Thor: Love and Thunder (2022)

Poster

H νέα ταινία των Marvel Studios «Thor: Love and Thunder» βρίσκει τον Θεό του Κεραυνού (Chris Hemsworth) σε ένα πρωτόγνωρο ταξίδι αναζήτησης της εσωτερικής του γαλήνης. Η απόσυρση του Θορ, όμως, διακόπτεται από έναν γαλαξιακό δολοφόνο γνωστό ως Γκορ, ο Θεός Σφαγέας (Christian Bale), που θέλει να αφανίσει τους θεούς. Για να αντιμετωπίσει την απειλή, ο Θορ ζητά τη βοήθεια της Valkyrie (Tessa Thompson), του Korg (Taika Waititi) και της πρώην του, Τζέιν Φόστερ (Natalie Portman), η οποία, προς έκπληξη του Θορ, χειρίζεται ανεξήγητα εξίσου καλά με το Θορ το μαγικό του σφυρί, το Mjolnir. Μαζί ξεκινάνε για μια κοσμική περιπέτεια για να ανακαλύψουν την πηγή της εκδικητικής μανίας του Θεού Σφαγέα και να τον σταματήσουν προτού είναι αργά.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Το “Thor: Love and Thunder” συνοψίζεται σε μια μόνο σκηνή, όταν στο τέλος ο Thor ζητάει το θεόσταλτο όπλο του, το Μιόλνιρ, ένα όπλο που μόνο με αυτό νιώθει σίγουρος για τον εαυτό του και για τις δυνάμεις του, απ’ την θετή κόρη του (σπόιλερ μάλλον) εκείνη του το δίνει ζωγραφισμένο με ένα προσωπάκι πάνω.

Έτσι, η νέα ταινία του Marvel Cinematic Universe αποτάσσεται τη σοβαρότητα και τις επικές διαστάσεις της μυθολογίας του Θεού του κεραυνού. Ο Taika Waititi ξέρει τι να κάνει για να γελάσει και να περάσει ευχάριστα το κοινό δύο ώρες στην αίθουσα. Δημιούργησε μια διασκεδαστική κωμική περιπέτεια που όχι απλά δεν έχει φρένα, δεν ασπάζεται καν την ύπαρξη της λέξης φρένα. Εδώ, πιάνουμε την ιστορία του Thor από εκεί που την αφήσαμε στο τέλος του Endgame, συνεργάζεται με τους φύλακες του γαλαξία μα ταυτόχρονα περνάει μια τεράστια κρίση ταυτότητας, αδυνατεί να νιώσει οτιδήποτε. Το σενάριο σχεδόν προσχηματικό ψάχνεται για να χτίσει μια ανάλαφρη κωμωδία δράσης. Με το χιούμορ να είναι αναγκαίο κακό απ’ ότι φαίνεται στις τελευταίες εμφανίσεις του Thor στο σύμπαν στέκεται πάνω στο κωμικό timing του Hemsworth και αυτό φτάνει και περισσεύει στο θεατή. Ο δυνατότερος εκδικητής πλαισιώνεται από τη Jane, πρώην κοπέλα του και τη Valkyrie, Βασίλισσα της Asgard, μαζί θα ταξιδέψουν με οδηγό την αφοσίωση και την κουραστική αυτοαναφορά προς την αγάπη.

Αυτό που ιντριγκάρει όμως είναι ο Gorr, ο μοχθηρός κακός που ξεκινάει από φανατικός θρησκευόμενος και καταλήγει θεοκτόνος. Το νεκρόσπαθο επέλεξε αυτόν και θα κάνει οτιδήποτε περνάει απ’ το χέρι του και το αηδιαστικό κορμί του για να εκπληρώσει το κάλεσμα του.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ο Νεοζηλανδός σκηνοθέτης και σεναριογράφος, μετά το πολύ επιτυχημένο jojo rabit, το οποίο του έφερε και το πρώτο του όσκαρ, ασχολείται μόνο με τη συνέχιση της μυθολογίας του Thor και αυτό είναι κάτι εκτιμητέο. Δεν υπάρχουν συνδέσεις ούτε πάρα πολλές αναφορές στο υπόλοιπο σύμπαν, όμως η ταινία είναι γεμάτη με αυτοαναφορές στον ίδιο της τον εαυτό και στις προηγούμενες ταινίες Thor. Σκηνοθετικά και οπτικά η ταινία αγαπάει το πανηγύρι και το ψηφιακό φόντο, φαντασμαγορική σε σημεία, νομίζεις ότι βλέπεις   videogame, βγαλμένη από τις σελίδες του Jack Kirby αποτελεί την πιο καθαρόαιμα κομιξίστικη προσέγγιση σε όλο το MCU.
Ερμηνευτικά ο Chris Hemsworth έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι διαθέτει υποκριτικό εύρος, μπορεί να παίξει από ένα βλοσυρό κομάντο μέχρι και ένα κωμικό επιστήμονα, εδώ ο Waititi τον αφήνει χωρίς χαλινάρι και ο Hemsworth ξεσαλώνει αν και κουραστικός σε ορισμένα σημεία.

Από κει και πέρα η ομάδα ολοκληρώνεται με την βαριεστημένη Natalie Portman, η οποία επιστρέφει στο ρόλο μετά από 9 χρόνια, την μεθυσμένη Tessa Thompson και τον ασυγκράτητο και τσαλακωμένο μετά από χρόνια Christian Bale, ο οποίος το διασκεδάζει με την ψυχή του.

Ειδική μνεία στο σούργελο Russel Crow, θεό Δία, που υποδύεται ένα παντοδύναμο διαφορετικό απ’ τα βιβλία του δημοτικού με ψευτοελληνική προφορά

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Αν είστε φαν της Marvel θα πάτε να τη δείτε, ο Waititi ξέρει τι κάνει, βασίζεται στην κωμωδία και στο “meta” για να δημιουργήσει δραματουργία και αυτό πάντα υποσκάπτει τις λίγες σοβαρές στιγμές. Παρ’ όλα αυτά προσφέρει ένα ευχάριστο δίωρο που θα το ξεχάσεις ένα λεπτό μετά τους τίτλους τέλους.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
4
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
5
ΜΟΥΣΙΚΗ
7
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
6
Reader Rating3 Votes
2.7
5.5