Upgrade (2018)

Poster

Στο κοντινό μέλλον, η τεχνολογία έχει αναλάβει την καθημερινότητα μας. Από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα, κάθε πτυχή της ζωής ελέγχεται από μηχανές υψηλής νοημοσύνης. Όταν ο Grey, ένας μηχανικός αυτοκινήτων με ισχυρή αντίσταση στην τεχνολογία και στην εξέλιξη βρεθεί σε προσωπικό αδιέξοδο, θα ζητήσει τη βοήθεια του STEM, ενός chip με τεράστιες δυνατότητες πάνω στο ανθρώπινο σώμα. Μαζί θα εξιχνιάσουν τη δολοφονία της γυναίκας του.

Stem: You now have full control again, Grey.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Πως θα ήταν η ζωή μας στο κοντινό μέλλον; Θα μπορούσαμε να προσαρμοστούμε εύκολα με την νέα τεχνολογία ή θα αντιμετωπίζαμε ηθικούς φραγμούς;

Κάτι τέτοιο φαίνεται να αντιμετωπίζει ο Grey. Ένας νεαρός μηχανικός αυτοκινήτων, που η εξέλιξη της τεχνολογίας του στερεί όχι μόνο την προσωπική ευχαρίστηση αλλά και την επαγγελματική εξέλιξη. Παντρεμένος με τον έρωτα της ζωής του, περνάει τον χρόνο του στο γκαράζ του σπιτιού του επισκευάζοντας παλιά αυτοκίνητα για πελάτες που έχουν την ίδια τρέλα.

Μία λάθος κίνηση όμως, θα στοιχίσει τη ζωή της γυναίκας του ενώ ο ίδιος θα μείνει παραπληγικός. Η βοήθεια θα έρθει από έναν πελάτη του, ιδιοκτήτη εταιρείας πληροφορικής, ο οποίος θα του προτείνει τον STEM. Ένα ΑΙ Chip με απίστευτες ικανότητες.

Το Upgrade συγκαταλέγεται στην κατηγορία ταινιών Sci-fi, action, horror. Εγώ θα έβαζα σίγουρα και τα romance και drama μέσα στη λίστα. Διότι η ταινία μας βάζει βαθιά στα συναισθήματα του Grey από το πρώτο λεπτό. Αρκετοί από σας, μπορεί να ταυτιστείτε με τη διαμάχη μέσα του και τον αρνητισμό στην εξέλιξη. Διότι δεν μιλάμε για ατομική εξέλιξη, αλλά συνολική. Ένα κύμα τεχνογνωσίας που όποιος δεν το πιάσει, σίγουρα θα μείνει πίσω. Τέτοιες σκέψεις περνούν πολλές φορές από άτομα διαφόρων ηλικιών. Αργότερα έχουμε το δράμα μέσω της απώλειας, η οποία προσφέρει τον συναισθηματικό πάτο και το προσωπικό αδιέξοδο. Η ηλιαχτίδα φωτός έρχεται και μας προσφέρει απλόχερα το κίνητρο.
Αυτά είναι τα αγαθά στην εξέλιξη ενός χαρακτήρα. Το κοινό δεν μένει στην τεχνολογία, στα εφέ και στη δράση (τα οποία υπάρχουν μέσα στην ταινία και συμπληρώνουν πολύ σωστά την εξέλιξη της υπόθεσης) αλλά περισσότερο στα κίνητρα του χαρακτήρα. Το μεγαλύτερο ερώτημα σε κάθε στιγμή. Τι επιλογή θα έκανα εγώ αν ήμουν στη θέση του;

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Το Upgrade είναι η 2η μόλις σκηνοθετική απόπειρα του Leigh Whannell, ο οποίος υπογράφει και το σενάριο. Σαν όνομα μπορεί να μην σας λέει κάτι, αλλά σίγουρα έχετε δει ταινίες στην οποίες έχει βάλει το λιθαράκι του με τον ένα ή τον άλλον τρόπο. Ενδεικτικά να σας αναφέρω πως ήταν ο σεναριογράφος και πρωταγωνιστής πίσω από το 1ο και μοναδικό καλό SAW (2004), ενώ συνέχισε να έχει την ίδια θέση και ρόλο σε επόμενα SAW.

Το καλό βιογραφικό που διαθέτει, δίνει κύρος και εμπειρία. Μας αποδεικνύει πως είναι σε θέση να αναλάβει απαιτητικά projects και να δώσει το ύφος που επιθυμεί. Το σκοτάδι και το αίμα είναι μέσα σε κάθε του ταινία, οπότε δεν έλειψαν ούτε σε αυτή. To Upgrade είναι Rated R, θεωρώ πως δικαιολογημένα γιατί δεν θα δούλευε το ίδιο σωστά αν ήταν PG-13 αν και κάποιες σκηνές ίσως ήταν υπερβολικές και δεν προσέφεραν κάτι παραπάνω στο συνολικό ύφος.

Το πιο εντυπωσιακό είναι η εναλλαγή σκηνοθετικής τεχνικής, στις σκηνές όπου ο STEM αναλαμβάνει πλήρως τον έλεγχο των κινήσεων του Grey.

Η ταινία είναι ένα σχεδόν one man show με τον Logan Marshall-Green (Prometheus) να κρατά τα ηνία. Ο Αμερικανός ηθοποιός (θα μπορούσε να είναι κλώνος του Tom Hardy) έχει πολλούς άσσους στο μανίκι του, αλλά ίσως να μην του έχει δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία ακόμη. Στο Upgrade, δίνει μία υπέροχη υποκριτική, δεν κουράζει και δεν σε πετάει έξω ούτε μία στιγμή. Ιδανικός για τον ρόλο του ξεροκέφαλου μηχανικού που αρνείται να ασχοληθεί με την τεχνολογία.

Θα προχωρήσω με τη μουσική από τον Jed Palmer. Η αλήθεια είναι ότι δεν τον ήξερα. Το βιογραφικό μου είναι μικρό αλλά πολλά υποσχόμενο. Οι περισσότερες ταινίες που έχει δώσει τις νότες του είναι μικρού μήκους. Όμως χάρισε πραγματικά όμορφα κομμάτια, τα οποία όχι μόνο σε έβαζαν στη δράση και δεν σου επέβαλαν τα συναισθήματα, αλλά σε έκαναν να κουνιέσαι ασυναίσθητα. Στο τέλος της ταινίας θεωρώ ότι παίζει το πιο εντυπωσιακό από το OST Album, το οποίο μετά την προβολή της ταινίας, αξίζει να βρείτε και να ακούσετε.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Το Upgrade είναι μία ταινία που αξίζει να την δεις έστω μία φορά (εγώ ήδη δύο). Η επιλογή του μέσου είναι δική σας, αλλά πιστεύω ότι αξίζει τις προσδοκίες της σκοτεινής αίθουσας. Οι λάτρεις της ωμής παρουσίασης των καταστάσεων και του σκοτεινού μέλλοντος θα μείνετε ευχαριστημένοι. Αν πάλι αισθάνεστε άβολα με το R rated καλύτερα να την αποφύγετε ή να έχετε λίγο πιο ανοιχτό μυαλό κατά τη διάρκεια της προβολής της.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
7.5
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
7
ΜΟΥΣΙΚΗ
7.5
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
6.5
Reader Rating5 Votes
7.9
7.1