The Farewell (2019)

Poster

Μία ηλικιωμένη γυναίκα στην Κίνα είναι βαριά άρρωστη. Η οικογένειά της αποφασίζει να της αποκρύψει τα πραγματικά αποτελέσματα των εξετάσεών της και τη διάγνωσή της, θεωρώντας ότι έτσι την προστατεύει από το άγχος και το φόβο του θανάτου. Οργανώνει το γάμο ενός από τα εγγόνια της, προκειμένου να τον χρησιμοποιήσει ως αφορμή για να συγκεντρώσει όλα τα μέλη της στην Κίνα, στο σπίτι της ετοιμοθάνατης γιαγιάς τους, για να περάσουν όλοι μαζί τις τελευταίες στιγμές της πολυαγαπημένης τους Nai Nai (σημαίνει γιαγιά από την πλευρά του πατέρα στα μανδαρίνικα).

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Η Billi (Awkwafina) βρίσκει τον πατέρα της στεναχωρημένο στο δωμάτιό του. Μαθαίνει ότι η γιαγιά της πρόκειται να πεθάνει σύντομα κι έτσι παίρνει την απόφαση να συνοδεύσει τους γονείς της στην Κίνα, με στόχο να περάσει όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο μαζί της προτού τη χάσει. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας βλέπουμε την Billi να προσπαθεί να ξεπεράσει μία προσωπική της αποτυχία ενώ ταυτόχρονα έρχεται αντιμέτωπη με ένα παρελθόν και ένα κομμάτι του εαυτού της, που ζώντας στη Νέα Υόρκη είχε αφήσει στην άκρη. Ταλαντεύεται ανάμεσα σε δύο χώρες, δύο κουλτούρες, δύο φιλοσοφίες. Αυτή της Δύσης βασίζεται στο ότι η ζωή του κάθε ανθρώπου του ανήκει, ενώ της Ανατολής στο ότι η ζωή του καθενός μας είναι κομμάτι ενός συνόλου, όπως της υπενθυμίζει ο θείος της. Αναγκάζεται, επομένως, να λέει διαρκώς ψέματα σε έναν άνθρωπο που λατρεύει, καθώς η οικογένειά της πιστεύει ότι είναι υποχρέωσή τους να σηκώσουν οι ίδιοι το συναισθηματικό βάρος της ασθένειας και του επικείμενου θανάτου της γιαγιάς τους, αφήνοντάς την να ασχολείται ξέγνοιαστη με τις ετοιμασίες του γάμου και να αισθάνεται χαρούμενη και συγκινημένη που βλέπει μετά από πολλά χρόνια την οικογένειά της ενωμένη.

Βλέπουμε στα μέλη της οικογένειας τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίζει ο καθένας τα νέα της αρρώστιας, την θλίψη και τον πρόωρο θρήνο, καθώς και τις έντονες προσπάθειες να περάσουν ποιοτικό χρόνο με τη γιαγιά τους, να την φροντίσουν. Τους παρακολουθούμε να συγκρούονται, να διαπληκτίζονται σχετικά με το ποιος επέλεξε την καλύτερη χώρα για να μεταναστεύσει και το ποιος χειρίζεται καλύτερα την κατάσταση σε σχέση με τη γιαγιά τους. Εν τέλει, όμως, καθίσταται ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μία οικογένεια, μέσα στην οποία κυριαρχεί η αγάπη και το ειλικρινές ενδιαφέρον, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ο καθένας το βιώνει και το εκφράζει με τον δικό του, ιδιαίτερο τρόπο.

Πρόκειται για μία ταινία που σου αφήνει μία αίσθηση γλυκιάς μελαγχολίας. Τα χρώματα, η μουσική, οι ρεαλιστικές και απλοϊκές ερμηνείες προκαλούν μία αίσθηση ζεστασιάς, δημιουργώντας σου την εντύπωση ότι αποτελείς κι εσύ μέρος της οικογένειας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Η ταινία είναι βασισμένη στις εμπειρίες της Lulu Wang, η οποία όχι μόνο έγραψε το σενάριό της αλλά και την σκηνοθέτησε. Ο τρόπος με τον οποίο αναδεικνύει τις περίπλοκες σχέσεις των μελών της οικογένειας και τις ιδιαιτερότητες του καθενός, η ευαισθησία απέναντι στον πόνο που βιώνουν αντιμέτωποι με τον επικείμενο θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, η φυσικότητα και ο ρεαλισμός που χαρακτηρίζουν τους μεταξύ τους διαλόγους αποτελούν τα θεμέλια της μεγάλης επιτυχίας που έχει γνωρίσει η ταινία, και από άποψη εισιτηρίων και θεατών αλλά και κριτικών και βραβείων. Η μινιμαλιστική σκηνοθετική της ματιά έρχεται να συμπληρώσει το καλογραμμένο σενάριο, προσφέροντάς μας ένα τελικό προϊόν, καλλιτεχνικώς άρτιο και με μεγάλη συναισθηματική αξία, όχι μόνο για την ίδια, αλλά και για τους θεατές της.

Το καστ έχει προφανώς το απαραίτητο ταλέντο και εμπειρία ώστε να δημιουργήσει μία ατμόσφαιρα οικογενειακής θαλπωρής, στοιχείο απαραίτητο για να σε συνεπάρει και να σε οδηγήσει να δεθείς συναισθηματικά με τους χαρακτήρες. Από τα νεότερα μέχρι τα γηραιότερα μέλη της οικογένειας, όλοι έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ολοκληρωμένους χαρακτήρες, με την Billi (Awkwafina) και τη Nai Nai (Zhao Shuzhen) να ξεχωρίζουν και μεμονωμένα αλλά και ως ζευγάρι.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Η ιστορία που αφηγείται είναι βαθιά συγκινητική. Πέρα από την εξαιρετική δουλειά όλων των συντελεστών της, ξεχωρίζει γιατί σε βάζει να σκεφτείς πάνω στις διαφορές δύο πολιτισμών, για το εάν έχουμε όλοι δικαίωμα να ξέρουμε την αλήθεια, ακόμη κι αν αυτή δύναται να μας συνθλίψει. Πρόκειται για μία ιστορία για την οικογένεια και το θάνατο, εμφανώς φτιαγμένη με πολλή αγάπη.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
9
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
8
ΜΟΥΣΙΚΗ
7
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
9
Reader Rating2 Votes
8.85
8.3
Poster

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ

The Farewell

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

12 Ιουλίου 2019

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

100 λεπτά

ΕΙΔΟΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΓΛΩΣΣΑ

BUDGET

$250.300