Unbroken (2014)

Poster

Η ταινία αφηγείται την ιστορία του διεθνούς φήμης αθλητή Louis Zamperini και συγκεκριμένα την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ενώ υπηρετεί στην Αμερικανική αεροπορία στις μάχες απέναντι στην Ιαπωνία, το αεροπλάνο του οποίου είναι μέλος πληρώματος, θα συντριβεί αφήνοντας τον ναυαγό στον Ειρηνικό ωκεανό και πολύ σύντομα αιχμάλωτο πολέμου στα χέρια του αντιπάλου. Είναι μια ιστορία δύναμης, πείσματος, υπομονής και αντοχής, τόσο σωματικής όσο και ψυχολογικής. Είναι μια αληθινή ιστορία.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Η αφήγηση ακολουθεί ευλαβικά τα πραγματικά γεγονότα χωρίς εξάρσεις και υπέρ του δέοντος δράματα. Αυτό δε σημαίνει ότι η ιστορία δεν είναι δραματική. Είναι τόσο όσο και η κατάσταση των αιχμαλώτων πολέμου, ιδίως όταν ο πόλεμος έφτανε στο τέλος του και ο νικητής διαφαινόταν ότι θα είναι ο αντίπαλος. Ακούγεται ενδιαφέρον αλλά ..είναι και δεν είναι!
Χωρισμένη σχεδόν σε τρεις καταστάσεις, τα παιδικά και νεανικά χρόνια του Zamperini, την πτώση του αεροσκάφους και την επιβίωση στον ωκεανό, και τέλος την αιχμαλωσία, η ταινία αποτυγχάνει σε μεγάλο βαθμό να σε κάνει να νοιώσεις την αδιαμφισβήτητη εξαθλίωση του. Φτωχή οπτικά, αργή σε ρυθμό και με μία σκηνοθεσία …απούσα! Γενικώς η ταινία πάει “εκ του ασφαλούς” σε κάθε τομέα της, ακόμα και στην μουσική!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Η αποστασιοποιημένη σκηνοθεσία της Angelina Jolie και η εκ του ασφαλούς πλανοθεσία, μοντάζ και ρυθμός δεν σε “βάζουν”μέσα στην ταινία. Σ’αυτό δε βοηθούν καθόλου οι μέτριες ερμηνείες, τόσο του πρωταγωνιστή Jack O’Connell, του οποίου ο ρόλος είναι από αυτούς που κανονικά έπρεπε να σε αφήσουν με το στόμα ανοιχτό, όσο και των υπολοίπων των οποίων τα ονόματα πιθανότατα δε θα τα θυμάσαι αύριο ακόμη κι αν έρθει ο Takamasa Ishihara (ο ηθοποιός ο οποίος ενσαρκώνει τον Ιάπωνα βαθμοφόρο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης) και σε χτυπάει με τον βούρδουλα, όπως έκανε και στον O’conell. Άσε που οι πληροφορίες μου λένε ότι ο τύπος είναι κάτι σαν τον Ρουβά της Ιαπωνίας (For real!).
Στην τρίτη της απόπειρα λοιπόν να καθίσει στην καρέκλα του σκηνοθέτη η Jolie καταφέρνει να.. .μην καταφέρει τίποτα, όσο κι αν (πιστεύω) την βοήθησαν οι αδερφοί Cohen που υπογράφουν το δυνατής εμπνεύσεως αλλά φτωχής υλοποίησης σενάριο. Έτσι κι αλλιώς, μιλάμε για μία βιογραφική ταινία, μια προσωπογραφία.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Δες το αν έχεις αϋπνίες, δες το γιατί πορώνεσαι με κάθε τι που έχει σχέση με τον Β’ΠΠ, για να μάθεις την πραγματική και πραγματικά απίστευτη ιστορία του Zamperini. Κυρίως δες το για να καταλάβεις πως μια ταινία που θα μπορούσε να σταθεί άνετα δίπλα στο ιστορικό Empire of the Sun του Spielberg, κατάφερε να βουτήξει στην μετριότητα! Ίσως κάτι να σου μείνει, ίσως πάλι να την ξεχάσεις την επόμενη μέρα.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
6
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
3
ΜΟΥΣΙΚΗ
5
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
5
Reader Rating7 Votes
6
4.8