Poster

Ο 89χρόνος Ελρ Στόουν, όλη του τη ζωή είχε τεράστια αγάπη στις ανθοκαλλιέργειές του. Όταν πια αυτές θα τον εγκαταλείψουν, θα δεχθεί να γίνει μεταφορέας ενός μεξικάνικου καρτέλ ναρκωτικών.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Ο Clint Eastwood επιστρέφει ως ηθοποιός στη μεγάλη οθόνη μετά από μια δεκαετία αποχής, εκείνης του Γουόλτ Κοβάλσκι (Gran Torino) και χρησιμοποιεί για ακόμα μια φορά την αγαπημένη του συνταγή, αυτή των αληθινών ιστοριών. Πιο φρέσκος και πιο ζωντανός από ποτέ αν και στα 89 του χρόνια, αναλαμβάνει μεταφορές ναρκωτικών για το μεξικάνικο καρτέλ. Όταν αντιλαμβάνεται πως είναι καλός σε αυτό που κάνει και οι υποψίες δεν πρόκειται να φέρουν στο κατώφλι της αστυνομίας έναν τυπικότατο με το νόμο μέχρι σήμερα 89χρονο πρώην στρατιωτικό, δέχεται ακόμα περισσότερες ευθύνες και το διασκεδάζει όλο και πιο πολύ.

Σαρκαστικός και καυστικός όσο ποτέ με την σύγχρονη αμερικάνικη κοινωνία της τεχνολογίας (επαναλαμβανόμενες αναφορές για τη χρήση των κινητών τηλεφώνων) και των ελεύθερων ιδεών (dykes with bikes), μοιάζει σαν τη μύγα μες το γάλα που προσπαθεί να πιαστεί από κάπου, νοσταλγώντας μία πάλε ποτέ δοξασμένη Αμερική. Αυτή τη σωσίβια λέμβο θα αναζητήσει στην οικογένεια του, που τον τιμωρεί δικαίως για τις πράξεις του όλα αυτά τα χρόνια και συνεχίζει ακόμα και σήμερα. Θα κάνει ό,τι μπορεί γι’ αυτήν την επανένωση, αφού και ίδιος καταλαβαίνει τώρα πια· πως δεν τα μέτρησε σωστά, πως στο τέλος, το μόνο που μένει ζωντανό είναι η αγάπη, το δέσιμο και όλες αυτές οι στιγμές που έχασε με τους δικούς του ανθρώπους.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ο Clint Eastwood στα 89 του πλέον, σκηνοθετεί αλλά και είναι το “Βαποράκι” στην ταινία μας. Έγινε αναφορά στο Gran Torino μιας και εδώ, υπογράφει το σενάριο ο Nick Schenk, παίρνοντας την ιδέα από την αληθινή αυτή ιστορία του Leo Sharp και επειδή πολλές σκηνές μου γέννησαν μνήμες του βετεράνου αποξενωμένου στρατιωτικού Γουόλτ Κοβάλσκι. Σκηνοθετικά είμαστε σε καλά επίπεδα τόσο στις mini road movie σκηνές όσο και στις συναισθηματικές επαφές των χαρακτήρων αφού ο Eastwood επιλέγει να παίξει στα γνώριμα νερά της κοινωνικής αποξένωσης και του οικογενειακού θεσμού.

Άξια αναφορά στην ερμηνεία της Alison Eastwood (κόρη του Clint) αν και μικρός ο ρόλος της. Στο ύψος των περιστάσεων ο Bradley Cooper ως βασικός πράκτορας στη δεύτερη συνεργασία του με τον Clint Eastwood (Ελεύθερος Σκοπευτής).

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί είσαι φαν του Eastwood. Επειδή έχει γεράσει πολύ και μοιάζει πιο φρέσκος από ποτέ, πιο διασκεδαστικός και δεν γνωρίζουμε πόσο ακόμα θα έχουμε αυτή τη δυνατότητα. Προσωπικά τον χάρηκα περισσότερο από κάθε άλλη φορά και πέρασα ένα πολύ ευχάριστο δίωρο. Επίσης, σου αρέσουν οι πραγματικές ιστορίες και σου δίνουν μία ώθηση να ψάξεις λίγο περισσότερο τα πράγματα. Τέλος, επειδή ο απώτερος σκοπός της ταινίας μας είναι να αντιληφθείς νωρίτερα από το γέρο Ερλ πως δεν πρέπει να ξεχνάς την αρετή την οικογένειας, γιατί εκεί καταλήγεις σε πολλές στιγμές στη ζωή σου.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
7.5
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
8
ΜΟΥΣΙΚΗ
6.5
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
7
Reader Rating2 Votes
10
7.3