Watcher (2022)

Poster

Η Julia με τον σύζυγό της μετακομίζουν στην πατρίδα της οικογένειάς του για μια νέα δουλειά. Έχοντας εγκαταλείψει πρόσφατα την καριέρα της στην υποκριτική και κοιτώντας μια φωτογραφία, εντοπίζει μια φιγούρα, που φαίνεται να την παρακολουθεί. Λίγο αργότερα, ενώ βρίσκεται μόνη σε έναν κινηματογράφο, η Julia βεβαιώνεται ότι την παρακολουθούν και πως θα μπορούσε να είναι ο ίδιος άγνωστος στην φωτογραφία.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Φαντάσου να σε ακολουθεί κάποιος όπου και αν πας, στο σούπερ μάρκετ, στο σπίτι, στο σινεμά. Όποτε γυρνάς στο σπίτι σου, στον προσωπικό σου χώρο, που μπορείς να κάνεις ότι θέλεις, ανοίγεις την κουρτίνα και βλέπεις ο ίδιος να σε παρακολουθεί απ’ το απέναντι παράθυρο.
Ο φόβος αυτός μας ακολουθεί όλους μας κάθε μέρα, ιδιαίτερα όταν είμαστε σε δύσκολη ψυχολογική κατάσταση, νιώθουμε φαντάσματα να μας παίρνουν στο κατόπι. Αυτό προσπαθεί να μας κάνει να νιώσουμε η νέα ταινία “Watcher” του Amazon prime με το να αφηγείται τη ζωή μιας ηθοποιού, της Julia, που μετακόμισε πρόσφατα απ’ την Αμερική  στην Ρουμανία λόγω της δουλειάς του άντρα της.
Η Julia, φανερά δεν νιώθει άνετα με τη νέα πραγματικότητα που είναι αναγκασμένη να ζει, αισθάνεται απελπιστικά μόνη, φοβισμένη, με τον άντρα της να μην καταλαβαίνει και να μην ενδιαφέρεται για το φόβο μιας καινούργιας ζωής. Αυτό αποτελεί την ουσία που θέλει να εξερευνήσει ο σεναριογράφος Zack Ford, ενδιαφέρουσα ιδέα που ξεκινάει πολύ ελπιδοφόρα, με αυτοπεποίθηση, συνεχίζει με ανατροπή και καταλήγει να τικάρει όλα τα κουτάκια-κλισέ ενός ψυχολογικού θρίλερ.
Συνήθως, οι ταινίες αυτές βασίζονται αρχικά  στο χτίσιμο κάποιας συνθήκης, κάποιου βασικού χαρακτηριστικού του κεντρικού ήρωα, ένα ψυχολογικό πρόβλημα ή κάποιο όραμα, σ’ αυτό το μπορώ να πω ότι τα καταφέρνει πολύ καλά, όμως στη συνέχεια απ’ τη μια βγάζει λαγούς απ’ το καπέλο της που δεν φέρουν το παραμικρό build up και απ’ την άλλη αραδιάζει ανατροπές που φαίνονται από μέτρα μακριά.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθετικά, η Chloe Okuno, στην πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία, κάνει ανέλπιστα  εξαιρετική δουλειά. Η  κλειστοφοβική ατμόσφαιρα παντρεύεται με την ψυχολογική-εσωτερική, ανθρώπινη μελέτη και η κατεστραμμένη Julia έρχεται σε αντίθεση με τα  ζεστά, ως επί το πλείστων, χρώματα  της πόλης. Σίγουρα, η πρωταγωνίστρια της ταινίας είναι η σκηνοθέτιδα και όχι η ηθοποιός που ενσαρκώνει την Julia (Maika Monroe), με τον πρώτο της ρόλο στο “It Follows” να μας έχει εντυπωσιάσει περιμέναμε κάτι πολύ πιο δυνατό. Υπερβολικά δραματική, καθόλου βυθισμένη στο πρόβλημα της.
Γενικώς, η υποκριτική είχε μεγάλο πρόβλημα, ο χαρακτήρας του Karl Glusman, ο άντρας της Julia ανεξήγητα άχρωμος και αδιάφορος τον ξεχνούσες με το που έφευγε απ’ το κάδρο. Ο μόνος που ξεχώρισε όπως πάντα ήταν ο Burn Gorman ως υποψήφιος ματάκιας, παίζει με τόση όρεξη τον γλίτσα, ξέρει πως να το κάνει και μόνο που βλέπεις το πρόσωπο του και το γυαλισμένο μάτι του νιώθεις άβολα.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Τέλος, το “Watcher” ξεκινά με πολλές βλέψεις για κάτι αντισυμβατικό και πρωτότυπο, όμως καταλήγει νεκρό στις ίδιες του τις δυνατότητες.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
4
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
8
ΜΟΥΣΙΚΗ
5
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
4
5.3