The Breadwinner (2017)

Poster

H Παρβάνα είναι ένα εντεκάχρονο κορίτσι που ζει με την οικογένειά της στο Αφγανιστάν, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν. Όταν ο πατέρας της θα συλληφθεί άδικα κι εκείνη θα ντυθεί αγόρι προκειμένου να κατέβει στην αγορά, όπου οι γυναίκες απαγορεύεται να κυκλοφορούν μόνες τους, να δουλέψει και να φέρει τρόφιμα για την οικογένειά της.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Ένα animation διαφορετικό από τα άλλα. Πρόκειται για μία ταινία που σε τίποτα δεν μοιάζει με τον φανταστικό κόσμο της Disney ή της Dreamworks. Αντίθετα, θα μας φέρει αντιμέτωπους με τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου. Ωστόσο το σθένος της μικρής Παρβάνα που μεταμορφώνεται σε αγόρι, δε μπορεί παρά να μας θυμίσει έστω και λίγο τη γνωστή σε όλους Μουλάν, η οποία είχε επίσης ντυθεί άνδρας προκειμένου να βοηθήσει την οικογένειά της και να σώσει τον πατέρα της. Μόνο που εκείνη η ιστορία ήταν βασισμένη σε έναν λαϊκό θρύλο της Κίνας, ενώ η ιστορία της μικρής Παρβάνα είναι μια ιστορία που θα μπορούσε κάλλιστα να διαδραματιστεί στο σύγχρονο Αφγανιστάν. Πόλεμος, φτώχεια, δικτατορία, βία, σεξισμός, είναι μερικά από τα θέματα που θίγονται στο εν λόγω animation που δεν είναι τίποτα άλλο από μια πολιτική ταινία κινουμένων σχεδίων.

Το μαγικό στοιχείο της υπόθεσης, το “παραμυθένιο” αν θέλετε, αυτό που σπάει σε αρκετά σημεία τον ρεαλιστικό χαρακτήρα της ταινίας, είναι οι ιστορίες που αφηγείται η Παρβάνα στον μικρό αδερφό της. Ιστορίες- αλληγορίες, που τις βλέπουμε να διαδραματίζονται παράλληλα στην οθόνη μας, μέσα από τις διηγήσεις της πρωταγωνίστριας. Ήταν αυτές οι ιστορίες που της έλεγε ο πατέρας της και που μέσα από αυτές, η ίδια παίρνει δύναμη και ελπίδα για να συνεχίσει να αγωνίζεται μέσα στις απάνθρωπες συνθήκες του σύγχρονου Αφγανιστάν, ενώ ταυτόχρονα δίνουν την ευκαιρία στον θεατή να έρθει σε επαφή με την παράδοση και την κουλτούρα των ανατολίτικων χωρών.

Μια καθηλωτική ταινία που έχει πολλά να μας διδάξει και να μας προβληματίσει για όσα παράλογα συμβαίνουν σε αυτόν τον κόσμο, αλλά και για την ανεκτίμητη αξία της αλληλεγγύης, της οικογένειας, της αγάπης.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ένα πραγματικά τρανταχτό όνομα του Χόλιγουντ βρίσκεται στο τιμόνι της παραγωγής και αναφέρομαι προφανώς στην Ατζελίνα Τζολί, η οποία έχει αποδείξει πολλάκις την ευαισθησία της στα θέματα που αφορούν τις “τριτοκοσμικές” χώρες, τον πόλεμο και τη φτώχεια, ενώ η ίδια όπως είναι γνωστό, είναι και ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Σκηνοθετεί η εξαιρετική θα έλεγα, Nora Twomey (The Secret of Kells), ενώ το σενάριο είναι από τα χεράκια των Tomm Moore και Fabrice Ziolkowski, δημιουργών του “Song of the Sea” που θεωρήθηκε μία από τις καλύτερες animated ταινίες του 2015.

Συγκλονιστικές και οι ερμηνείες από τους Saara Chaudry, Soma Chhaya, Noorin Gulamgaus ,Laara Sadiq και φυσικά το αποτέλεσμα αγκαλιάζεται ζεστά από τον Bruno Coulais που μας ταξιδεύει στις αραβικές χώρες με την υπέροχη, μαγευτική μουσική του που σε πολλά σημεία γίνεται ανατριχιαστική μεταφέροντάς μας τα συναισθήματα των ηρώων της ταινίας αλλά και του αραβικού πολιτισμού. Η ταινία προτάθηκε για Oscar καλύτερης ταινίας animation για το 2018 και πραγματικά ήταν ένας άξιος αντίπαλος του Coco, αν και δεν είναι εύκολο να κερδίσει κανείς το Oscar όταν έχει απέναντί του την τεράστια αυτοκρατορία της Disney.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί πραγματικά είναι μια πολύ καλή, άρτια δουλειά που αξίζει τον χρόνο σου. Γιατί σου αρέσουν οι ταινίες animation και γιατί έχεις ανάγκη να δεις κάτι διαφορετικό, κάτι πιο ιδιαίτερο. Επίσης, γιατί είσαι ευαισθητοποιημένος σε κοινωνικοπολιτικά θέματα και σε ενδιαφέρει να μαθαίνεις τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο και στις χώρες όπου η ασφάλεια, η ελευθερία, η υγεία ή ακόμα και η τροφή, θεωρούνται πολυτέλεια. Τέλος, γιατί σου κεντρίζει το ενδιαφέρον ο αραβικός πολιτισμός και η ανατολίτικη κουλτούρα και θέλεις να μάθεις περισσότερα γι’ αυτήν.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
8
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
8
ΜΟΥΣΙΚΗ
8
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
8
8