Poster

Όταν μια νεαρή καλόγρια αυτοκτονεί σ΄ένα μοναστήρι της Ρουμανίας, ένας ιερέας με θολό παρελθόν και μία ασκούμενη μοναχή, στέλνονται από το Βατικανό για να διερευνήσουν το θάνατό της, όμως στην πορεία έρχονται αντιμέτωποι με μία σειρά από ένοχα μυστικά. Διακινδυνεύοντας όχι μόνο τη ζωή τους αλλά και την πίστη και τις ίδιες τις ψυχές τους, παλεύουν τις δαιμονικές δυνάμεις που εμφανίζονται στο διάβα τους παίρνοντας τη μορφή μιας δαιμονικής μοναχής.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Από τον δημιουργό του The Conjuring universe, James Wan, έχουμε επί της ουσίας το prequel των The Conjuring και The Conjuring 2, το οποίο μας μεταφέρει στην μεταπολεμική Ρουμανία της δεκαετίας του ’50. Η ταινία σε προδιαθέτει από το πρώτο λεπτό για το τι θα ακολουθήσει. Και αυτό που θα ακολουθήσει είναι 96 λεπτά τρόμου.

Ξεκινώντας από το αβανταδόρικο σκηνικό της ταινίας, ένα μεσαιωνικό κάστρο με τρομακτική προϊστορία, που βρίσκεται απομονωμένο στην επαρχία της Ρουμανίας, η ταινία κερδίζει αρκετούς πόντους υποβλητικότητας, μιας και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να είσαι διαρκώς τρομαγμένος, όταν το κύριο μέρος της δράσης λαμβάνει χώρα στους σκοτεινούς και βρόμικους διαδρόμους του κάστρου – μοναστηριού.

Συνεχίζοντας, η εξαιρετική “σκοτεινή” φωτογραφία σε κάνει να πιστεύεις ότι βλέπεις διαρκώς φαντάσματα, ακόμα κι εκεί που δεν υπάρχουν. Η αγωνία επιτείνεται και από μια αίσθηση κλειστοφοβίας, μιας και οι περισσότερες σκηνές λαμβάνουν χώρα σε κλειστούς χώρους. Ιδιαίτερα επιβλητικές όμως είναι και η σκηνές που λαμβάνουν χώρα σε μεγαλύτερους χώρους. Ο σκηνοθέτης, παίζοντας με το φακό, εστιάζει στα πρόσωπα των πρωταγωνιστών του, εντείνοντας την αγωνία του θεατή, χωρίς όμως να χάνει και τις “υποψίες” τρομακτικών λεπτομερειών στο background.

Τέλος, ιδιαίτερη μνεία αξίζει στην “τρομακτικά” όμορφη χορογραφία και στήσιμο των πολυπρόσωπων σκηνών, που ανεβάζουν την αδρεναλίνη στα ύψη και κάνουν τις ανατριχίλες μόνιμο σου συγκάτοικο για το υπόλοιπο της νύχτας!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Στην σκηνοθεσία της ταινίας έχουμε τον σκηνοθέτη του The Hallow, Corin Hardy, o οποίος σε γενικές γραμμές παραδίδει ένα άρτιο αποτέλεσμα, με αρκετή όμως χρήση κινηματογραφικών κλισέ για το είδος. Στο σενάριο έχουμε τον μετρ του είδους, Gary Dauberman, ο οποίος μεταξύ άλλων έχει υπογράψει το σενάριο για μερικές από τις πλέον γνωστές ταινίες τρόμου που κυκλοφόρησαν τελευταία, όπως το It και το Anabelle, και τα καταφέρνει αρκετά καλά κι εδώ, ακολουθώντας όμως την πεπατημένη.

Την ιστορία όπως επίσης και την παραγωγή της ταινία, υπογράφει ο ίδιος ο James Wan, ο οποίος δίκαια θεωρείται ο “Μίδας” του σύγχρονου κινηματογραφικού τρόμου. Την μουσική της ταινίας υπογράφει ο Abel Korzeniowski (Nocturnal Animals), δίχως να καταφέρει να κάνει την διαφορά.

Τέλος, πολύ καλοί (και πειστικοί) στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είναι τόσο ο Demián Bichir (The Hateful Eight) όσο και η νεαρή Taissa Farmiga, ενώ ο Jonas Bloquet δίνει με την ερμηνεία του τις απαραίτητες χιουμοριστικές πινελιές εκεί όπου χρειάζεται.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί έχεις κοιμηθεί αρκετά τον τελευταίο καιρό και θέλεις να μείνεις άυπνος μερικά βράδια. Γιατί είσαι φαν του είδους. Γιατί είσαι φαν του The Conjuring Universe. Γιατί πρόκειται για μια τίμια δουλειά στο είδος της.
ΥΓ: Εάν είσαι καρδιακός, απέφυγε να το δεις!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
6
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
7
ΜΟΥΣΙΚΗ
6
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
6
Reader Rating14 Votes
4.9
6.3