Poster

Ο σχοινοβάτης Philipe Petit έχει ένα όνειρο. Να περπατήσει την απόσταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων, νεόκτιστων κτιρίων στον κόσμο. Στους δίδυμους πύργους. Φτιάχνει μια ομάδα νέων καλλιτεχνών και πηγαίνουν στην Νέα Υόρκη για να πραγματοποιήσουν το όνειρο τους.
“The carrots are cooked!”

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Μιλώντας για το σύνολο της ταινίας, οι οπτικές μας αισθήσεις διεγείρονται και βλέπουμε πρωτόγνωρες εικόνες μπροστά στα μάτια μας. Από την άλλη, η αφήγηση έχει πιάσει πάτο και το αποτέλεσμα φτάνει στη μετριότητα.

Η ταινία βασίζεται στο βιβλίο του Philipe Petit, του πρωταγωνιστή μας δηλαδή, “To Reach the Clouds.”. Θα το καταλαβαίνατε και χωρίς να το πω ότι είναι από βιβλίο γιατί υπάρχει μιας συνεχής και κουραστική αφήγηση πάνω από όλη σχεδόν την ταινία. Πιστεύω ότι απλά κάναν copy-paste τις ατάκες του βιβλίου και τις παρουσίασαν και καλά σαν τη μεταφορά του, στον κινηματογράφο.

Είναι μια αμερικάνικη ταινία, με Γάλλους, που ζουν στην Γαλλία αλλά μιλάνε αγγλικά. Μάλλον να το πω καλύτερα. Αμερικάνικα.

Πολύ κακοί οι διάλογοι και η προσπάθεια τους, να δικαιολογήσουν το ότι μιλάνε αγγλικά αντί για τη μητρική τους γλώσσα, είναι κουραστική και ενοχλητική. Φτηνά αμερικάνικα κόλπα.

Τα ψηφιακά εφέ ήταν πάρα πολλά. Και τι να κάνει άλλωστε, αφού οι δίδυμοι πύργοι δεν υπάρχουν πια. Εδώ εμπλέκεται και το 3D. Για αυτό έχουμε ένα συνεχόμενο έλα-φύγε με το σχοινί και η κάμερα αιωρείται γύρω του.

Και με αυτά και αυτά, φτάνουμε στο τελευταίο μισάωρο που σου λέει ότι αρκετά σε κούρασα. Πάρε να έχεις και κάτι καταπληκτικό από αυτή την ταινία. Είναι απίστευτο το πόσο ωραία σε έχει αγχώσει όχι μόνο για το πολυπόθητο περπάτημα αλλά και για το αν θα καταφέρει να φτάσει εκεί ψηλά. Και ξέρεις ότι θα φτάσει και ότι θα περπατήσει και ότι θα μείνει στην ιστορία. Αλλά αγχώνεσαι. Αυτός είναι ο Zemeckis που ξέρω και όχι τα πρώτα 90 λεπτά.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ο Robert Zemeckis με έχει συνηθίσει στην τέλεια αφήγηση. Έχει αφήσει ανεξίτηλες σκηνές στο μυαλό μου με τις δημιουργίες του. Τι σκατά έπαθε τώρα και ήταν τόσο… ασυνάρτητος, να πω… τσαπατσούλης… βιαστικός… δε ξέρω. Η ψηφιακή τεχνολογία μας έχει κάνει τεμπέληδες και αντιλαμβάνομαι ότι πλέον δε δουλεύονται τόσο καλά οι σεκάνς, όπως το κάναν παλιά με το film.

Ο Joseph Gordon-Levitt δε με πείθει για Γάλλο. Μου δίνει να καταλάβω, όμως, την τρέλα του σχοινοβάτη και το γιατί το ήθελε τόσο πολύ αυτό. Και τους υπόλοιπους ηθοποιούς  τους παίρνει η κατρακύλα και δε μας δίνουν κάτι σπουδαίο.

ΑΛΛΑ, ευτυχώς που υπάρχει και Ben Kingsley και μας κάνει να περιμένουμε την κάθε του εμφάνιση. Όπως συμβαίνει σε κάθε ταινία που παίζει.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Επειδή τον ξέρεις και σε ξέρει και αυτός. Για τον Zemeckis λέω. Επειδή είσαι fan του Joseph Gordon-Levitt. Επειδή την γνωρίζεις την ιστορία αλλά δεν ήξερες όλες τις λεπτομέρειες.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
4.5
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
6.5
ΜΟΥΣΙΚΗ
3.5
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
6
Reader Rating0 Votes
0
5.1