Ελληνικός Τίτλος: Τι Συνέβη Στη Δευτέρα

Ετος Πρώτης Προβολής: 2017

Είδος Ταινίας:

Το 2073, η γη βιώνει σημαντικό πρόβλημα υπερπληθυσμού και πείνας, πράγμα που οδηγεί τις κυβερνήσεις να επιβάλλουν νόμο που θα επιτρέπει στην κάθε οικογένεια να μπορεί να κάνει μόνο ένα παιδί. Την ίδια στιγμή εφτά αδερφές που γεννιούνται την ίδια μέρα καταφέρουν να επιβιώσουν κρυφά, με την βοήθεια του παππού τους, ο οποίος τους μαθαίνει να ζουν κάτω από την ίδια “ταυτότητα”, αυτήν της Karen Settman. Το όνομα της καθεμίας αντιστοιχεί και σε μία μέρα της εβδομάδας και έτσι για να μην αποκαλυφθεί το μυστικό τους κυκλοφορεί η κάθε μία την ημέρα του ονόματος της. Όλα κυλούν ομαλά μέχρι που μία μέρα η Monday φεύγει και δεν επιστρέφει σπίτι.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Διαβάζοντας κάποιος την πλοκή της ταινίας και βλέποντας τους συντελεστές (εκτός από κάνα δύο-τρία καλά ονόματα στο καστ) δεν θα θεωρήσει αξιόλογο το να αφιερώσει χρόνο για να την παρακολουθήσει. Ωστόσο αυτό θα αποτελέσει ένα μεγάλο λάθος. Στην αρχή η ταινία δεν σου δίνει την εντύπωση ταινίας δράσης, αργά ή γρήγορα όμως αρχίζεις να βιώνεις τα χαρακτηριστικά της σε πολύ έντονο ρυθμό. Οι υπερβολές, όπως είναι φυσικό, δεν εκλείπουν παρ’ όλα αυτά δεν επηρεάζουν τόσο αρνητικά την γενική εικόνα. Ο σκληρός χαρακτήρας που αποκτά ανά σημεία η ταινία και η ωμή βία για κάποιο λόγο δεν σε απωθούν αλλά σε εθίζουν με αποτέλεσμα να συνεχίσεις να την παρακολουθείς. Αυτό ίσως να οφείλεται και στον τρόπο με τον οποίο οι δημιουργοί μέσα από αυτές τις σκηνές σπάνε τα κλισέ, εκμεταλλευόμενοι γι αυτόν ακριβώς τον λόγο τους εφτά διαφορετικούς χαρακτήρες σε ένα πρόσωπο. Ακόμη ένα θετικό είναι και τα μηνύματα της ταινίας που ναι μεν δεν εμβαθύνουν πολύ αλλά δίνουν το “παρών” και προσθέτουν ένα μικρό στοιχείο ενδιαφέροντος για όσους δεν είναι λάτρεις της δράσης και των ταινιών επιστημoνικής φαντασίας.

Αρνητικά δρα σε αρκετά σημεία η έλλειψη εμπνευσμένου σεναρίου όσον αφορά τους διαλόγους, καθώς βλέπουμε να γίνεται μία επιφανειακή προσπάθεια πάνω σε περιεχόμενο που θα μπορούσε να περιέχει αιχμηρές ατάκες. Αυτό ομολογεί την διάθεση των δημιουργών να εκποιήσουν μία κλασική ταινία δράσης με σκηνές έντασης και δυνατού ρυθμού που θα ικανοποιήσει την πλειονότητα των θεατών αλλά δεν θα έχει ιδιαίτερο σεναριακό βάθος. Εδώ ως αρνητικό θα προσθέσω και την επίκριση σε κάτι υποθετικά-μελλοντικά αναπόφευκτο που όμως δεν καταλήγει σε κάποια ελπιδοφόρα λύση από τους δημιουργούς, σε ένα “μήνυμα”, ούτε καν στα κοινότυπα μηνύματα των ανά τα χρόνια ταινιών με παρόμοιες θεματολογίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μένει ο θεατής απλά με την παρουσίαση ενός προβλήματος χωρίς να λαμβάνει κάποια κατά τον σκηνοθέτη και τους δημιουργούς “ελπίδα”.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Την σκηνοθεσία ανέλαβε Tommy Wirkola, ο οποίος είναι γνωστός για τις ταινίες του Dod Sno 1 και 2 αλλά και για την “ιδιόμορφη” ιστορία του παραμυθιού των αδελφών Γκρίμ Hansel and Gretel: “Witch Hunters”. Χαρακτηριστικό των ταινιών του είναι το πολύ αίμα και ο ασόβαρος χαρακτήρας τους, καθώς όλες του οι ταινίες έχουν μία δόση αυτοσαρκασμού, όπως ακριβώς και αυτή όπου γίνεται μία κατά κάποιον τρόπο κωμική αποδόμηση των κλασικών κοινότυπων σκηνών ταινιών δράσης και χλευάζονται με ιδιαίτερη επιτυχία από τον δημιουργό. Συνεχίζοντας λοιπόν στο ίδιο κλίμα παραδίδει μία ταινία που σκηνοθετικά δεν απογοητεύει και χαρίζει μία καλή κάλυψη σκηνών δράσης σε συνδυασμό με μία σχετικά γρήγορη εναλλαγή σκηνών αλλά και πετυχημένα οπτικά εφέ και CGI.

Σεναριακά, όπως προαναφέρθηκε η ταινία υστερεί και αν και δεν αποτελεί πρωταρχικό στόχο των δημιουργών ενοχλεί κάπως τον θεατή εξαιτίας κυρίως των αρκετών κενών που αφήνει. Όσον αφορά τις ερμηνείες η Noomi Rapace υποδύεται εφτά διαφορετικούς χαρακτήρες σε μία αξιόλογη γενικότερα προσπάθεια και σε κάποια σημεία επιτυγχάνει να τραβήξει την προσοχή με τον τρόπο που ερμηνεύει. Τα λίγο πιο ηχηρά ονόματα ο Willem Dafoe και η Glenn Close εκτός από τον περιορισμένο χρόνο εμφάνιση τους στην ταινία δεν δείχνουν να καταβάλουν ιδιαίτερη προσπάθεια να ερμηνεύσουν καλά.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Συνεπώς, το “What Happened to Monday” είναι μία ταινία δράσης που θα μπορέσει παρά τις αρκετές της ατασθαλίες και τις απροσεξίες να τραβήξει το ενδιαφέρον του θεατή ακόμη και του απαιτητικού, λόγω των σκηνών δράσης που περιέχει αλλά κυρίως λόγω της “σύγκρουσης” των δημιουργών με το τοίχος των κλισέ που ουσιαστικά καταφέρνουν να γκρεμίσουν αλλά και εξαιτίας του ευφυούς τρόπου που καταφέρνει να το πετύχει αυτό.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

What Happened to Monday
ΣΕΝΑΡΙΟ5
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ7
ΜΟΥΣΙΚΗ7
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ6
6.3Score
Βαθμολογια Αναγνωστων: (23 Votes)
7.4

POSTER

Poster

TRAILER

 What Happened to Monday
(2017) on IMDb

Ποιος το εγραψε

Δημήτρης Μπαμπούλης

Σπουδάζει στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο κινηματογράφος από την μικρή του ηλικία ήταν μία διέξοδο γι αυτόν και υπάρχουν ενδείξεις ότι του έχει γίνει τελικά εθισμός. Έχει ιδιαίτερη αδυναμία στους Κρίστοφερ Νόλαν και Λάρς Φον Τρίερ, ενώ από ηθοποιούς στον Μάντς Μίκελσεν και στον "ώριμο" Μάθιου Μακόναχι. Ελπίζει κάποτε να καταφέρει να ασχοληθεί επαγγελματικά με την σκηνοθεσία.

Σχετικες Αναρτησεις