Poster

Τέσσερα νεαρά κορίτσια, μια ερημική παραλία και ένα μυστικό κάτι που πλανιέται σα μαύρο πέπλο πάνω από αυτό το ειδυλλιακό σκηνικό και εισχωρεί σε κάθε στιγμή ξενοιασιάς. Τί είναι όμως αυτό που δε θα ειπωθεί παρά μόνο λίγο πριν το τέλος της ταινίας;

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Ίσως η πιο συνειδητοποιημένη και σεναριακά ολοκληρωμένη δουλειά του Αλέξανδρου Βούλγαρη (The Boy) μέχρι στιγμής, μας μεταφέρει σε μια ερημική παραλία όπου 4 παιδικές φίλες θα ενωθούν για να διαχειριστούν ένα τραύμα, μια πληγή που θα την ποτίσουν με την αλμύρα και τους κόκκους άμμου. Οι κοπέλες έχουν δώσει η μια στην άλλη ονόματα από γυναίκες ηθοποιούς και σκηνοθέτιδες, Giulietta ( Ανθή Ευστρατιάδου), Meryl (Σοφία Κόκκαλη), Jennifer Jason (Ηρώ Μπέζου) και Eiko (Δάφνη Πατακιά), φόρο τιμής σε μεγάλες προσωπικότητες του κινηματογράφου, συνομιλώντας με την 7η τέχνη. Καμία όμως από αυτές δεν είναι η Winona του τίτλου και καμία από αυτές δεν έχει αναφερθεί σε αυτή.

Αντίθετα, παρακολουθούμε τις τέσσερις φίλες να σκαρφίζονται ιστορίες, να φαντάζονται τη ζωή τους και τον εαυτό τους σαν ήρωες ταινιών, να εφευρίσκουν νέα παιχνίδια, να βουτούν στη θάλασσα, να ονομάζουν τις ταινίες του Γούντι Άλεν με χρονολογική σειρά, να τραγουδούν, να αγαπιούνται και κάπου κάπου να μελαγχολούν για αυτό που δε μας λένε. Σε αυτό το ψυχαναλυτικό και γλυκόπικρο πορτρέτο των ηρωίδων, ο θεατής βουτά χωρίς αναστολές, ταυτίζεται, συμπάσχει, γελά με τον αυθορμητισμό και την παιδικότητα των κοριτσιών, χωρίς να περιμένει το plot twist της ταινίας. Σε μια από τις πιο ανθρώπινες προσεγγίσεις, οι ερμηνείες αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στο σενάριο και τον αυτοσχεδιασμό, ενώ με το εξαιρετικό μοντάζ δε χάνεται ο ρυθμός της ιστορίας και η υπενθύμιση πως κάτι ζοφερό πλανιέται στην ατμόσφαιρα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ο Αλέξανδρος Βούλγαρης, γνωστός επίσης ως The Boy, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ταλαντούχος μουσικός, μας ταξιδεύει τόσο στο ξεχωριστό και ατμοσφαιρικό κινηματογραφικό του σύμπαν, όσο και στην την ιδιαίτερα ειλικρινή μουσική του. Πολλά από τα τραγούδια του ακούγονται σε ταινίες που μας σημάδεψαν όπως «Οι Αισθηματίες», ενώ ντύνει και τις δικές του ταινίες με τη μουσική του και τις συγχρονίζει με τις ανησυχίες και την ειλικρίνειά του. Από το ρόλο του σκηνοθέτη, έχει στο ενεργητικό του 4 μεγάλου μήκους ταινίες πριν από το Winona: «Κλαις;» (2003), «Ροζ» (2006), «Higuita» (2012) και το «Νήμα» (2016). Αλληγορικά μηνύματα, προσωπικοί προβληματισμοί και αγωνίες περικλείουν το κινηματογραφικό του έργο και αν και ο ίδιος αποφεύγει τη δημοσιότητα, είναι αναμφισβήτητα μια ακλόνητη φωνή του σύγχρονου ελληνικού σινεμά.

Φυσικά, η φανταστική πρωταγωνιστική τετράδα αποτελεί μια ομάδα ηθοποιών που ορίζει με τις ερμηνείες τις τη νέα γενιά και το ανεξάρτητο ελληνικό σινεμά. Με ρεαλιστικές και παιχνιδιάρικες ερμηνείες, ιδιαίτερα γυαλιά μυωπίας και έναν γλυκύτατο αυθορμητισμό, οι παρουσία τους στην ταινία είναι καθοριστική και ταυτόχρονα μαγευτική.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί είναι μια όμορφη κινηματογραφική ιστορία με ψυχολογικό υπόβαθρο και υπέροχες ερμηνείες.
Γιατί η ταινία γεννά μια νοσταλγία και μια ξενοιασιά που θα μας συνεπάρει.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
7
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
7
ΜΟΥΣΙΚΗ
8
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
8
Reader Rating7 Votes
7.3
7.5
Poster

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ

Winona

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

06 Ιανουαρίου 2020

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ (GR)

06 Ιανουαρίου 2020

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

87 λεπτά

ΕΙΔΟΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΓΛΩΣΣΑ

ΧΩΡΑ

STUDIO