Thelma (2017)

Poster

Η Thelma, μια έφηβη χωριατοπούλα, μόλις μετακόμισε στην πόλη για να ξεκινήσει τις σπουδές της στο κολέγιο. Πάντα έχει μέσα της τη θρησκευτική αυστηρότητα της σιωπηλής, αλλά επιβλητικής της μητέρας και του πατέρα. Όταν συνειδητοποιεί ότι αρχίζει να την ελκύει η νέα της φίλη, η Anja, αρχίζει και να εκδηλώνει μια τρομακτική και ανεξέλεγκτη δύναμη, την οποία οι γονείς της τόσα χρόνια φοβούνταν.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Με 23 υποψηφιότητες και 7 νίκες βραβείων εκ των οποίων τέσσερα για την κατηγορία Best Foreign Language Film, ένα για τον Jakob Ihre και την κατηγορία ADF Cinematography Award, ένα για την Eili Harboe ως Best Actress και τέλος για τον εκπληκτικό Νορβηγό σκηνοθέτη μας Joackim Trier παίρνοντας το βραβείο για την κατηγορία Norwegian Film Critics Award, το μόνο σίγουρο είναι ότι εδώ μιλάμε για μια ταινία άξια προσοχής.

Στην ταινία παρακολουθούμε μια περίεργη, μεταφυσική και συμβολική ιστορία. Το κεντρικό πρόσωπο είναι η Thelma, ένα κορίτσι που προέρχεται από μια θρησκόληπτη οικογένεια και έχει πάει να σπουδάσει. Με βαριά κληρονομιά από την γιαγιά της, φέρνοντας την θλίψη στην οικογένεια της από μικρή ηλικία, μ’ ένα τρόπο ανεξήγητο. Και αν σας φαίνεται αδιάφορη η ιστορία, μιας και έχει μια νότα αισθησιασμού και παραπλάνησης, θα εκπλαγείτε όταν ανακαλύψετέ τους αμέτρητους συμβολισμούς που έχει τοποθετήσει μπροστά στα μάτια μας, ο σκηνοθέτης της ταινίας.

Ένας εξαιρετικός “μαέστρος” που έχει φτιάξει ένα τρελό κονσέρτο γεμάτο αλληγορίες και υπονοούμενα. Τα κομμάτια που ενώνει έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους και ξεσηκώνουν τον θεατή. Επιστήμη με θρησκεία για κουπλέ και στο ρεφρέν το μεταφυσικό κομμάτι, μαζί με πολλές και σημαντικές σιωπές που ξεκουφαίνουν με τους υπαινιγμούς τους.

Το ανεξήγητο φαινόμενο της πρόσκρουσης πτηνών σε κτίρια και η “φαινομενική” σύνδεση του με τις ψυχογενείς μη επιληπτικές κρίσεις της Thelma, έρχεται να ολοκληρωθεί με το περίεργο φαινόμενο της αυτανάφλεξης. Μέσα σ’ έναν καταιγισμό από θρησκευτικούς συμβολισμούς, από το προπατορικό αμάρτημα, την εμφάνιση του καταραμένου όφι να προσπαθεί να μπει μέσα μας με την κάθε μια αμαρτία και την άμεση συνειδητοποίηση της δύναμης που κρύβει ο καθένας από μας μέσα του, μέχρι στην αλληγορική εγκατάλειψη του καλού.

Εκμοντερνίζοντας τις παλαιών αρχών εικόνες του κακού, ευνουχίζει τον “έκπτωτο άγγελο” σε γυναικεία φιγούρα, κάνοντας έτσι όλους να πιστεύουν ότι ο Γάλλος χιουμορίστας, Alphonse Allais, είχε απόλυτο δίκιο όταν έλεγε ότι “Η γυναίκα είναι το μεγαλύτερο αριστούργημα του Θεού, κυρίως όταν έχει το διάβολο στο κορμί της”.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Από που να ξεκινήσει κανείς; Ας τα πάρω με την κλασική σειρά και να αρχίσω τα μπράβο από τον εξαιρετικό Νορβηγό σκηνοθέτη Joachim Trier (Oslo 31 August ), που μας καθηλώνει από το πρώτο λεπτό. Πανέμορφα παγωμένα τοπία, το υγρό στοιχείο να κυριαρχεί (μάλλον για να έχουν κάπου να ξεπλύνουν τις αμαρτίες τους) και στις δυο μορφές του. Εκπληκτικές είναι οι στιγμές παύσης που εντείνουν τα πάντα. Ώρες ώρες τα πλάνα του είναι τόσο ρεαλιστικά που ενώ θα έπρεπε να μας ξενίζει λίγο, ευτυχώς δεν το πετυχαίνει. Ξέρει τι πρέπει να κάνει και που. Δεν πήρε και άδικα τόσα βραβεία. Μας προκαλεί, με την συμμετοχή του στη συγγραφή του σεναρίου μαζί με τον Eskil Vogt, να του πούμε πολλά μπράβο ακόμα. Περίεργο ανακάτεμα, αλλά σωστά διανεμημένο.

Πολλά μπράβο αξίζουν και στην πρωταγωνίστρια μας Eili Harboe, στον ρόλο της Thelma. Εξαιρετική ερμηνεία σε σημείο που να μην έχεις λόγια να πεις. Εντάξει ίσως να υπερβάλω και λίγο, αλλά πραγματικά οι επιληπτικές της κρίσεις και η όλη της ερμηνεία γενικά ήταν πολύ πάνω του μετρίου. Το κορίτσι που την ξελόγιασε είναι η συμπαθητική Κaya Wilkins στον ρόλο της Anja.

Η μουσική είναι εκεί πάντα, πιο εντυπωσιακή είναι η σιωπή και οι παύσεις της.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί σου αρέσουν οι περίεργες ταινίες. Γιατί σου αρέσει ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος, οι ταινίες με παράνομο ρομαντισμό και μια δόση δράματος και φαντασίας. Γιατί είναι διαφορετική και έχει υπέροχη σκηνοθεσία. Μπορεί να μην εντοπίσετε όλα αυτά που είπα και να με βρείτε λιγάκι “τρελή” αλλά αν ξανακοιτάξετε σίγουρα θα συμφωνήσετε μαζί μου!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
7
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
8
ΜΟΥΣΙΚΗ
6
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
7
Reader Rating2 Votes
0.45
7