The Protégé (2021)

Poster

Σωσμένη όταν ήταν παιδί από ένα θρυλικό δολοφόνο τον Moody και εκπαιδευμένη στην οικογενειακή επιχείρηση, η Άννα γίνεται η πιο εξειδικευμένη δολοφόνος συμβολαίων θανάτου στον κόσμο. Όταν ο Moody, ο άντρας που της ήταν σαν πατέρας και της έμαθε όλα όσα πρέπει να γνωρίζει για την εμπιστοσύνη και την επιβίωση, σκοτώνεται βάναυσα, η Άννα ορκίζεται εκδίκηση. Καθώς μπλέκεται με έναν αινιγματικό δολοφόνο του οποίου η έλξη υπερβαίνει κατά πολύ το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι, η αντιπαράθεσή τους γίνεται θανατηφόρα.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Είχαμε καιρό να δούμε μια ταινία με τόσα κατασκοπικά κλισέ μαζεμένα. Όμορφη και survivor ηρωίδα, μέντορας που σκοτώνεται ξαφνικά, τσιράκια να εκσφενδονίζονται στο άπειρο, εξυπνάκιας και γοητευτικός “mini boss” και “big boss” να βαριέται και να δίνει εντολές σε ένα πολυτελές, αριστοκρατικό γραφείο. Αυτά είναι τα μέσα που δηλώνει απ’ το πρώτο τέταρτο η ταινία ότι θα ακολουθήσει και εμείς περιμέναμε.

Το κατασκοπικό είδος έχει μια πεπατημένη που συχνά ακολουθείται. Αντιγράφουμε λίγο αισθητική James Bond/Jason Bourne, λίγο “ξυλίκι” John Wick και “action!” φαίνεται να συζήτησαν ο σκηνοθέτης και ο σεναριογράφος της ταινίας. Το φιλμ τα έχει όλα αυτά, είναι αγωνιώδης και έχει αρκετά καλό cast όπως οφείλουν να έχουν τέτοιες ταινίες. Το σενάριο τίμιο, αρκετά συμβατικό με κάποιες προσπάθειες να μπουν θεματικές όπως, οι αμαρτίες του παρελθόντος που σε ακολουθούν και την κάθαρση που αναζητάς στο παρόν, χωρίς όμως το ανάλογο χτίσιμο, ευτυχώς η εκδίκηση που είναι το βασικό θέμα της ταινίας είχε αρκετό βάρος.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ο Martin Campbell (Μask of Ζorro, Casino Royale) ξεκάθαρα έχει δώσει το βάρος στη δράση. Σκηνοθετεί με όρεξη κάθε θάνατο και ενώ χρησιμοποιεί κλασικούς τρόπους, βάζει και κάποια πρωτόγνωρα “τρικάκια”κυρίως στις στιγμές διαφυγής και επιβίωσης.

Η πρωταγωνίστρια Maggie Q στηρίζει την ταινία ως μια Βιετναμέζα που έχει υποστεί ανείπωτα βασανιστήρια. Αξιοπρεπής, αισθησιακή και απειλητική πράκτορας που ορκίζεται εκδίκηση. Ο Samuel L. Jackson υποδύεται την παλιά καραβάνα και ως ένας άλλος Nick Fury εμπνέει με το χιούμορ του και την προστατευτικότητα του. Ο πιο αβανταδόρικος ρόλος είναι του Michael Keaton, ειρωνικός, γοητευτικός με κωμικά στοιχεία συνθέτει τον πιο ενδιαφέρον χαρακτήρα της ταινίας
Η εικόνα της ταινίας κλασική με το ” μουντό” colour grading των σημερινών block buster, ξεχωρίζει μόνο στις σκηνές της λονδρέζικης υπαίθρου και του παραδοσιακού Βιετνάμ.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Αν έχετε καιρό να δείτε μια άμυαλη ταινία δράσης με ξύλο, ψηφιακό αίμα, κασκαντέρ να αιωρούνται και κεφάλια να ανατινάζονται δεν βλέπω το λόγο να μην τη δείτε. Αν μη τι άλλο προσφέρει 100 ευχάριστα λεπτά.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
5
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
7
ΜΟΥΣΙΚΗ
5
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
7
6