Synonyms (Synonymes) (2019)

Poster

Ο Yoav (Tom Mercier) είναι ένας νεαρός Ισραηλινός που μετακομίζει στο Παρίσι κουβαλώντας μόνο ένα σακίδιο, με την ελπίδα πως θα καταφέρει να αφομοιωθεί και να αφήσει μια για πάντα πίσω του την πατρίδα του και την κουλτούρα της.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Τα Συνώνυμα είναι μια ταινία που επιχειρεί να μιλήσει για αυτή τη διαδικασία υιοθέτησης μιας άλλης εθνικής ταυτότητας που βιώνουν πολλοί οικονομικοί μετανάστες. Όσο προσπαθεί ο πρωταγωνιστής να αποκοπεί από την πατρίδα του, με το να αρνείται να μιλήσει ακόμη και τη μητρική του γλώσσα, τόσο το Παρίσι του φέρνει στο προσκήνιο πως δεν ανήκει σε αυτό, πως κάπου διαφοροποιείται και αδυνατεί να ενσωματωθεί πλήρως. Επιλέγοντας να φέρει τον πρωταγωνιστή κοντά σε ένα ζευγάρι Γάλλων που αποτελούν στερεότυπα-καρικατούρες της γαλλικής μεσοαστικής τάξης, η ταινία ενισχύει την αντίθεση του Yoav με την γαλλική κοινωνία. Η Caroline (Louise Chevillotte) και ο Emile (Quentin Dolmaire) είναι καλλιτέχνες, με κύρια απασχόλησή τους τη φιλοσοφία, τη μουσική, την τέχνη και το εκλεπτυσμένο γούστο, ενώ παράλληλα απολαμβάνουν την μεταξύ τους ανοιχτή ερωτική σχέση. Έτσι, η προσθήκη του Yoav στην καθημερινότητά τους θα ταράξει τα νερά και θα φέρει στην επιφάνεια τη δική τους «προβληματική» ταυτότητα.

Επιλέγοντας χαμηλής ποιότητας πλάνα – σαν τραβηγμένα από κινητό, η ταινία εισάγει το αυτοβιογραφικό και προσωπικό κομμάτι. Καθώς ο Yoav περιφέρεται στα πιο τουριστικά σημεία του Παρισιού αλλά η κάμερα κοιτάζει, όπως και ο πρωταγωνιστής μας, κάτω και προς τα πόδια του, καθρεφτίζεται η άρνησή του να δει την ομορφιά που τον περικλείει. Αντίθετα, επιλέγει να παραμείνει αφοσιωμένος στην επιχείρηση επιβίωσης και απορρόφησής του από την Παρισιανή ταυτότητα.

Σε μια σοκαριστική ερμηνεία, ο πρωτοεμφανιζόμενος Tom Mercier σκιαγραφεί έναν χαρακτήρα που προσπαθεί μέσα στους λίγους μήνες ως κάτοικος Παρισιού να γίνει Παριζιάνος. Η δυσφορία του σωματοποιείται και εκφράζεται με τη βία, καθώς αντιδρά τόσο στα στερεότυπα που κουβαλάει ως Ισραηλινός αλλά και στην υποκριτική γαλλική κοινωνία που τον αντιμετωπίζει ως εξωτικό και μυστηριώδη. Αυτή η επιχείρηση αντικατάστασης μιας ταυτότητας με μια άλλη, αν και συνειδητή επιλογή, μοιάζει με μια βίαιη διαδικασία φρενίτιδας, η οποία ίσως μάλιστα να τον απομακρύνει σταδιακά και από την ενσωμάτωσή του.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ο πρωτοεμφανιζόμενος Tom Mercier ήταν από μόνος του μια αποκάλυψη, ένα νέο αστέρι που αναμένουμε να το δούμε να λάμπει στα χρόνια που έρχονται. Με μια συγκλονιστική ερμηνεία που αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στη λογική της επιβίωσης και της μανιώδης τρέλας, μας μεταφέρει τη διχασμένη προσωπικότητα και την εσωτερική αναστάτωση ενός μετανάστη που παλεύει να βρει πατρίδα για να εδραιώσει το μέλλον και τα όνειρά του. Οι εκρήξεις βίας, η εξωτικοποίηση του από πολλούς Γάλλους αλλά και ένα κράτος που τον ξεβράζει πίσω στην Ισραηλινή του ταυτότητα περικλείονται σε μια ερμηνεία-διαμάντι.

Όσο για τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο Nadav Lapid, έχουμε να πούμε πως είναι αναμφισβήτητα ένας πολλά υποσχόμενος και ταλαντούχος καλλιτέχνης που δίνει υπόσταση και φωνή σε χαρακτήρες που μοιάζουν να κινούνται στα όρια μεταξύ ήρωα και αντι-ήρωα. Φυσικά, τον θυμόμαστε από το εξαίσιο The Kindergarten Teacher (2014), το οποίο καταφέρνει να δημιουργήσει το πορτραίτο μιας δασκάλας, η οποία έχει εμμονή με έναν από τους μαθητές της αφότου το πεντάχρονο παιδάκι αρχίζει να δημιουργεί εξαίρετα κομμάτια ποίησης. Εκείνη επιχειρεί να ενισχύσει αυτό το ταλέντο του, προβαίνοντας σε ηθικά αμφισβητούμενες ενέργειες που ωστόσο στοχεύουν σε έναν ευγενή σκοπό. Ως αποτέλεσμα, το Synonyms δικαιωματικά κατέκτησε τη Χρυσή Άρκτο του φετινού Φεστιβάλ Βερολίνου.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί είναι μια από τις πιο επίκαιρες, πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς. Για να θαυμάσουμε τον εκρηκτικό και πολυδιάστατο χαρακτήρα του Yoav αλλά και γιατί αποτελεί μια σπουδή στο ερώτημα της πατρίδας και της εθνικής ταυτότητας.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
8
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
8
ΜΟΥΣΙΚΗ
7
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
8
Reader Rating3 Votes
4.5
7.8