Sound of Metal (2020)

Poster

Ο Ruben είναι ένας νεαρός ντράμερ σε ένα heavy metal συγκρότημα, που έχει δημιουργήσει μαζί με τη σύντροφό του, Lou. Ξαφνικά, ακούει ένα κουδούνισμα στα αυτιά του και μέσα σε μία μέρα χάνει το μεγαλύτερο μέρος της ακοής του, καθώς με δυσκολία μπορεί να διακρίνει οποιοδήποτε ήχο. Τότε, αναγκάζεται να συμφιλιωθεί με τη νέα αυτή συνθήκη και να αποδεχτεί το χαμό της δουλειάς του, της ακοής του και της ζωής που είχε χτίσει.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Ο Ruben μαθαίνει μέσω του σπόνσορά του, που παλαιότερα τον είχε βοηθήσει στην απεξάρτησή του από τις ουσίες, για μια κοινότητα κωφών, την οποία επισκέπτεται μαζί με τη Lou. Γίνοντας μέλος αυτής της ομάδας, ο Ruben καλείται να αντιμετωπίσει τη μοναξιά και το φόβο που νιώθει, καθώς η Lou δεν μπορεί να τον συνοδεύσει ούτε να επικοινωνεί μαζί του όσο εκείνος παραμένει στο σπίτι της κοινότητας και έτσι επιστρέφει στο σπίτι του πατέρα της. Εκείνος συμμετέχει σε ομαδικές συναντήσεις και σιγά σιγά προσπαθεί να μάθει μια καινούρια γλώσσα έκφρασης αλλά και έναν καινούριο τρόπο ύπαρξης.

Το πιο συγκλονιστικό κομμάτι της ταινίας είναι η απόφαση των δημιουργών να μας αναγκάσουν να βιώσουμε τον αγώνα του Ruben, μέσα από τη δική του οπτική γωνία. Όταν αρχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα με την ακοή του, όταν δεν μπορεί να διακρίνει τι του λένε οι άνθρωποι γύρω του, όταν επισκέπτεται έναν ειδικό για να εκτιμήσει τη σοβαρότητα της κατάστασής του ακούμε -ή καλύτερα δεν ακούμε- ό,τι ακριβώς ακούει κι ο ίδιος. Μοιραζόμαστε την εμπειρία του, καθώς όταν τα υπόλοιπα μέλη της κοινότητας επικοινωνούν μεταξύ τους στη νοηματική γλώσσα, την οποία δεν έχει ακόμα διδαχθεί, δεν υπάρχουν υπότιτλοι για να κατανοήσουμε τα λεγόμενά τους. Νιώθουμε εξίσου “χαμένοι” και αποξενωμένοι με τον πρωταγωνιστή, καθώς βρίσκεται περιτριγυρισμένος από αγνώστους που συνδιαλέγονται σε μία ξένη γλώσσα.

Πρόκειται για την ιστορία ενός ανθρώπου που πασχίζει να διατηρήσει τη ζωή που έχει δημιουργήσει εν όψει νέων δεδομένων που θα τον ωθήσουν εν τέλει να ανακαλύψει έναν νέο τρόπο επικοινωνίας, να αναδιαμορφώσει την ταυτότητα του.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ο Riz Ahmed (Ruben) καταφέρνει να μας μεταδώσει στο έπακρο την απελπισία που αισθάνεται ο χαρακτήρας του καθώς “πενθεί” τη ζωή που έχασε. Βλέπουμε στα μάτια του το φόβο, τoν αποπροσανατολισμό, τη ματαίωση. Εξίσου συγκλονιστική είναι η ερμηνεία του Paul Raci, που υποδύεται τον Joe, τον συντονιστή της ομάδας εντός της οποίας ο Ruben “μαθαίνει” να είναι κωφός.

Ό,τι αφορά τον ήχο της ταινίας, συμπεριλαμβανομένης της απουσίας μουσικής στο μεγαλύτερο μέρος της –πέρα από τις σκηνές των συναυλιών- αποτελεί το στοιχείο εκείνο που σου προκαλεί άγχος, αγωνία κι απελπισία όσο παρακολουθείς τον πρωταγωνιστή να παλεύει να συμφιλιωθεί με τις νέες συνθήκες ζωής και την απώλεια που βιώνει.

Τέλος, ο σκηνοθέτης Darius Marder πετυχαίνει στην προσπάθεια του να απεικονίσει τις συναισθηματικές μεταπτώσεις του Ruben. Από τη μία βλέπουμε το πάθος του στη σκηνή, την τρυφερότητα στη σχέση του με τη Lou και από την άλλη την ένταση, την οργή και την απογοήτευση που γεύεται, καθώς εξελίσσεται η ταινία.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Η ταινία είναι γεμάτη συγκινητικές ερμηνείες, σε αναγκάζει να μοιραστείς τον κόσμο του βασικού χαρακτήρα και να αναρωτηθείς για το πώς θα αντιδρούσες εσύ απέναντι σε κάτι τόσο απρόσμενο και συνάμα ανατρεπτικό για τη ζωή σου. Αξίζει να τη δεις για να ζήσεις για δύο ώρες τη ζωή, τον πόνο και την ελπίδα ενός άλλου ανθρώπου. Εξάλλου αυτός είναι κι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι δημιουργούμε και αναζητούμε ανθρώπινες ιστορίες.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
10
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
8
ΜΟΥΣΙΚΗ
10
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
9
9.3