Poster
Ο Τζιμ Μπένετ είναι ένας άνθρωπος που παίρνει ρίσκα. Τόσο καθηγητής, όσο και τζογαδόρος, αλλά και γιος μιας πλούσιας γυναίκας με την οποία έχει δύσκολη σχέση, ο Τζιμ βάζει το κεφάλι του σε ρίσκο, όταν δανείζεται από έναν μαφιόζο και προσφέρει ως αντίτιμο αν χάσει την ίδια του τη ζωή. Παίζοντας στα άκρα, τραβάει την προσοχή του Φρανκ, ενός ντόπιου μεγαλοκαρχαρία με πατρικό ενδιαφέρον για τον Τζιμ. Και καθώς η ερωτική του σχέση με μια του φοιτήτρια γίνεται ολοένα και πιο βαθιά, ο Μπένετ νιώθει ότι πρέπει να πάρει το απόλυτο ρίσκο για μια δεύτερη ευκαιρία.

 

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Έχουμε μια ταινία που ούτε και καλή περιπέτεια τη λες, ούτε έξυπνη, ούτε και εγώ δεν ξέρω να σας πω γιατί την είδα. Μάλλον εντυπωσιάστηκα από τα ονόματα των πρωταγωνιστών και παρασύρθηκα. Είναι μία χαλαρή προσαρμογή στην ομώνυμη κλασσική νουβέλα του Fyodor Dostoyevsky, The Gambler. Μπορώ να πω πως ήταν δύο έργα σε ένα. Η ερμηνεία (που την περίμενα λίγο καλύτερη) από τον Jim όσον αφορά τον τζογαδόρο της υπόθεσης, ήταν πολύ μέτρια και αυτό γιατί έδωσε τον καλύτερο εαυτό του για να ερμηνεύσει τον καθηγητή. Κάποια στιγμή δε θα σας το κρύψω πως κοιμήθηκα (χαχαχα). Νομίζω πως αν δεν υπήρχε το θέμα του τζόγου θα ήταν πιο μια πιο ενδιαφέρουσα ταινία.

Αλλά για να μπούμε λίγο στο «ζουμί» όλα είναι γύρω από τον Jim, που ενώ είναι ένας πάρα πολύ καλός καθηγητής πανεπιστημίου, έχει πάθος με τον τζόγο, πάει παίζει κερδίζει , τα ποντάρει όλα, και τα χάνει όλα. Δανείζεται, τα ξαναπαίζει, τα ξαναχάνει. Πάει στην “μανούλα” δανείζεται και από εκεί, τα παίζει (πάλι;),έλεος δηλαδή, και ξανά τα ίδια. Με μια στάση από όλο αυτό στην αίθουσα διδασκαλίας που εκεί έρχεται κοντά με την Amy Phillips, το κορίτσι που θεωρεί ο ίδιος ότι θα γίνει η καλύτερη στην συγγραφή βιβλίων, από όλους εκεί μέσα, την συστήνει στον δικό του κόσμο και φαίνεται ότι υπάρχει «χημεία» μεταξύ τους. Μέσω του Lamar, ενός μπασκετμπολίστα που αναγκάζεται να παρακολουθεί το μάθημα του Jim, ο Jim θα βρει τρόπο να ξεχρεώσει όλα τα μέτωπα που έχει ανοίξει, και να αλλάξει τελείως η ζωή του.

Πολύ τρέξιμο για το τίποτα, θα μπορούσε να είχε γίνει από την αρχή η δουλειά του, και να μην είχε ανάγκη να μας δείξει ότι διαθέτει έστω και λίγο μυαλό, αν όμως το είχε κάνει αυτό η ταινία θα ήταν μικρού μήκους. Την βαρέθηκα ειλικρινά, περίμενα πιο πολύ περιπέτεια λόγω του τζόγου και του υποκόσμου. Το μόνο που μου άφησε ήταν την ανάγκη να διαβάσω το βιβλίο για να δω αν όντως τα έγραψε έτσι ο Dostoyevsky.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Εκεί την πάτησα κι εγώ. Βλέπω Mark Wahlberg (The Departed, The Italian Job, Planet of the Apes) και λέω “πολύ καλός ηθοποιός”, βλέπω Jessica Lange (Big Fish, American Horror Story) ξετρελάθηκα. Αρχίζω και κάνω εγώ σενάρια με το μυαλό μου, και απογοητεύτηκα που ήταν τόσο λίγες οι στιγμές της μέσα στη ταινία. Ευχάριστη έκπληξη ήταν ο John Goodman (Argo, The Hangover 3) στον ρόλο του Frank, του πήγαινε ο ρόλος του τοκογλύφου, αλλά τι να σου κάνει και αυτός αφού έτσι ήταν το σενάριο.

Στη σκηνοθεσία θα συναντήσουμε τον Rupert Wyatt (Rise of the planet of the Apes). Καλή η προσπάθεια του μπορώ να πω αλλά στο σενάριο μας τα χάλασε λίγο ο William Monahan, ο οποίος είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Mark Wahlberg στο The Departed. Κάπου πήρε και το μάτι μου ότι αρχικά θα το σκηνοθετούσε ο Scorsese και τον Jim θα τον έπαιζε ο DiCaprio, αλλά μάλλον κατάλαβαν ότι «δεν έλεγε» και έφυγαν με τρόπο. Επίσης αξίζει να αναφέρουμε έναν βετεράνο ηθοποιό που έπαιξε μόνο 2 λεπτά στην αρχή της ταινίας, τον George Kennedy (Cool Hand Luke). Τέλος κάτι που άξιζε ήταν οι μουσικές που ακούστηκαν (“nice touch”).

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί σου αρέσει ο τζόγος και όταν δεν έχεις να παίξεις εσύ, σού φτάνει να βλέπεις να τζογάρουν οι άλλοι. Γιατί ξεγελάστηκες και εσύ, και νόμιζες πως θα δεις την Jessica Lange να ερμηνεύει κάποιον καταπληκτικό ρόλο (όχι ότι δεν ήταν εξαιρετική σε αυτό που της δώσανε να κάνει). Γιατί έχεις διαβάσει το βιβλίο και θες να δεις και την ταινία.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
3
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
4
ΜΟΥΣΙΚΗ
5
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
4
Reader Rating3 Votes
5.7
4