Poster

Ο Nick Caraway εγκαθίσταται στην Νέα Υόρκη για να ακολουθήσει το δικό του όνειρο. Εκεί γνωρίζει το μυστηριώδη γείτονα του και εκατομμυριούχο, Jay Gatsby, και παρασύρεται στον υπερπολυτελές τρόπο ζωής που του προσφέρει. Γρήγορα όμως ανακαλύπτει το πραγματικό λόγο της γνωριμίας τους και σιγά-σιγά ξεδιπλώνονται και όλες οι πτυχές της αινιγματικής ζωής του υπέροχου Gatsby.
“I knew it was a great mistake for a man like me to fall in love…”

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Το κλασικό αριστούργημα του Scott Fitzerald, ξανάρχεται στις οθόνες μας. Φανερές ομοιότητες στην τεχνοτροπία με την παλαιότερη ταινία του 1974 αλλά με πιο έντονα μιούζικαλ στοιχεία και μη ρεαλιστικά τοπία. Κάτι που συμβαίνει σε όλες τις ταινίες του Baz Luhramnn. Ωστόσο δεν θεωρείται και από τις πιο προσωπικές του. Το μυθιστόρημα μας αναφέρει τις επιρροές της Jazz και της φινετσάτης μόδας που επικρατούσαν εκείνη την εποχή. Παρόλα αυτά η νέα ταινία δεν έχει καμία σχέση με Jazz. Πιο πολύ RnB θα περιέγραφα όλο αυτό το συνονθύλευμα χορογραφιών και εικόνων. Αυτό βέβαια δικαιολογείται όταν βλέπουμε ότι executive producer είναι ο Jay Z.

Βασικά διαπραγματεύεται ένα μεγάλο έρωτα. Δηλαδή, το πως αυτός ο σπουδαίος και τρανός άντρας χάνει τα πάντα γιατί αποφασίζει να κυνηγήσει τον παλιό του έρωτα. Ακόμα δεν έχουμε πάρει το μάθημα μας. Κάτσε στα χρυσά αυγά σου βρε άνθρωπε.

Πολλά ψηφιακά εφέ που κανονικά θα έπρεπε να μας ξενίζουν. Αλλά ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι το 3D. Η ταινία θεωρείται μια από τις καλύτερες σε θέμα αισθητικής στην 3D μορφή της και δεν αξίζει να την δει κάποιος σε normal mode, διότι δε σκέφτηκαν καθόλου να ικανοποιήσουν και εμάς τους απλούς ανθρώπους.

Αν και δεν είναι αριστούργημα σαν ταινία, είναι αρκετά παρεξηγημένη. Τα πλάνα της είναι πολύ δουλεμένα και προσφέρουν έξυπνα πληροφορίες ακόμα και όταν δε γίνεται κάτι συναρπαστικό. Ξεκινάει με έντονο μοντάζ και μπουκωμένες εικόνες και καταλήγει σε άδεια μακρόσυρτα πλάνα. Αλλά πιστεύω ότι στα πολυπληθή πλάνα χάνεται λιγάκι ο ρεαλισμός αλλά και ό ρυθμός της ταινίας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ο Baz Luhrmann επανέρχεται μετά από καιρό στη δράση του κινηματογράφου. Είναι ένας σκηνοθέτης που δεν τον βλέπουμε συχνά στις αίθουσες και οι μεγάλου μήκους ταινίες του απέχουν αρκετά μεταξύ τους. Australia (2008), Moulin Rouge (2001), Romeo + Juliet (1996).

Ο Leonardo DiCaprio δίνει ακόμα μια καλή ερμηνεία και όλοι γύρω του προσπαθούν να τον ακολουθήσουν. Οι Tobey Maguire και Joel Edgerton παίζουν καλά αλλά δε δίνουν και τον καλύτερο τους εαυτό.

Την ταινία ντύνει ένα πάρα πολύ δυνατό soundtrack, με φοβερές διασκευές αλλά original κομμάτια, που όμως δεν έχει καμία σχέση με την αισθητική της ταινίας. Για αυτό και με προβληματίζει η βαθμολογία του.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Επειδή θες να νοικιάσεις κάτι σε 3D στο καινούργιο σου 3D player. Επειδή βλέπεις όλες τις ταινίες του Leo. Επειδή το μυθιστόρημα σου άρεσε αλλά δεν ικανοποιήθηκες από την ταινία του 1974 και έχεις ελπίδες ότι θα δεις κάτι καλύτερο… Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
6.5
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
5.5
ΜΟΥΣΙΚΗ
0
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
7.5
Reader Rating3 Votes
6.7
6.5