Poster

Μια επιδημία διφθερίτιδας στο Νόμ της Αλάσκας το 1925 αναγκάζει τον εκτροφέα σκύλων Leonhard Seppala να αποδεχτεί την πρόκληση της διάνυσης μιας απόστασης σχεδόν 400 χιλιομέτρων, ώστε να μεταφέρει το εμβόλιο που θα διασώσει τους προσβληθέντες.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Μια πραγματική ιστορία που δεινοπάθησε προτού αποκτήσει τη φήμη που της αρμόζει, το “Togo” παρουσιάζεται από τη Disney αποκλειστικά για τους συνδρομητές της streaming πλατφόρμας της. Πρόκειται για ένα θαυμαστό κατόρθωμα που κυριολεκτικά αποσόβησε τον κίνδυνο μιας ολοκληρωτικής καταστροφής, αφού, χωρίς τη συνδρομή της ομάδας σκύλων του Seppala, η εξάπλωση της επιδημίας δε θα μπορούσε να ανασχεθεί, οδηγώντας πιθανότητα στη μαζική εξόντωση ολόκληρου του πληθυσμού της κωμόπολης! Η άρχουσα τάξη της πόλης είχε απευθύνει εκκλήσεις προς πάσης φύσεως αρμοδίους και ζητούσε εναγωνίως την παροχή βοήθειας, όμως η περιορισμένη τεχνολογική εξέλιξη και η φρικιαστική κακοκαιρία απέτρεψαν τη αποστολή του εμβολίου αεροπορικώς, εξωθώντας του κατοίκους στην εκπόνηση ενός αδιάψευστα παράτολμου σχεδίου.

Η Disney κατασκευάζει μια περιπέτεια βαφτισμένη στην εξωπραγματικά τρυφερή σχέση που διατηρούσε ο Seppala με τον αρχηγό σκύλο της ομάδας του ονόματι Togo. Διαυγώς, όμως, παραχωρεί τον πρώτο ρόλο στη φύση, ώστε να πλουτίσει το προσδοκώμενο τέλος με αναταραχή που αφαιρεί τη σιγουριά για το αναμενόμενο ξεδίπλωμα των γεγονότων. Έτσι, ο παγωμένος άνεμος που λυσσομανάει και μαστιγώνει τα πρόσωπα, ο βάρβαρος πάγος, τα επιβλητικά βουνά που πασπαλισμένα από το αφράτο χιόνι στέκουν αγέρωχα και τα περήφανα γυμνά δέντρα δίνουν την εντύπωση μιας καταιγίδας που δεν κοπάζει, ενός περιβάλλοντος που ο αγώνας για την επιβίωση μονοπωλεί την καθημερινότητα των έμβιων όντων.

Φυσικά, όσο δεν απασχολούμαστε με τον εξαντλητικό αγώνα του Seppala, τα flashbacks φροντίζουν να αποκρυσταλλώσουν το μείγμα καλοσύνης και αταξίας που χαρακτήριζε τον Togo, όπως και την πρωτοφανή αφοσίωση που επέδειξε ο σκύλος καθ’ όλη της διάρκεια της ζωής του. Δεδομένα, η σπαραχτική προσπάθεια των κατοίκων της κοινότητας επιτρέπει την περιστροφή του έργου γύρω από τη σημασία της τυφλής εμπιστοσύνης που έτρεφαν αμοιβαία σκύλος και αφεντικό, τονώνοντας το feelgood στοιχείο που θεωρείται αλληλένδετο με την ανθρωπιά και την αυτοθυσία που οφείλουν να υπογραμμιστούν. Η συντροφικότητα εγείρεται σαν καταλύτης, κάτι που απομακρύνεται από την ξερή υπευθυνότητα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ο Ericson Core που ανέλαβε τη σκηνοθεσία αφουγκράζεται παραδειγματικά το ψυχικό αντίκτυπο της ευθύνης του Dafoe, τρυπώνοντας τακτικά, ώστε να σκορπίσει τον σπόρο της συμπόνιας προς το πρόσωπό του, μέσω της σχέσης του με τον γλυκά ατίθασο Togo. Οι σκηνές των δυο τους παρεισφρύουν στην ευαισθησία μας, ενώ η παρουσία της Julianne Nicholson λειτουργεί ιδανικά, κινούμενη πότε προς την καθάρια ευγένεια και άλλοτε προς την ενδεδειγμένη λογική, εκφράζοντας μια εσωτερική πυγμή που δε ρέπει σε κανένα σημείο προς τη- μη αληθοφανή- ελαφρομυαλιά.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Πάντοτε τα έργα της Disney απέπνεαν μια ειλικρινή ξεγνοιασιά, κομίζοντας έναν συγκινητικό ιδεαλισμό στις ψυχές μας. Το “Togo” επαναλαμβάνει πιστά τη συνταγή, προσφέροντας τη θαλπωρή που εκλείπει στο σήμερα και ζωντανεύει τον συγκινητικό αλτρουϊσμό του πρωταγωνιστικού διδύμου αναζωογονητικά και πηγαία. Οι εικόνες του έρημου και αφιλόξενου εξωτερικού τοπίου εναλλάσσονται καλοδεχούμενα από τζάκια που τσιτσιρίζουν, αναπαυτικά χαλιά και ζεστά χαμόγελα, δείγματα μιας αταλάντευτης οικογενειακής ισορροπίας, η οποία πιθανώς να απαντάται μόνο στις ταινίες, όμως ίσως αποτελεί μια αιθεροβασία που ευτυχώς αποστρέφεται τον δυσβάσταχτα αποτρόπαιο κυνισμό της καθημερινότητάς μας.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
6.5
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
6
ΜΟΥΣΙΚΗ
4.5
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
7
Reader Rating5 Votes
7.9
6