The Great Wall (2016)

Poster

Όταν δύο μισθοφόροι φυλακίζονται στο Σινικό Τείχος, ανακαλύπτουν το μυστήριο που κρύβεται πίσω από αυτό. Με ορδές τεράτων να πολιορκούν το τείχος, η αναζήτηση για πλούτο μετατρέπεται σε μια δοκιμασία ηρωισμού καθώς ενώνουν τις δυνάμεις τους με ένα στρατό ελίτ πολεμιστών για να αντιμετωπίσουν αυτή τη σχεδόν ασταμάτητη απειλή.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Mε το “Σινικό Τείχος” έχουμε την πρώτη αγγλόφωνη ταινία του Κινέζου Zhang Yimou (Hero, House of Flying Daggers) με χρηματοδότηση από το στούντιο της Legendary το οποίο ανήκει πια στο κινέζικο Wanda Group. Το Hollywood προσπαθεί καιρό να εκμεταλλευτεί την αγορά της Κίνας με τα στούντιο να διεκδικούν το δικό τους μερίδιο στην πίτα.

Έτσι ο Zhang Yimou είχε στη διάθεσή του 150 εκατομμύρια δολάρια για να γυρίσει μια επική ταινία που διαδραματίζεται στην Κίνα και να στρατολογήσει αρκετούς πρωτοκλασάτους Κινέζους ηθοποιούς με σκοπό να δελεάσει το κινεζικό κοινό, το οποίο σύμφωνα με τις προβλέψεις θα γίνει το μεγαλύτερο κινηματογραφικό κοινό παγκοσμίως μέχρι το 2019.

Η ιστορία ξεκινάει την εποχή των σταυροφοριών με δύο κυνηγημένους μισθοφόρους να φτάνουν τυχαία στο Σινικό Τείχος, όπου αιχμαλωτίζονται από το Ανώνυμο Τάγμα που υπερασπίζεται το Τείχος ώστε να μην αποκαλύψουν στον κόσμο το λόγο για τον οποίο χτίστηκε. Το μυστικό που φυλάνε είναι ότι κάθε 60 χρόνια βγαίνουν στο κυνήγι μιλιούνια πράσινα τερατάκια (με μάτια στους ώμους) με σκοπό να φάνε και να αναπαραχθούν, με το Τάγμα να είναι το μόνο εμπόδιο που στέκεται ανάμεσα στα τέρατα και τον υπόλοιπο κόσμο. Οι μισθοφόροι μας έχουν έρθει με σκοπό να κλέψουν το θρυλικό μαύρο μπαρούτι, αλλά μπροστά στο μέγεθος της απειλής αποφασίζουν να βοηθήσουν τη νεαρή στρατηγό Lin Mae στη μάχη που δίνει.

To τελικό προϊόν είναι ένα πολύ όμορφο και ευχάριστο monster movie χωρίς ιδιαίτερο περιεχόμενο, το οποίο αναδίδει μια αίσθηση μεγαλείου και είναι διάσπαρτο με αναφορές στην κινεζική παράδοση. Η δράση ξεκινάει περίπου στο 15λεπτο και συνεχίζει ασταμάτητη ως το τέλος, με την ταινία να αποφεύγει τη “χρονική παγίδα” στην οποία έχουν πέσει πολλά μπλοκμπάστερ τα τελευταία χρόνια, καθώς έχει διάρκεια μικρότερη των δύο ωρών.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, σκηνοθέτης είναι ο -σούπερσταρ στην Κίνα- Zhang Yimou στην πρώτη του απόπειρα αγγλόφωνης ταινίας. Η σκηνοθεσία του είναι αβίαστη, ενώ οι καλλιτεχνικές του ανησυχίες αποκαλύπτονται από τα πανοραμικά πλάνα και την έξυπνη χρήση φανταχτερών χρωμάτων. Τα εφέ είναι καλαίσθητα και ποιοτικά επιπέδου Χόλυγουντ, καθώς τα VFX έχει αναλάβει η Industrial Light & Magic (Lucasfilm) και τα πρακτικά εφέ η Weta Workshop (Lord of the Rings). To σενάριο είναι κι αυτό αντάξιο Χολυγουντιανών μπλοκμπάστερ καθώς είναι το πιο αδύναμο σημείο της ταινίας με την πλοκή να είναι προβλέψιμη από την αρχή μέχρι το τέλος, χωρίς καμία έκπληξη ή ανατροπή.

Στους ρόλους των μισθοφόρων έχουμε τον υπερμαχητή Matt Damon και τον Pedro Pascal (Game of Thrones) να δίνουν επαγγελματικές ερμηνείες έχοντας σχετικά καλή χημεία. Ο William Dafoe είναι ο τρίτος χαρακτήρας του δυτικού κόσμου, ενώ την Κίνα εκπροσωπούν η Jing Tian ως στρατηγός Lin Mae σε μια συμπαθητική αν και κάπως ξύλινη ερμηνεία, ο Andy Lau, o Zhang Hanyu, o Eddie Peng και ένας τεράστιος αριθμός κομπάρσων. Οποιοσδήποτε λόγος είχε γίνει πριν την πρεμιέρα της ταινίας για πιθανό “whitewashing” μοιάζει να είναι αβάσιμος, καθώς βλέπουμε τους ξενόφερτους να είναι δειλοί και κλέφτες, με τους Κινέζους να είναι ηρωικοί και ηθικά ανώτεροι.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί είναι απολαυστική και καλοφτιαγμένη ταινία φαντασίας, ιδιαίτερα ελκυστική στο μάτι, στην οποία μπορείς πολύ εύκολα να περάσεις καλά αν ξέρεις τι πας να δεις. Γιατί συνοδεύει εξαίσια τα ποπ-κορν σου.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
5.5
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
8
ΜΟΥΣΙΚΗ
6
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
6
Reader Rating7 Votes
6.7
6.4
Poster

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ

Το Σινικό Τείχος

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

16 Δεκεμβρίου 2016

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ (GR)

29 Δεκεμβρίου 2016

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

104 λεπτά

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΓΛΩΣΣΑ

ΧΩΡΑ

BUDGET

$150.000.000