The Souvenir (2019)

Poster

Η Julie (Honor Swinton Byrne) είναι φοιτήτρια κινηματογράφου, η οποία ξεκινά να γυρίζει την πρώτη της ταινία. Παράλληλα, βρίσκεται σε μια προβληματική σχέση με ένα μυστηριώδη και αναξιόπιστο άνδρα, τον Anthony (Tom Burke). Καθώς εκείνη προσπαθεί να ισορροπήσει τις φιλοδοξίες της με την κατάρρευση της σχέση της, ενώ ο Anthony αδυνατεί να σταθεί στα πόδια του και να τη στηρίξει.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Το “The Souvenir” βασίζεται σε μια προσωπική ιστορία της ίδιας της Joanna Hogg, η οποία εμπνευσμένη από μια περίοδο της ζωής της όταν ήταν στα 20 της, διηγείται την ιστορία μιας νεαρής φοιτήτριας σκηνοθεσίας και την ιδιαίτερη σχέση που ανέπτυξε με έναν άντρα, ο οποίος ήταν πολλά περισσότερα από όσα έλεγε. Αυτή η σχέση είναι ένα αντί-love story, άβολο καθώς το παρακολουθούμε αλλά τόσο αληθινό. Καταφέρνει να κλείσει στην ιστορία την πραγματικότητα ενός τυφλού έρωτα, με όλες τις δυσκολίες και παράλληλα η κάμερα ως εξωτερικός παρατηρητής αποτυπώνει τα προβλήματα και τη σταδιακή αλλά καθοριστική φθορά. Αυτό έρχεται ως αποτέλεσμα της διαδικασίας της ίδιας της Hogg να σκαλίσει από τη μνήμη της τα απομεινάρια αυτής της σχέσης και ως εξωτερικός παρατηρητής πια του παρελθόντος να την ξεδιπλώνει. Αυτή η σύγκρουση ανάμεσα στα έντονα συναισθήματα του παρελθόντος και στα όσα θυμάται η ίδια μετά από τόσα χρόνια, έρχεται να καθορίσει τη δομή και την ατμόσφαιρα της ταινίας.

Επιδιώκοντας να ταυτίσει την ιστορία με την δεκαετία στην οποία διαδραματίζεται -η δεκαετία του ’80-, επιλέγει μια ξεθωριασμένη παλέτα που παράλληλα ανταποκρίνεται και στην ιδιαίτερη ατμόσφαιρα της ταινίας. Η ιστορία πλέκεται αργά και σταθερά, χωρίς να επιδιώκει τη δραματικότητα και την συναισθηματική ένταση. Αντίθετα, η συναισθηματική πολυπλοκότητα αποτυπώνονται στις σιωπές, στα βλέμματα και στην έντονη μουσική επένδυση. Όλα αυτά που έχουν σημασία και βαρύτητα είναι όλα αυτά που δεν συμβαίνουν αλλά υποβόσκουν. Ένα από τα πιο ιδιαίτερα στοιχεία αυτής της ταινίας είναι αυτή η άβολη ατμόσφαιρα που δημιουργεί. Η σχέση αποτυπώνεται προβληματική και ανθυγιεινή όχι μόνο από τον μυστηριώδη και αυτοκαταστροφικό χαρακτήρα του Anthony αλλά και από τα σκαμπανεβάσματα συμπεριφορών και αντιδράσεων. Έτσι, αντί να εκφράζεται λεκτικά το πρόβλημα του, το μεταφέρει η ίδια η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα και παράλληλα καθρεφτίζεται στο πρόσωπο της Julie.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Η Joanna Hogg, η Βρετανίδα σκηνοθέτης που έχει εντρυφήσει στην πολυπλοκότητα των ανθρωπίνων σχέσεων, έρχεται να ξαναπιάσει το σενάριο του “The Souvenir” μετά από 20 περίπου χρόνια, μια ημι-αυτοβιογραφία, και να μιλήσει για μια αυτοκαταστροφική σχέση. Υιοθετώντας μια στατική κινηματογράφηση και έναν ρόλο παρατηρητή, η Hogg καταπιάνεται με τις διαπροσωπικές σχέσεις της αστικής τάξης και τα προβλήματα που προκύπτουν στο επίπεδο των διαπροσωπικών σχέσεων. Η ταινία βρήκε από νωρίς τον Martin Scorsese στο κομμάτι της εκτέλεσης παραγωγής, επειδή προηγουμένως είχε δει και αγαπήσει την ταινία της Archipelago (2010).

Έχοντας στη φιλμογραφία της μια ταινία μικρού μήκους, το Caprice (1986) και τέσσερις μεγάλου, η Joanna Hogg δημιουργεί ρεαλιστικές ταινίες παρατήρησης ανθρώπων και σχέσεων- από το Unrelated (2007) που αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας, η οποία βρίσκεται σε έναν δυστυχισμένο γάμο και καταφεύγει για διακοπές σε μια φιλική οικογένεια στην Τοσκάνη, το Archipelago (2010) για ένα οικογενειακό reunion που αποκαλύπτει τις ρωγμές στη σχέση των μελών της και το Exhibition (2013) για ένα ζευγάρι καλλιτεχνών, των οποίων οι εργασιακές και προσωπικές σχέσεις κλονίζονται, όταν αποφασίζουν να πουλήσουν των σπίτι τους. Η βασική τεχνική των ταινιών της είναι ένα σενάριο με λεπτομερές timeline γεγονότων και χαρακτήρων, αφήνοντας άπλετο χώρο για αυτοσχεδιασμό και πειραματισμό κατά την διάρκεια των γυρισμάτων. Η ίδια έχει ήδη ξεκινήσει να ετοιμάζει το δεύτερο μέρος του “The Souvenir” και ανυπομονούμε να δούμε πού θα βρούμε τους χαρακτήρες σε αυτό το επόμενο κεφάλαιο.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί ο κινηματογραφικός ρεαλισμός σε μαγεύει με έναν ιδιαίτερο τρόπο, κυρίως γιατί οι χαρακτήρες και οι ιστορίες είναι βγαλμένες από τη ζωή. Γιατί προτιμάς τα ήρεμα δράματα από τις συναισθηματικές εξάρσεις.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
7
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
7
ΜΟΥΣΙΚΗ
7
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
9
Reader Rating4 Votes
4.5
7.5