Μικρή Άρκτος (Ursa Minor) (2016)

Poster

Μια γυναίκα μεταφέρεται αναίσθητη πάνω σε φορείο από τους ανθρώπους του ΕΚΑΒ, ενώ οι αστυνομικοί φορούν χειροπέδες σε έναν άντρα, μέσα σε ένα παγωμένο δωμάτιο. Έτσι ξεκινά η εξιστόρηση του χρονικού μιας σχέσης, μέσα από τα μάτια του θύτη, που βιώνει μια ιστορία αγάπης με άδοξο τέλος.

“Τα γεγονότα δεν λένε την αλήθεια.”

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Η νέα ταινία της Ελισάβετ Χρονοπούλου θίγει ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, αυτό του βιασμού, προσεγγίζοντας το από τη σκοπιά του πως μπορεί κάποιος που αγαπάει έναν άλλον άνθρωπο να φτάσει στο σημείο να τον βλάψει με τέτοιο τρόπο. Δύο χαρακτήρες οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι στα δικά τους προβλήματα ο καθένας, έχουν χάσει το δρόμο τους και ψάχνουν την πολυπόθητη “μικρή άρκτο”, που θα τους προσανατολίσει στο σημαντικότερο προορισμό: να βρούν την αγάπη.

Μέσα στον άξονα της αφήγησης του χρονικού αυτής της ιστορίας αγάπης, σκιαγραφούνται δύο χαρακτήρες ασύμβατοι. Εκείνη παρομοιάζει τον εαυτό της με πολική αρκούδα: μοναχική, προσπαθεί να επιβιώσει σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον και να προσαρμοστεί, κάνοντας ότι περνάει από το χέρι της για να “ζήσει”. Εκείνος βλέπει τον εαυτό του σαν λύκο. Παραμονεύει και ακολουθεί την λεία του για να τη στριμώξει, είναι φτιαγμένος για να επιβιώσει.

Χρησιμοποιώντας υποκειμενικό πλάνο(POV) σε όλη τη διάρκεια της ταινίας, η σκηνοθέτης καταφέρνει να μεταθέσει τον θεατή κυριολεκτικά στη θέση του άντρα της ιστορίας, βάζοντας τον οπτικά αλλά και ψυχικά στα παπούτσια του θύτη. Η αμεσότητα αυτή την οποία μεταφέρει η κινηματογράφηση σε συνδυασμό με τον ρεαλισμό που δίνει το ασπρόμαυρο χρώμα της ταινίας, δίνουν την αίσθηση ότι παρακολουθείς κάτι τόσο οικείο όσο είναι οι προσωπικές στιγμές που κινηματογραφεί ένα ζευγάρι στο σπίτι του.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Την σκηνοθεσία και το σενάριο υπογράφει η Ελισάβετ Χρονοπούλου, για την οποία η “Μικρή Άρκτος” είναι η τρίτη κατά σειρά προσπάθεια της σε ταινία μεγάλου μήκους. Η ιστορία της ταινίας βασίζεται σε δικό της διήγημα.  Η δημιουργός κατάφερε να πει μια ιστορία όπως δεν έχει ξαναειπωθεί, ακροβατώντας πάνω σε ένα θέμα – τεντωμένο σκοινί, κρατώντας όμως τις κατάλληλες αποστάσεις, με άποψη που δεν είναι στρατευμένη, αλλά στραμμένη προς το συναισθηματικό πεδίο των χαρακτήρων.

Τους ρόλους της γυναίκας και του άντρα ενσαρκώνουν η  Σοφία Γεωργοβασίλη και ο Γιάννης Κοκκιασμένος, στους οποίους αξίζουν τα δέοντα για τις εξαιρετικές ερμηνείες τους.

Εξαιρετικές και οι μουσικές επιλογές που έντυσαν την ταινία, οι οποίες τραγουδιόταν από τους ηθοποιούς a capella, συνεισφέροντας στην ατμόσφαιρα της οικειότητας.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Θέλει κότσια για να πεις αυτή την ιστορία, με αυτό τον τρόπο. Η Μικρή Άρκτος καταφέρνει να σε μεταφέρει στο επίκεντρο της ιστορίας και να σου μεταδώσει ένα φάσμα συναισθημάτων, δίνοντας όμως και μια άλλη οπτική για ένα θέμα το οποίο ποτέ δεν έχεις σκεφτεί από αυτή τη σκοπιά. Είναι μια κινηματογραφική εμπειρία που δεν είναι εύπεπτη, αλλά βγαλμένη από την σκληρή πραγματικότητα. Οι ερμηνείες, η ατμόσφαιρα και η αφήγηση φωτίζουν τις σκοτεινές πλευρές αυτής της ιστορίας και προσφέρουν ένα αποτέλεσμα άξιο θέασης.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
7
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
8
ΜΟΥΣΙΚΗ
6.7
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
7
Reader Rating2 Votes
9.25
7.2
Poster

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ

Μικρή Άρκτος

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

10 Μαρτίου 2016

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ (GR)

10 Μαρτίου 2016

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

86 λεπτά

ΕΙΔΟΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΓΛΩΣΣΑ

ΧΩΡΑ