Poster

Η Marlo (Charlize Theron) είναι μια μητέρα τριών παιδιών, η οποία παλεύει να κρατήσει τις ισορροπίες ανάμεσα στις προσωπικές της ανάγκες αλλά και στην ανατροφή των τριών παιδιών της. Καθώς ο άντρας της δουλεύει πολλές ώρες την ημέρα, εκείνη έχει αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος της φροντίδας της οικογένειας και τα βρίσκει σκούρα μετά την έλευση της νεογέννητης Μία. Έτσι, αποφασίζει να προσλάβει μια “νυχτερινή νταντά”, η οποία θα φροντίζει το μωρό, ενώ η Marlo θα αναπληρώνει δυνάμεις.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Αυτή -η απρόσμενα- ευχάριστη και συνάμα διδακτική κωμωδία μας μεταφέρει την καθημερινότητα της Marlo, καθώς προσπαθεί να είναι καλή μητέρα, να φροντίζει ξεχωριστά τα 3 της παιδιά, να είναι η ‘σωστή’ σύζυγος, να διατηρήσει τη θηλυκότητά της, να φροντίσει το σπίτι της… και κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά να καταφέρει να φροντίσει ελάχιστα τον εαυτό της πριν καταρρεύσει.

Η εξουθένωση της Marlo την οδηγεί στο να προσλάβει μια “νυχτερινή νταντά”, η οποία θα τη βοηθήσει να ανακτήσει της δυνάμεις της, να δει την οικογενειακή ζωή πιο ξέγνοιαστα και ευχάριστα αλλά και να θυμηθεί τις μικρές χαρές της ζωής, καθώς παλεύει με την αρνητική -σχεδόν καταθλιπτική- της διάθεση. Η νταντά είναι μια νεαρή 26χρονη κοπέλα, ένα ανοιχτόμυαλο, έξυπνο και γοητευτικό πλάσμα που θα της ξυπνήσει τις δικές της αναμνήσεις της εργένικης ζωής. Η Marlo θα αφεθεί στην ανεμελιά της Tully (Mackenzie Davis) και θα επιχειρήσει να ισορροπήσει τη ζωή της ως μητέρα τριών παιδιών και την ανάγκη της να ανανεωθεί και να διασκεδάσει.

Μεταφέροντας την ψυχική αλλά και σωματική κούραση της Marlo, η Charlize Theron παίρνει μερικά κιλά παραπάνω, αφήνει να φανούν όλες οι ατέλειες του σώματός της, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας κυκλοφορεί άβαφη, τρώγοντας ασύστολα junk food και παρακολουθώντας ένα τηλεοπτικό σόου για τη ζωή των ζιγκολό. Αυτή η τσαλακωμένη εικόνα της μεταφέρει επιτυχώς τη ψυχική αποσύνθεση που οδηγεί σε μια σειρά γεγονότων που μοιάζουν διασκεδαστικά, λίγο πριν ανατραπούν από ένα απρόσμενο twist στην ιστορία.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Η ταινία αποτελεί την τρίτη σε σειρά συνεργασία μεταξύ του σκηνοθέτη Jason Reitman και της σεναριογράφου Diablo Cody – έπειτα από το Juno (2007) και το Young Adult (2011), στο οποίο μάλιστα πρωταγωνιστεί πάλι η Charlize Theron, με μια ακόμη ιστορία για την αναζήτηση της ισορροπίας μεταξύ των της ενήλικης ζωής και της επιθυμίας για διατήρηση της νεανικής ψυχής-. Αυτό το δίδυμο σκηνοθέτη-σεναριογράφου μοιάζει να δημιουργεί μια σειρά από ταινίες που επιχειρούν να απεικονίσουν τα διάφορα στάδια στη ζωή μιας γυναίκας και τα πρόσωπα που πρέπει να αλλάζουν καθημερινά -μητέρα, σύντροφος, καριερίστα, νοικοκυρά και λοιπά-, σε μια κοινωνία που επιβάλει τα ‘πρέπει’ της, τα οποία έρχονται καμιά φορά σε αντίθεση με τα θέλω του γυναικείου φίλου.

Φυσικά, είναι αδύνατον να παραλειφθεί η ρεαλιστική, σχεδόν αψεγάδιαστη, ερμηνεία της Charlize Theron, η οποία αποβάλλει την γοητευτική προσωπικότητά της και την άψογη σιλουέτα της, ώστε να ενσαρκώσει αυτή την σχεδόν καταθλιπτική μητέρα που έπαψε να φροντίζει τον εαυτό της και μοιάζει καταβεβλημένη και κενή. Έτσι, καταφέρνει να αποτυπώσει το αδιέξοδο της Marlo σε όλες εκείνες τις στιγμές στον καναπέ, όπου τρώει ασταμάτητα και περνάει την ώρα της βλέποντας ανούσιες εκπομπές.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Θα μου πείτε πως είναι άλλη μία κωμωδία που μόνο να μας κάνει να γελάσουμε δε θα καταφέρει. Θα σας πω πως ναι, οι στιγμές χιούμορ είναι ελάχιστες, αλλά θα φροντίσω να τονίσω πως το αναπάντεχο plot twist της ταινίας θα την κάνει λίγο πιο δραματική αλλά και συνάμα διδακτική και θα αποζημιώσει για όλες εκείνες τις στιγμές που περίμενες κάτι παραπάνω.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
7
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
6.5
ΜΟΥΣΙΚΗ
6
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
7
Reader Rating3 Votes
8.5
6.6