Ελληνικός Τίτλος: Το Θεώρημα

Ετος Πρώτης Προβολής: 1968

Είδος Ταινίας:

Ένας περίεργος επισκέπτης γίνεται αντικείμενο πόθου για κάθε μέλος μιας μεγαλοαστικής οικογένειας.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Ο Pasolini καδράρει στη μεγάλη οθόνη ένα μυσταγωγικό δράμα γεμάτο πολιτικούς, χριστιανικούς και κοινωνικούς προβληματισμούς. Ο “επισκέπτης”, που έτσι αναφέρεται στην ταινία διότι δεν ξέρουμε τι πραγματικά είναι, δηλαδή η μορφή είναι ανθρώπινη αλλά αυτός παρουσιάζεται ως έκπτωτος άγγελος, Σαμαρείτης, μεσσίας ή διάβολος, καταφθάνει στο κέντρο της μπουρζουαζίας για να διαταράξει σε βαθμό παράνοιας την οικογένεια τεσσάρων ατόμων και της υπηρέτριας του σπιτιού. Γίνεται ερωτικά επιθυμητός από καθέναν ξεχωριστά και ενδίδει σε όλους χωρίς δισταγμό. Μετά την τελευταία ερωτική πράξη, φεύγει και εξαφανίζεται τελείως από τις ζωές όλων. Στο σπίτι τα άτομα της οικογένειας αρχίζουν να τρελαίνονται σταδιακά ακολουθώντας διαφορετικές πορείες. Όλοι εκτός από την υπηρέτρια η οποία επιστρέφει στο χωριό της και αγιάζει. Με αυτό το αλληγορικό θρίλερ ψυχισμού, ο μεγάλος στοχαστής καταδικάζει την αστική τάξη δίχως να αφήνει κανένα σημείο διάσωσης και γκρεμίζει κάθε γέφυρα για όποιον πιθανό παράδεισο. Ποικιλία συμβολισμών, από το καλλιτεχνικό αδιέξοδο του γιου ως τη σιωπή της κόρης, την απάνθρωπη πλευρά του έρωτα που ενστερνίζεται η μητέρα μέχρι την έρημο που καταλήγει ο πατέρας. Μοναδική σανίδα σωτηρίας για την ανθρωπότητα η υπηρέτρια, ο απλός, ταπεινός, καθημερινός μέσος άνθρωπος.

Με αναφορές στον Marx (βλέπουμε στην πρώτη σκηνή να δωρίζεται το εργοστάσιο στους εργάτες) και στο Freud (χρησιμοποιώντας ως μέσο επικοινωνίας την ομορφιά, την αγνότητα και την ερωτική πράξη) ο Pasolini ρίχνει γροθιά στο κοινωνικό γίγνεσθαι με μια θρησκευτική παραβολή που όμως φέρνει τον ίδιο και την παραγωγή αντιμέτωπους με δικαστικές κυρώσεις, λόγω ανήθικου περιεχομένου και αντιχριστιανικού χαρακτήρα, όπως υποστήριξε το Βατικανό. Έχοντας όμως, ήδη μία – ίσως την καλύτερη ταινία θρησκευτικού ενδιαφέροντος (The Gospel According to St.Matthew – Το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο) – στο ενεργητικό του, βγαίνει νικητής από τη δικαστική διαμάχη. Έτσι, το Θεώρημα προσφέρει τροφή για σκέψη και το παζολινικό στίγμα διχάζει ή εμπνέει για ακόμα μία φορά.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθετικά λιτός, λακωνικός και περιεκτικός, όσο αποδομεί τη ζωή τόσο φορτίζει συναισθηματικά με την κάμερα του. Πλάνα γεμάτα λυρικότητα, παίζοντας πότε με τα χρώματα και πότε με τα φώτα ή τις σκιές, δημιουργεί μία ένταση αυστηρού προβληματισμού σε έναν αργό τελετουργικό ρυθμό. Καταλυτικός ο Terence Stamp στο ρόλο του επισκέπτη με το αγγελικό πρόσωπο και βραβείο καλύτερης ερμηνείας για τη Laura Betti στο φεστιβάλ Βενετίας.

Δε θα μπορούσε να λείπει η συνεργασία των Ennio Moriccone και Wolfgang Amadeus Mozart για να ντυθεί μουσικά αυτό το αριστούργημα της έβδομης τέχνης. Η ταινία προτάθηκε για Χρυσό Λέοντα.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Οφείλεις να το δεις επειδή είναι από τις φορές που ο κινηματογράφος επηρεάζει την ίδια την ανθρωπότητα και ο Pasolini τοποθετείται ανοιχτά απέναντι σε έννοιες που ως σκεπτόμενο ον πρέπει να σε απασχολούν.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Teorema
ΣΕΝΑΡΙΟ10
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ10
ΜΟΥΣΙΚΗ10
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ10
10Score
Βαθμολογια Αναγνωστων: (17 Votes)
8.1

POSTER

Poster

TRAILER

 Teorema
(1968) on IMDb

Ποιος το εγραψε

Κωνσταντίνος Φιλόπουλος

Σπούδασε πληροφορική και τηλεπικοινωνίες στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου αλλά από την παιδική του ηλικία ο χώρος των τεχνών είχε ξεχωριστή θέση στην καρδιά του. Ευχαριστεί τους γονείς του που τα ράφια στο σπίτι τους ήταν γεμάτα λογοτεχνικά ταξίδια και οι βιντεοκασέτες έγιναν γρήγορα αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού του. Ξεχωριστή θέση στην καρδιά του έχει ο σκηνοθέτης Ίνγκμαρ Μπέργκμαν μιας και τον βοήθησε να ανακαλύψει σκοτεινές γωνιές της ψυχής του. Ένα από τα όνειρά του είναι να ταξιδέψει και να φωτογραφίσει τόπους όπου γυρίστηκαν τα αγαπημένα του πλάνα.

Σχετικες Αναρτησεις