The Bookshop (2017)

Poster

Μία γυναίκα σε μία επαρχιακή πόλη στην Αγγλία του 1959 αποφασίζει, αντιμετωπίζοντας τη μήνη των ντόπιων, να ανοίξει ένα βιβλιοπωλείο. Μια απόφαση που εξελίσσεται σε πολιτικό ναρκοπέδιο. Εκθέτοντας τους κατοίκους σε ριζοσπαστικά αριστουργήματα της εποχής, όπως τη «Lolita» του Vladimir Nabokov και το «Fahrenheit 451» του Ray Bradbury, προετοιμάζει το έδαφος της αφύπνισης για τη συντηρητική αυτή πόλη.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Μια από τις πιο πολυαναμενόμενες ταινίες του καλοκαιριού, το «The Bookshop», είναι ο μεγάλος νικητής των 32ων Βραβείων Goya, που απονεμήθηκαν τον Φεβρουαρίο στο Madrid Marriott Auditorium Hotel, στη Μαδρίτη. Η ταινία που έχει συνεπάρει κριτικούς και θεατές έχοντας ήδη κάνει 2.9 εκατομμύρια δολάρια στο ισπανικό box office απέσπασε τα πιο σημαντικά βραβεία της βραδιάς, όπως αυτό της καλύτερης ταινίας / σκηνοθεσίας / διασκευασμένου σεναρίου.

Βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα της Penelope Fitzgerald, η ταινία έχοντας αφηγηματική ροή μας ταξιδεύει στην Αγγλία του ’59, για να παρακολουθήσουμε την προσπάθεια της Florance Green να κρατήσει και να διατηρήσει το παλιό σπίτι της, μετατρέποντας το στο πρώτο βιβλιοπωλείο της περιοχής. Οι δυσκολίες όμως είναι αρκετές και η τοπική κοινωνία δεν βοηθά και πολύ στο εγχείρημα της. Στο πλευρό της θα σταθούν ελάχιστα άτομα και στην πλευρά των αντιπάλων θα βρεθούν τραπεζίτες, δικηγόροι και η Violet Gamart, μια κυρία της καλής κοινωνίας που περνάει πάντα το δικό της.

Η ταινία αποπνέει έναν γλυκόπικρο αέρα νοσταλγίας. Τα υλικά με τα οποία είναι φτιαγμένη, δημιουργούν πολλά συναισθήματα, αλλά το περίεργο είναι ότι αυτά δεν έχουν ένταση. Το επίπεδο γενικά είναι μέτριο και στις ερμηνείες (εκτός του εξαίρετου Bill Nighy) και στο γενικό σύνολο. Τις περισσότερες φορές όλα γίνονται με γρήγορους ρυθμούς, χωρίς πολλές εξηγήσεις. Κατάφερε με πείσμα να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα αλλά δεν προσπάθησε να το κρατήσει ως το τέλος. Δεν νικούν όμως πάντα οι καλοί και μετά από ένα τραγικό συμβάν, όλα άλλαξαν. Σίγουρα στο τέλος θα βαρύνει το κλίμα, βλέποντας την ολοκληρωτική καταστροφή.

Σίγουρα το ηθικό δίδαγμα είναι να προσπαθείς να κάνεις πραγματικότητα τα όνειρα σου αλλά δεν σε αφήνει σε ροζ συννεφάκια ότι όλα βαίνουν καλώς. Σου δείχνει ότι στην ζωή, άσχετα με το πόσο θα προσπαθήσεις ή όχι, τα όνειρά σου μπορεί να είναι πολύ μικρά σε σχέση με τα όνειρα κάποιου άλλου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Με την πολυβραβευμένη Isabel Coixet, στο τιμόνι της σκηνοθεσίας και του σεναρίου, το μόνο σίγουρο είναι η απόλαυση. Φανταστική δουλειά με άριστα πλάνα, όμορφα τοπία, πολύ καλή κινηματογράφηση αλλά φωτογραφία. Έχει επιμεληθεί με εξαίρετο τρόπο τη νουβέλα της Penelope Fitzgerald, που νιώθεις πραγματικά πολύ αλλιώς βλέποντας όλη την ταινία. Καταλαβαίνεις ότι εδώ υπάρχει ποιότητα.

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο (Florance Green) θα συναντήσουμε την Emily Mortimer (The Pink Panther/ Shutter Island) η οποία να σας πω την αλήθεια, δεν ξέρω αν μ’ άρεσε ή όχι. Για να μην σας μπερδέψω όμως, θα πω ότι η προσπάθεια της ήταν μέτρια και πιστεύω πως μπορούσε να δώσει περισσότερα πράγματα. Επιβλητική η παρουσία της Patricia Clarkson (The Green Mile / Easy A) στον ρόλο της Violet Gamart. Με την υπέροχη φωνή του αλλά και με την παρουσία του, ο υπέροχος Billy Nighy ( The Limehouse Golem/ Underworld: Rise of the Lycans/ Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest), μας προσφέρει έναν λογοτεχνικό αέρα και χρωματίζει διαφορετικά την εξέλιξη της ταινίας. Δεν θα αναφέρω όλο το επιτελείο ηθοποιών, αλλά δεν γίνεται να μην αναφερθώ στην μικρή Honor Kneafsey, (Crooked House), στον ρόλο της Christine, που ήταν παρών στην όλη κατάσταση και μια χαρούμενη νότα με τον περίεργο χαρακτήρα της.

Η μουσική συνοδεία ήταν πολύ επιτυχής και δημιουργούσε συναισθήματα και μια γλυκιά νοσταλγία.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί σου αρέσουν τα βιβλία και οι ταινίες που είναι βασισμένες σε αυτά. Γιατί πραγματικά σου δημιουργεί παράξενα συναισθήματα και εν τέλει είναι μια ταινία που σε κάνει να ντρέπεσαι αν δεν αγαπάς τα βιβλία και σε κάνει να θυμώνεις που μερικοί δυσκολεύουν τον δρόμο και τα όνειρα κάποιων ανθρώπων, που θέλουν να μυήσουν το κοινό στην ανάγνωση και στον μαγικό κόσμο του βιβλίου.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
6
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
7.5
ΜΟΥΣΙΚΗ
5
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
6
Reader Rating3 Votes
6.6
6.1
Poster

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ

The Bookshop

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

10 Νοεμβρίου 2017

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ (GR)

19 Ιουλίου 2018

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

113 λεπτά

ΕΙΔΟΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΓΛΩΣΣΑ

BUDGET

$5.400.000