The Menu (2022)

Poster

Ένα νεαρό ζευγάρι (Anya Taylor-Joy και Nicholas Hoult), ταξιδεύει σε ένα απομακρυσμένο νησί του Βορειοδυτικού Ειρηνικού για να δειπνήσει σε ένα πριβέ εστιατόριο, όπου ο μοναχικός, παγκοσμίως καταξιωμένος, Σεφ Julian Slowik (Ralph Fiennes) έχει ετοιμάσει ένα πλουσιοπάροχο μενού γευσιγνωσίας για εκλεκτούς πελάτες. Όλοι οι συνδαιτυμόνες θα βιώσουν άγρια και βίαια σκηνικά, καθώς εμφανίζονται ολοένα και πιο απρόσμενα πιάτα. Το κίνητρο του Σεφ Slowik πίσω από το περίτεχνο μενού είναι ο καταλύτης για ένα συγκλονιστικό φινάλε.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Για πολλούς, η υψηλή γαστρονομία, στον κόσμο που ζούμε, εκτός από ποικίλες νοστιμιές, αποκρύπτει και πολλά επίπεδα δηθενιάς και ανειλικρίνειας, το οποίο καταδεικνύει πιο βαθιά την καταπίεση της μεγαλοαστικής τάξης στο σύγχρονο καπιταλιστικό σύστημα των μεγαλουπόλεων.

Στο “The menu” του Mark Mylod, ο οποίος είναι γνωστός για το πολυβραβευμένο τηλεοπτικό “Succesion”, σερβίρει ένα αιματοβαμμένο μενού μόνο για εκλεπτυσμένους πελάτες, που θέλουν χρυσά κουτάλια για τα στοματά τους και πολυθρόνες για τους πισινούς τους. Στην πραγματικότητα όμως, κανείς απ’ τους αυστηρούς πελάτες δεν έχει πάει στο εστιατόριο για τις ετερόκλητες, μοναδικές “υψηλού” επιπέδου γεύσεις του ιδιόρρυθμου σεφ, αλλά για να επιβεβαιώσουν στον εαυτό τους και στους γύρω τους το υποτιθέμενο “high class status” τους. Κάποιος έκανε τον κόπο απλά για να κάνει στοχευμένες, προβαρισμένες παρατηρήσεις, μια κριτικός γεύσεις απλά για να κράξει, ένα ηλικιωμένο ζευγάρι απλά γιατί δεν έχει που άλλου να σκορπίσει τα λεφτά του.

Ο Mylod είναι έμπειρος στην κοινωνική κριτική της μεγαλοαστικής τάξης, όμως εδώ αποθεώνοντας το φαγητό και τα υλικά που μπορούν να απογειώσουν την εμπειρία και να δώσει το έναυσμα για ατέλειωτο πάρτι στον ουρανίσκο σου, εκθέτει την υποκρισία των πλουσίων (λίγο σεβασμό στο καλό φαγητό ρε παιδιά), κατασκευάζοντας ένα θεματικό καρουζέλ τρόμου, ανάλογο με το πολυσύνθετο μενού του σεφ, και μια στιλιζαρισμένη σάτιρα κατά της ανέμπνευστης πληρωμένης τέχνης και της απουσίας της πραγματικής απόλαυσης όλων των πτυχών της ζωής.

Νιώθουμε όμως, ότι κάπου στην πρεμούρα του να δηλώσει σε ποια πλευρά της ιστορίας βρίσκεται, γεμίζει το έργο του με πέραν του δέοντος μοτίβα και υπερβολές, καταλήγοντας ταξικά εύστοχο αλλά αφηγηματικά αταξινόμητο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Στη σκηνοθεσία ο Mark Mylod, με τους συνεργάτες του, χειρουργός όπως ο σεφ του έχει φτιάξει ένα άρτιο αποτέλεσμα με την κάμερα του, είναι τόσο άρτιο που φαίνεται σε κάποια σημεία, ένα άψυχο κατασκεύασμα, κάθε σκηνή θαρρείς πως βλέπεις τον Mylod πίσω από τις κάμερες  να τρώει τα νύχια του και να κουνάει τα νήματα αγχωμένος με το νυστέρι του μήπως πάει κάτι λάθος. Στο μέτωπο της κινηματογράφησης πάντως, βγάζει πηγαίο προβληματισμό και ατμοσφαιρικό τρόμο.

Μεγάλο μέρος της ταινίας, δουλεύει λόγω των ερμηνειών, οι τρεις που ξεχωρίζουν είναι ο Σεφ απ’ την κόλαση, Ralph Fiennes, που υποδύεται ένα εκνευρισμένο, μεθοδικό, εκδικητικό άτομο σε βαθιά αγγλική σχολή, η Anya Taylor-Joy, σταρ πλέον, παίζει μια μυστηριώδη νέα κοπέλα με κρυμμένα μυστικά και ο Nicholas Hoult που ενσαρκώνει ένα νεόπλουτο, ψωνισμένο νέο που δεν ξέρει τι τον περιμένει.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Η ταινία σου στέλνει μήνυμα απ’ την αρχή, τι θα γινόταν αν ο Ryan Johnson και ο Ruben Ostlund σκηνοθετούσαν ένα απ’ τα πιο σκοτεινά επεισόδια του εφιάλτη στην κουζίνα, αφού έχουν περάσει για μια εβδομάδα ψυχοθεραπεία με τον Alejandro G. Inarritu. Διασκεδαστική παρά τα προβλήματα της, ξεμπροστιάζει την κουλτούρα του φαίνεσθαι, χάνοντας κάπου την αυθεντικότητα του είναι.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
5
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
7
ΜΟΥΣΙΚΗ
7
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
8
6.8
Poster

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ

Το Μενού

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

17 Νοεμβρίου 2022

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ (GR)

17 Νοεμβρίου 2022

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

107 λεπτά

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΓΛΩΣΣΑ

ΧΩΡΑ