Poster

Το Steve Jobs είναι μια ταινία που μας πηγαίνει στα παρασκήνια της ψηφιακής επανάστασης, προκειμένου να αποτυπώσει το πορτρέτο ενός ανθρώπου που βρέθηκε στο επίκεντρο της. Η ιστορία ξεδιπλώνει το παρασκήνιο πίσω από τρεις παρουσιάσεις προϊόντων τεχνολογίας, καταλήγοντας στο 1998 με την παρουσίαση στο κοινό του iMac.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Πρόκειται για την τελευταία ταινία του ανατρεπτικού Βρετανού σκηνοθέτη Danny Boyle, ο οποίος μεταξύ άλλων μας έχει χαρίσει τα “διαμαντάκια” Trainspotting και Slumdog Millionaire, με θέμα την ζωή της πιο αμφιλεγόμενης προσωπικότητας στον χώρο της τεχνολογίας, του Steve Jobs, συνιδρυτή της Apple, στον οποίο εν μέρει οφείλεται η διείσδυση της τεχνολογίας στην καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου.

Με αφορμή τρία λανσαρίσματα νέων μοντέλων υπολογιστών, η ταινία επιχειρεί να εντρυφήσει στην προσωπική ζωή του πρωταγωνιστή της, στις σχέσεις του με τους συνεργάτες του και την οικογένεια του και κυρίως στην ενδοχώρα του μυαλού του. Ο γρήγορος ρυθμός της ταινίας (ένα στοιχείο που έχουν όλες σχεδόν η ταινίες του Danny Boyle) συνεισφέρει στην μεταφορά προς τον θεατή της έντασης και του άγχους που συνήθως επικρατούν πριν από μια παρουσίαση. Ένας ρυθμός που ενίοτε διακόπτεται από παύσεις, το σεναριακό περιεχόμενο των οποίων (εύγε Aaron Sorkin) σου ανοίγει μια τρύπα στο στομάχι και μπορεί να κάνει ακόμα και το πιο ασυγκίνητο άτομο να “σπάσει”.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει και στην απόδοση της σχέσης του Steve Jobs με το δεξί του χέρι Joanna Hoffman, αναδεικνύοντας τον ρόλο της ως αντίβαρο μιας παρορμητικής, στα όρια της παράνοιας, προσωπικότητας. Μια σχέση που αποτυπώνεται ερμηνευτικά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τους Michael Fassbender και Kate Winslet.

Σαν ένα γενικότερο σχόλιο, πρόκειται για μια ταινία που καταφέρνει από το πρώτο λεπτό να διαρρήξει την επιφάνεια της προσωπικότητας που περιγράφει (σε αντίθεση με το άκρως επιφανειακό Jobs του 2013), εστιάζοντας στον σκληρό πυρήνα των σχέσεων του πρωταγωνιστή: απόλυτος στις απόψεις του, απόμακρος με την κόρη του και κατ’ επέκταση με την οικογένεια του, δεσποτικός-αγενής με τους συνεργάτες του.

“It’s not binary. You can be decent and gifted at the same time.”

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Στην καρέκλα του σκηνοθέτη, όπως προαναφέρθηκε, ο Danny Boyle του οποίου η σκηνοθεσία καταφέρνει να ξεφύγει από τον μύθο που υπάρχει γύρω από τον Steve Jobs. Θα μπορούσε η ταινία να αναφέρεται σε οποιαδήποτε άλλη προσωπικότητα, αλλά και πάλι ο Boyle θα κατάφερνε να αποσπάσει το ίδιο πάθος, την ίδια ένταση, τα ίδια συναισθήματα από τους θεατές της ταινίας. Εξαιρετικό και το σενάριο από τον Aaron Sorkin (The Social Network), σε απόλυτη αρμονία με τις επιταγές του σκηνοθέτη και το κλίμα του όλου εγχειρήματος.

Αυτό όμως που δίνει το κάτι παραπάνω στην ταινία, είναι οι ερμηνείες σχεδόν όλων των συντελεστών. Ξεχωρίζουν οι Michael Fassbender (ο οποίος αν και δεν μοιάζει στον Steve Jobs εμφανισιακά, καταφέρνει με την ερμηνεία του να γίνει ένα σώμα και μια φωνή με τον χαρακτήρα που υποδύεται) και Kate Winslet, οι οποίοι δίκαια είναι προτεινόμενοι για όσκαρ. Πολύ καλοί επίσης και οι Seth Rogen και Jeff Daniels όπως και το υπόλοιπο cast.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί είσαι fan του Danny Boyle και σου αρέσει το στυλ των ταινιών του. Γιατί είσαι fan του Steve Jobs και θέλεις να δεις μια ακόμη ταινία για αυτόν. Γιατί πρόκειται για μια εξαιρετική ταινία. Γιατί οι Fassbender και Winslet “ζωγραφίζουν” ερμηνευτικά. Γιατί είναι και αυτή μια από τις ταινίες της χρονιάς.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
9
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
9
ΜΟΥΣΙΚΗ
5
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
9
Reader Rating2 Votes
8.35
8