Κινηματογραφικά Νέα #23

Adam West: Ο τηλεοπτικός Batman των sixties έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών στο Los Angeles μετά από μία «σύντομη μα γενναία μάχη» με τη λευχαιμία, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της οικογένειας. Ο West έπαιξε τον αγαπημένο σούπερ ήρωα από το 1966 μέχρι το 1968, καταφέρνοντας να του δώσει καλτ διάσταση, ενώ έγινε γνωστός και στους νεότερους φαν μέσα από τη σειρά Family Guy, παίζοντας μια παρωδία του εαυτού του. Ηθοποιοί που έπαιξαν μαζί του στη σειρά αλλά και άλλοι που τον γνώρισαν με άλλες αφορμές μοιράζονται τις μνήμες τους από τον Batman της καρδιάς τους στα social media. Ανάμεσά τους, ο Val Kilmer, o Mark Hamill, o συγγραφέας Neil Gaiman αλλά και το Υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, που ενθυμήθηκε τη θητεία του στον Αμερικάνικο Στρατό πριν γίνει ηθοποιός γράφοντας: «Ήταν ο ήρωάς μας πολύ πριν την κάπα».

Πηγή

Wonder Wheel: Η νέα ταινία του Woody Allen «προδίδει» το καλοκαιρινό ραντεβού στο οποίο μας είχε συνηθίσει ο σκηνοθέτης τα τελευταία χρόνια και αποκτά ημερομηνία εξόδου 1 Δεκεμβρίου 2017. Το πρώτο πράγμα που μπορούμε να σκεφτούμε επομένως είναι ότι η ταινία θέτει ξεκάθαρη πορεία προς τα Όσκαρ, που αγαπούν τον Woody Allen, παρόλο που δεν έχει εμφανιστεί ποτέ σε τελετή. Η διανομή της ταινίας γίνεται από την Amazon και πρωταγωνιστές είναι οι Jim Belushi, Juno Temple, Justin Timberlake, και Kate Winslet. Με φόντο το Coney Island του ’50 είναι μια ταινία που περιλαμβάνει «larger-than-life χαρακτήρες, εραστές, απιστία και gangsters». Έτσι, ο Δεκέμβριος γίνεται ένας ιδιαίτερα γεμάτος μήνας από άποψη νέων ταινιών, συμπεριλαμβανομένων των «Coco» της Pixar, «Shape of the Water» του Guillermo del Toro και, φυσικά, το «Star Wars: The Last Jedi».

Πηγή

Ξενόγλωσσο Oscar: Όπως κάθε χρόνο, άνοιξε η διαδικασία υποβολής ταινιών που θα εκπροσωπήσουν την κάθε χώρα στην κατηγορία της Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας στα Βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Έτσι, το Υπουργείο Πολιτισμού προσκαλεί όλες τις Ελληνικές ταινίες που πληρούν τις προϋποθέσεις να υποβάλουν αίτηση. Η διαδικασία ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο και, από τις χιλιάδες ταινίες που παραλαμβάνει η Ακαδημία, επιλέγονται αρχικά 9 από τις οποίες μόνο 5 καταφέρνουν να περάσουν στην τελική κούρσα. Όσον αφορά την επιλογή της Ελληνικής ταινίας, θα γίνει από επιτροπή που θα ορίσει το Υπουργείο. Τα τελευταία χρόνια πάντως, η μόνη ελληνική ταινία που έφτασε στην πεντάδα ήταν ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου, ενώ το 2016 το «Chevalier» της Αθηνάς Τσαγγάρη έφτασε στις 9. Η ταινία με τις περισσότερες πιθανότητες φέτος είναι μάλλον το «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, που σάρωσε τα βραβεία Ίρις.

Πηγή

Sony Pictures: Έχοντας αντιμετωπίσει σφοδρή κριτική, η εταιρεία παραγωγής αποφασίζει να αναθεωρήσει το σχέδιό της για την κυκλοφορία «καθαρών» εκδόσεων των ταινιών της. Μια «καθαρή» έκδοση είναι ουσιαστικά η αποκοπή των σκηνών που για την εταιρεία θεωρούνται ακατάλληλες, όχι κατά την προβολή της ταινίας στην αίθουσα, αλλά όταν φτάνει το ευρύ Αμερικάνικο κοινό στην τηλεόραση. Η Sony συνέχιζε ανενόχλητη το έργο της μέχρι που ο σκηνοθέτης Adam McKay δήλωσε ότι δεν συναίνεσε ποτέ στον «καθαρισμό» της ταινίας του. Αυτό το γεγονός, πυροδότησε πολλές αντιδράσεις από ηθοποιούς αλλά και από το σωματείο σκηνοθετών που σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «όπως έχουμε κάνει για χρόνια, έχουμε δεσμευτεί στην πάλη ενάντια στο μη εγκεκριμένο μοντάζ ταινιών». Η Sony προσπάθησε βέβαια να διορθώσει το λάθος της λέγοντας πως ο «καθαρισμός» θα γίνεται μόνο με έγκριση του σκηνοθέτη, όμως σκηνοθέτες και ηθοποιοί συνεχίζουν να απαιτούν την οριστική κατάργηση του σχεδίου.

Πηγή