The Adam Project (2022)

Poster

Όταν το ταξίδι του στον χρόνο τον φέρνει τυχαία στο 2022, ο πιλότος μαχητικού Άνταμ Ριντ συνεργάζεται με τον 12χρονο εαυτό του σε μια αποστολή διάσωσης του μέλλοντος.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Ο Adam Reed είναι ένας πανέξυπνος 12χρονος αρκετά ώριμος για την ηλικία του που έχασε τον πατέρα του ξαφνικά ένα χρόνο πριν. Ένα βράδυ που βρίσκεται μόνος στο σπίτι, ένας μυστηριώδης πιλότος που ξέρει τα πάντα για αυτόν βρίσκει καταφύγιο όντας κυνηγημένος και τον εμπλέκει σε μία περιπέτεια που ξεπερνά την φαντασία του.

Η σεναριακή ιδέα συνδυάζει ταξίδι στο χρόνο, χιούμορ, περιπέτεια, σκηνές μάχης και μία πρωτότυπη συνύπαρξη του πρωταγωνιστή με τον νεότερο εαυτό του, θέλοντας να αναδείξει μέσω της αναγκαστικής συνεργασίας τους, τις διαφοροποιήσεις στον (ίδιο) χαρακτήρα τους.

Κι ενώ η πλοκή μοιάζει κοινότυπη και η πορεία του σεναρίου είναι γεμάτη κενά και υπεραπλουστευμένες (έως και ανύπαρκτες) εξηγήσεις, οι διάλογοι σώζουν ξεκάθαρα την παρτίδα. Σχεδόν όλοι οι χαρακτήρες χρησιμοποιούν πιασάρικες ατάκες που φαίνονται γραμμένες έξυπνα, κλείνοντας το μάτι στον θεατή καθώς του δίνει πάσες για πολλαπλές ερμηνείες και αυτοσαρκασμό του ίδιου του σεναρίου.

Πίσω από την επικάλυψη περιπέτειας φαντασίας, το φιλμ προσπαθεί με ικανοποιητικό τρόπο να δώσει αβίαστα μηνύματα ενθάρρυνσης της διαφορετικότητας, χρησιμοποιώντας τον ηλικιωμένο πρωταγωνιστή ως συμβουλάτορα του έφηβου “σπασίκλα” εαυτού του (και ανάποδα).

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αυτό που κάνει στις ταινίες του με ιδιαίτερη επιτυχία ο Shawn Levy (Free Guy, The Internship, Real Steel, Night at the Museum) είναι να ισορροπεί σχεδόν αψεγάδιαστα μεταξύ σκηνών δράσης, χιουμοριστικών στιγμών αλλά και συναισθηματικών καταστάσεων, κάνοντας τον θεατή να απολαύσει κάθε μια ξεχωριστά αλλά και συνολικά την εναλλαγή μεταξύ τους. Σε αυτό συμβάλει κυρίως το προσεγμένο του μοντάζ και όχι τόσο η φωτογραφία με την μουσική που θα τα χαρακτήριζα μέτρια/κοινότυπα έως και αδιάφορα.

Η ερμηνεία του Ryan Reynolds διασκεδαστική αλλά όχι κάτι καινούριο καθώς μετά την επιτυχία του πρώτου Deadpool θεωρώ πως ο ηθοποιός έχει βρει μια νόρμα και την ακολουθεί παίζοντας πρακτικά τον ίδιο χαρακτήρα σε διαφορετικές καταστάσεις. Ο “μικρός” -και άγνωστος στο ευρύ κοινό- Walker Scobell τιμά την δουλειά που έγινε στο casting αντιγράφοντας καταπληκτικά το εριστικό χιούμορ και στυλ του Reynolds, ενώ οι Mark Ruffalo και Jennifer Garner επιστρέφουν ως ζευγάρι (μετά το “13 going on 30”), δυστυχώς όμως μοιράζονται ελάχιστες σκηνές πράγμα που αφήνει ανεκμετάλλευτη την υπέροχη χημεία μεταξύ τους. Η Catherine Keener στο ρόλο της κακού χάνεται στον κακογραμμένο και γεμάτο κλισέ χαρακτήρα της.

Τέλος κάτι που δεν μου άρεσε είναι το αποτέλεσμα των οπτικών εφέ τα οποία μοιάζουν αποτέλεσμα περιορισμένου μπατζετ. Το De-Aging εφέ στο πρόσωπο της Catherine Keener παίρνει βαθμό κάτω από τα βάση, ενώ στα δικά μου μάτια το συνολικό αποτέλεσμα θα φαινόταν ακόμα χειρότερο σε μία κινηματογραφική αίθουσα.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Το “Επιχείρηση Άνταμ” στριμάρει κατευθείαν στην πλατφόρμα του Netflix παραβλέποντας τις σκοτεινές αίθουσες κι αυτό ίσως να γυρνάει υπέρ του καθώς αποτελεί πολυτέλεια ως (αποκλειστική) “ταινία του καναπέ”. Θα σε διασκεδάσει με τις ατάκες του και αφού χαλαρώσεις, θα σε συγκινήσει τόσο ώστε να καλέσεις τους γονείς σου μόλις τελειώσει για να τους πεις πόσο τους αγαπάς.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
6.5
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
7
ΜΟΥΣΙΚΗ
6
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
7
6.6
Poster

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ

Επιχείρηση Άνταμ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

11 Μαρτίου 2022

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ (GR)

11 Μαρτίου 2022

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

106 λεπτά

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΓΛΩΣΣΑ

ΧΩΡΑ