Poster

Η αλήθεια σχετικά με την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στον πόλεμο του Βιετνάμ, αποκαλύπτεται όταν έρχεται στη δημοσιότητα μια απόρρητη έκθεση που εμπλέκει 4 διαδοχικούς προέδρους στην συγκάλυψη της πραγματικότητας. Η αποκάλυψη αυτή θα οδηγήσει μια γυναίκα εκδότρια εφημερίδας και έναν μπαρουτοκαπνισμένο αρχισυντάκτη, σε μια άνευ προηγουμένου διαμάχη μεταξύ του τύπου και της κυβέρνησης.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Πρόκειται για το τελευταίο (μέχρι το επόμενο) κινηματογραφικό πόνημα του δαιμόνιου Steven Spielberg, ο οποίος με αυτή του την ταινία, επιχειρεί να παρουσιάσει στο κοινό, ακόμη μια λαμπρή σελίδα στην ιστορία του τύπου της Αμερικής και ταυτόχρονα ακόμη μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της Αμερικάνικης πολιτικής.

Στην προσπάθεια του αυτή, συνδράμουν οι πολυβραβευμένοι Meryl Streep και ο Ελληνάρας Tom Hanks, δυο ηθοποιοί που ναι μεν έχουμε βαρεθεί να τους βλέπουμε υποψήφιους για κάποιο βραβείο, από την άλλη όμως, αυτό αποδεικνύει το πόσο σκληρά εργαζόμενοι είναι ούτως ώστε κάθε χρόνο να τους βλέπουμε σε παραπάνω από μια ταινίες αξιώσεων.

Ο Spielberg δεν φεύγει από την -ιδιαίτερα πετυχημένη- σκηνοθετική του πεπατημένη, με όμορφα κοντινά, όσο και γενικά πλάνα, προσοχή στις λεπτομέρειες, που ίσως για την μεγάλη μάζα του κοινού να είναι αόρατες, παρόλα αυτά παίζουν με το υποσυνείδητο του ανθρωπίνου νου και επί της ουσίας αυξάνουν το ενδιαφέρον του θεατή χωρίς αυτός να το καταλαβαίνει, κάνοντας έτσι την διαφορά.

Οι ερμηνείες των Streep, Hanks αλλά και όλου του υπόλοιπου καστ, είναι ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου, αν και θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί ορισμένες ερμηνευτικές υπερβολές, ενώ τόσο η μουσική, όσο και το μοντάζ της ταινίας διατηρούν υψηλά standards, με αποτέλεσμα το συνολικό αποτέλεσμα να είναι άρτιο. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι στην κατηγορία του πολιτικού thriller που ανήκει η ταινία, ο Spielberg μας έχει παραδώσει κατά καιρούς υπέροχες ταινίες, που έχουν μείνει στην συλλογική μνήμη του σύγχρονου κινηματογραφόφιλου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Στην σκηνοθεσία, όπως άλλωστε προαναφέρθηκε, ο αειθαλής και ακούραστος, Steven Spielberg, o αρχιτέκτονας του σύγχρονου Hollywood που είναι ικανός να δώσει κινηματογραφική αξία ακόμη και στο πιο αδιάφορο σενάριο. Και μιας και μιλάμε για σενάριο, με την συγγραφή του καταπιάστηκαν ο Josh Singer του Spotlight και η πρωτοεμφανιζόμενη σε σενάριο μεγάλου μήκους ταινίας Liz Hannah, οι οποίοι χωρίς να καταφέρουν κάτι το εξαιρετικό, διατηρούν ένα υψηλό επίπεδο.

Στο καστ, πέραν από τους πολύπειρους Streep και Hanks, βλέπουμε γνωστές φυσιογνωμίες από καρατερίστες Αμερικάνους ηθοποιούς της τηλεόρασης, όπως οι Sarah Paulson, Bob Odenkirk, Tracy Letts, Bradley Whitford, Bruce Greenwood και Matthew Rhys. Στην μουσική της ταινίας, το ιερό τοτέμ του Hollywood όσον αφορά τη σύνθεση κινηματογραφικού score, John Williams, για τον οποίο τέτοιου είδους ταινίες αποτελούν πλέον ψωμοτύρι.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί φέρει την σφραγίδα – και άρα την εγγύηση- μιας ταινίας του Stephen Spielberg. Γιατί αποτελεί πάντα απόλαυση μια ταινία με τους Meryl Streep και Tom Hanks. Τέλος, γιατί σου αρέσουν τα πολιτικά θρίλερ και σε ιντριγκάρει ότι έχει να κάνει με τη σύγχρονη πολιτική ιστορία των Η.Π.Α. και την αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
7
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
8
ΜΟΥΣΙΚΗ
7
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
8
Reader Rating1 Vote
7.6
7.5
Poster

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ

The Post: Απαγορευμένα Μυστικά

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

19 Ιανουαρίου 2017

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ (GR)

11 Ιανουαρίου 2018

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

115 λεπτά

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΓΛΩΣΣΑ

ΧΩΡΑ

BUDGET

$50.000.000