο άσχημο Oblivion, μας χάρισε όμορφες σκηνές. Ο Tom Cruise, γνωστός πλέον για την αγάπη του στην αδρεναλίνη και την μηχανοκίνηση, είναι επιζών σε ένα κατεστραμμένο περιβάλλον του μέλλοντος.

Στην καθημερινή αναζήτηση του για πηγές ζωής, παρκάρει το ιπτάμενο σκάφος του και αποφασίσει να συνεχίσει από το έδαφος με (τι άλλο;) μία μοτοσυκλέτα. Δημιουργία της Glory Motor Works, μία λευκή πτυσσόμενη customized Honda CRF450X, που μόλις την είδα ξεφώνισα “ΘΕΛΩ ΚΙ ΕΓΩ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ”.

Υπό την μουσική επένδυση των M83, η σκηνή “περιγράφει” το μοτοσυκλετιστικό συναίσθημα.

Πάτα εδώ για να δεις την σκηνή

 

05. Tron Legacy (2010)

tron_legacy_afieroma

Director: Joseph Kosinski

Σε αναμονή του sequel είμαστε μετά από την ταινία αυτή και από ότι φαίνεται θα περιμένουμε για πολύ ακόμη. Δύο πράγματα θέλω να αναφέρω για την ταινία αυτή.

Στην αρχή της ταινίας ο Sam, πηγαίνει βράδυ στην εταιρεία που φαινομενικά του ανήκει, για να σαμποτάρει την παγκόσμια ανακοίνωση ενός νέου λογισμικού (OS 12). Στο δρόμο έχει και ένα σύντομο κυνηγητό με έναν αστυνομικό και καθώς φτάνει αποκαλύπτεται πλήρως η μοτοσυκλέτα που οδηγεί. Πρόκειται για μία πανέμορφη μαύρη ducati sport classic 1000. Οι εικόνες θα σας πείσουν.

Πάτα εδώ για να δεις την σκηνή

Το δεύτερο κομμάτι αφορά τον κόσμο του φανταστικού. Μέσα στο GRID πλέον, ο Sam καλείται να λάβει μέρος σε αγώνες ταχύτητας και επιβίωσης (όπως στο video game) με τα light-cycles. Ουσιαστικά πρόκειται για μοτοσυκλέτες υψηλής ταχύτητας που δημιουργούνται από ένα χειριστήριο. Ο σχεδιασμός προέρχεται από τον Γερμανό σχεδιαστή Daniel Simon.

Πάτα εδώ για να δεις την σκηνή

 

04. Mission Impossible 2 (2000)

Mission_Impossible_2_afieroma

Director: John Woo

Λείπει ο Μάρτης από τη σαρακοστή; Οπότε πως μπορεί από την δράση να λείψει ο John Woo; Ο χορογράφος της δράσης, εκτός από το πιστολίδι ήξερε να σκηνοθετεί chase scenes, και bike scenes.

O Ethan Hunt, κατά κόσμων Tom Cruise αφού σκοτώνει 3-4 τύπους παίρνει μία ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ μαύρη Triumph Speed Triple 955i και κάνει όσα πρέπει για να ξεφύγει. Nose Wheel, Burnout, 360 και όλα αυτά με μια beretta στο αριστερό χέρι. Ο κακός τον κυνηγάει μετά από λίγο με μία κόκκινη Triumph Daytona 955i, καταλήγοντας στο χώμα σε ένα Motorcycle-Chicken και τέλος σε μία μονομαχία mano a mano.

Πάτα εδώ για να δεις την σκηνή

 

03. The Dark Knight Rises (2012)

dark_knight_rises_afieroma

Director: Christopher Nolan

Ξέρω τι θέλετε να πείτε. Κάνει αφιέρωμα ο Νάσσος και δεν γίνεται να λείψει ο Batman ή ο Christopher Nolan από την λίστα του.

Η ιδιοφυΐα που ονομάζεται Christopher Nolan κατάφερε να μας καταπλήξει όταν έφτιαξε με πλαστελίνη το πρώτο μοντέλο για το Tumbler, και όταν στο The Dark Knight (2008) αποφάσισε να το καταστρέψει, έβαλε την πήχη ακόμη πιο ψηλά με την εμφάνιση του Batpod. Στο τελευταίο μέρος της τριλογίας, μετά από χρόνια στην ανενεργό δράση, ο σκοτεινός ιππότης κάνει την εμφάνιση του με την δική του μοτοσυκλέτα. Το όνειρο κάθε παιδιού!

Από την μία έχεις τον Batman σε δύο ρόδες, από την άλλη τους κλέφτες στα πανέμορφα BMW F 800 GS, τον Nolan στην σκηνοθετική καρέκλα και τον Hans Zimmer στην μουσική. Ε τι άλλο θέλεις για να είμαι μια σκηνή απλά τέλεια;

Άκρως εκπληκτική σκηνή, όταν ο νεαρός αστυνομικός πυροβολεί τον Batman, και εκείνος γυρνάει με βλέμμα αργό και σοβαρό…

Πάτα εδώ για να δεις την σκηνή

 

02. Skyfall (2012)

Bond-Skyfall_afieroma

Director: Sam Mendes

Νομίζατε ότι δεν θα είχαμε άλλη Bond movie εδώ μέσα; Λάθος νομίζατε. Ίσως μία από τις καλύτερες σκηνές με μοτοσυκλέτες, και για μένα ένα από τα καλύτερα intros για James Bond ταινία.

Οι σκηνές γυρίστηκαν στην Κωνσταντινούπολη όπου η παραγωγή έλαβε άσχημες κριτικές γιατί κάποιες από τις οροφές καταστράφηκαν. Πάνω από 20 Honda CRF250R χρησιμοποιήθηκαν για τα γυρίσματα τις οποίες οδηγούσαν οι κασκαντέρ χωρίς καμία προστασία. Κάποιες από αυτές τροποποιήθηκαν ειδικά για την ταινία, καθώς και για τα πλάνα μιας και είχαν κάμερες τοποθετημένες πάνω τους.

Πάτα εδώ για να δεις την σκηνή

 

01. Mission: Impossible – Rogue Nation (2015)

mission-impossible-5-rogue-nation-afieroma

Director: Christopher McQuarrie

Κουραστήκατε να βλέπετε το ίδιο όνομα έτσι δεν είναι; Ναι ισχύει αλλά τι να κάνουμε; Το παιδί το’ χει!!!

Στο τελευταίο μέρος της σειράς ταινιών Mission Impossible, ο Ethan Hunt μας δείχνει πως η ταχύτητα είναι στο αίμα του. Για μένα η καλύτερη σκηνή που έχει γυριστεί με μοτοσικλέτες και γι αυτό τον λόγο βρίσκεται στο νούμερο ένα.

Πολύ καλή δουλειά από όλο το συνεργείο, τον σκηνοθέτη και τον ίδιο τον Cruise ο οποίος οδήγησε ο μόνος του σε όλες τις σκηνές για μια ακόμη φορά.

Αφού τον έχουν πάρει φαλάγγι μία ομάδα από την οργάνωση Syndicate, με τις πανέμορφες BMW S 1000 RR και καταφέρνει με μία BMW M3 να εξουδετερώσει τους περισσότερους, παίρνει και αυτός μία και η συνέχεια επι της οθόνης σας.

Πάτα εδώ για να δεις την σκηνή

 

 

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να προσφέρω ένα κοινωνικό μήνυμα προς όλους τους μηχανόβιους και μη, από τον filmakias.gr.

Όλες οι σκηνές γίνονται από επαγγελματίες οδηγούς, σε κλειστούς δρόμους από την παραγωγή με εμπειρία πολλών ετών. Με αυτό στο μυαλό, φερθείτε έξυπνα, οδηγείτε με σύνεση, με την κατάλληλη ένδυση και στα πλαίσια του νόμου.

Σας άρεσε το αφιέρωμα μας; Πείτε μας τη γνώμη σας.