The Lighthouse (2019)

Poster

Δύο άντρες αναλαμβάνουν τη φύλαξη ενός φάρου, σε ένα απομονωμένο νησί στη μέση του πουθενά για ένα μήνα. Η πραγματικότητα και η φαντασία γίνονται ένα σε μία ταινία που αναγκάζει διαρκώς το θεατή να αμφισβητήσει αυτά που βλέπει και να ξεχωρίσει τα γεγονότα από τα όνειρα και τις παραισθήσεις.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Ο έμπειρος φαροφύλακας Thomas Wake (Willem Dafoe) αναλαμβάνει να κατατοπίσει τον νεαρό Ephraim Winslow (Robert Pattinson) και να του αναθέσει τα καθήκοντά του, ξεκαθαρίζοντάς του ότι το φως του φάρου είναι δική του αρμοδιότητα και καλά θα κάνει να μείνει μακριά του. Παρακολουθούμε τον Ephraim να αντιμετωπίζει το νέο περιβάλλον με ενδιαφέρον και διερευνητική διάθεση καθώς σταδιακά αντιλαμβάνεται ότι το αφεντικό του αλλά και ο ίδιος ο φάρος ως οντότητα είναι κάτι περισσότερο από αυτό που φαίνεται, κάτι από το οποίο θα έπρεπε να προστατεύσει τον εαυτό του. Ωστόσο, η έλξη που του ασκεί το φως του φάρου, η μαγεία που το περιβάλλει, τον τραβούν όλο και πιο κοντά του, όλο και πιο μακριά από τη λογική και τη σωφροσύνη.

Καθώς προχωράει η ταινία μαθαίνουμε για το μυστηριώδη θάνατο του προκατόχου της θέσης του Ephraim και καλούμαστε να αναρωτηθούμε σχετικά με την ανάμειξη του Thomas και να διακρίνουμε τις εμφανείς προσπάθειες του να πείσει τον Ephraim –και το κοινό- ότι χάνει το μυαλό του. Ακούμε για το επίσης σκοτεινό παρελθόν του νεαρού, με αποτέλεσμα ο θεατής να αμφισβητεί τα κίνητρα και τα λεγόμενα και των δύο χαρακτήρων, να πασχίζει να επιλέξει ποιον και τι πρέπει να πιστέψει.

Η ταινία καταφέρνει από την πρώτη κιόλας σκηνή να σε τραβήξει μέσα στον σκοτεινό μεταφυσικό της κόσμο. Κάθε πλάνο, ασπρόμαυρο, σε σχεδόν τετράγωνο κάδρο, επενδυμένο με μουσική που σε ανατριχιάζει και εντείνει την προσοχή σου αλλά και την ανυπομονησία να δεις πώς θα εξελιχθεί η ιστορία, συντελεί στη δημιουργία μίας μοναδικής ατμόσφαιρας και μίας δυσάρεστης και άβολης αίσθησης που σίγουρα θα μείνει μαζί σου για αρκετές ώρες μετά την παρακολούθηση της.

Έχει γίνει εξαιρετική δουλειά σε κάθε κομμάτι της ταινίας και ανεξάρτητα από το πώς θα επιλέξει τα ερμηνεύσει τα σύμβολα, τους χαρακτήρες και τα γεγονότα ο κάθε θεατής, είναι δεδομένο ότι θα βγει από την αίθουσα μαγεμένος κι αυτός από τη σειρήνα που στοιχειώνει το μυαλό του νεαρού φαροφύλακα, έχοντας παρακολουθήσει την πιο οπτικά απολαυστική ταινία της χρονιάς.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ο σκηνοθέτης Robert Eggers συνυπογράφει μαζί με τον αδελφό του Max το σενάριο της ταινίας. Έχει δοθεί πολλή προσοχή στο κείμενο των διαλόγων μεταξύ των δύο ηρώων, ως προς το λεξιλόγιο, προκειμένου να ταιριάζει στην εποχή στην οποία εξελίσσεται η ιστορία (1890). Οι δύο πρωταγωνιστές καταφέρνουν να αναδείξουν όλο το ταλέντο και τις υποκριτικές τους ικανότητες υποδυόμενοι δύο χαρακτήρες με όλη την πολυπλοκότητα και το μυστήριό τους. Η χημεία μεταξύ των Dafoe και Pattinson –πράγμα απαραίτητο για να πετύχει το συγκεκριμένο εγχείρημα- είναι συγκλονιστική και άκρως απολαυστική.

Η σκηνοθεσία (Robert Eggers) και η φωτογραφία (Jarin Blaschke) μας προσφέρουν μία εφιαλτικά όμορφη ταινία, κάθε σκηνή της οποίας είναι άρτια γυρισμένη με αποτέλεσμα να μιλάμε για ένα καλλιτεχνικό αριστούργημα, και από τεχνική αλλά και από αφηγηματική πλευρά.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Για την αισθητική της. Για να δεις τον Dafoe να καταριέται με παλιακό και ανατριχιαστικό λεξιλόγιο τον Pattinson χωρίς να βλεφαρίζει.

Γιατί είναι μία ταινία που θα σε βυθίσει στον ονειρικό-μεταφυσικό της κόσμο, όπως σιγά σιγά βυθίζονται στην τρικυμισμένη θάλασσα οι ελπίδες του Ephraim να φύγει από το νησί έχοντας σώας τας φρένας. Θα σε κάνει να αισθανθείς το δέος που εμπνέει το φως του φάρου στους ήρωες και να χαθείς μέσα σε αυτό, αναρωτώμενος για το τι πραγματικά συνέβη σε αυτήν την ταινία και για το αν υπάρχει κάποιο βαθύτερο νόημα ή μήνυμα πίσω από την μυθοπλασία. Είναι, όμως, σίγουρο ότι αν αφεθείς να σε συνεπάρει, θα σου μείνει αξέχαστη.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
9
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
10
ΜΟΥΣΙΚΗ
10
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
9
Reader Rating94 Votes
4.8
9.5
Poster

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ

Ο Φάρος

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

18 Οκτωβρίου 2019

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ (GR)

30 Ιανουαρίου 2020

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

109 λεπτά

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΓΛΩΣΣΑ

BUDGET

$11.000.000